Vekrakos
Spartorama | Διαμαρτυρία του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Σπάρτης για την μη Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας

Διαμαρτυρία του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Σπάρτης για την μη Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας

Spartorama 25/07/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Υγεία
Διαμαρτυρία του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Σπάρτης για την μη Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας
Καταθέτει την αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειάς τους
Οδός Εμπόρων

Το Σωματείο Υπαλλήλων του Δήμου Σπάρτης εκφράζει την έντονη για ακόμη μια φορά διαμαρτυρία του για την συνεχιζόμενη αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, με την παρούσα δημοτική αρχή (2,5 περίπου έτη) και εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας, οι υπάλληλοι του ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ - δικαιούχοι Μέσων Ατομικής Προστασίας (εφεξής Μ.Α.Π.) και Γάλακτος - Υπάλληλοι Καθαριότητας, Οδηγοί, Επιβλέποντες Μηχανικοί, Υπάλληλοι Πρασίνου, Υπάλληλοι Έργων, Σχολικές Καθαρίστριες, Σχολικοί Φύλακες, Χειριστές Μηχανημάτων, Δημοτική Αστυνομία κ.λπ., ΔΕΝ έχουμε λάβει όσα από το νόμο δικαιούμαστε, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΑΣ.

Από τις αρχές του 2020 ως Σωματείο Υπαλλήλων Δήμου Σπάρτης διεκδικούμε έντονα την χορήγηση των Μ.Α.Π. και πάρα τις διαβεβαιώσεις που λαμβάναμε από την δημοτική αρχή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, φτάσαμε τον Αύγουστο του 2021 να καταθέσουμε εξώδικη δήλωση-πρόσκληση κατά του Δήμου Σπάρτης, σχετικά με την διεκδίκηση των ΜΑΠ και του γάλατος για τα έτη 2020-2021, απαιτώντας την χορήγησή τους άμεσα. Ακολούθησαν πολλές επαφές με την δημοτική αρχή και είχαμε λάβει την υπόσχεση/δέσμευση ότι μέχρι τέλος του έτους 2021 θα καταβάλλονταν τα δικαιούμενα.

Αντί αυτού όμως και κατόπιν πολλών δικαιολογιών εκ μέρους της δημοτικής αρχής, φτάσαμε τον Απρίλιο του 2022 να λάβουμε την δέσμευσή της, ότι εντός του μηνός Ιουνίου ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΝ τα δικαιούμενα Μ.Α.Π. του προηγούμενου έτους, αποτιμημένα σε χρηματική αποζημίωση. Μέχρι και σήμερα έχουν καταβληθεί (την 13η Ιουλίου 2022) ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΤΟΥΣ 2020.

Κατά την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμου Σπάρτης στις 02-06-2022, αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η αποχή από τα καθήκοντα των δικαιούχων Μ.Α.Π. και Γάλακτος επ΄ αόριστον μέχρι να καταβληθούν τα δικαιούμενα. Έκτοτε σε πολλαπλές συναντήσεις με τους αρμοδίους Αντιδημάρχους Καθαριότητας, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, αποφασίστηκε, παρουσία των υπαλλήλων καθαριότητας, οδηγών, χειριστών και λοιπών ειδικοτήτων, δικαιούχων των Μ.Α.Π., η εν μέρει άρση της απόφασης αποχής, προς όφελος των Δημοτών και Κατοίκων του Δήμου μας, με την διαβεβαίωση ότι τα δικαιούμενα χρηματικά ποσά θα καταβάλλονταν τμηματικά στις 13 και 27 του μηνός Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον δεν καταβληθούν τα δικαιούμενα, οι υπάλληλοι της καθαριότητας καθώς και όλοι όσοι είναι δικαιούχοι Μ.Α.Π. (Υπάλληλοι πρασίνου, Οδηγοί, Ηλεκτρολόγοι, Χειριστές Μ.Ε., Επιβλέποντες μηχανικοί κ.λ.π.) θα συνεχίσουν να απέχουν από τις εργασίες τους μέχρι να λυθεί το σοβαρό θέμα της υγιεινής και ασφάλειάς μας.

Ερχόμενοι στο σήμερα, διαπιστώνεται ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι, αντιμετωπίζοντας κρίσιμες για την υγεία τους συνθήκες, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας και της  αποκομιδής των απορριμμάτων, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος της θερμοκρασίας και οι διάφορες αγκυλώσεις, που μόνο σε αυτούς δεν οφείλονται, καθιστούν αντίξοες τις συνθήκες εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων αλλά και των Δημοτών, που αμφότεροι, λόγω των συνθηκών αντιμετωπίζουν!!

Καθαροί λόγοι ανθρώπινης φύσεως και καλής πίστης, ώστε να αποφευχθεί ένταση στο ήδη υπαρκτό πρόβλημα της καθαριότητας της πόλης και των χωριών του Δήμου μας, μας έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα από το να προχωρήσουμε, ως οφείλουμε, στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός μας, όπως είναι σε πρώτη φάση η  αποχή από τα καθήκοντά μας, η στάση εργασίας και οποιαδήποτε άλλη διαμαρτυρία, ώστε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Ζητούμε δημόσια για τελευταία φορά την προμήθεια των ειδών ατομικής προστασίας και γάλακτος προκειμένου να μην τίθεται συνεχώς η υγεία μας σε κίνδυνο.

Είδη τα οποία δεν έχουμε λάβει τα τελευταία δυόμιση έτη και τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την προστασία μας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε καθημερινά (π.χ. μικρόβια και κίνδυνοι κατά την αποκομιδή απορριμμάτων, ηλεκτρικό ρεύμα, κίνδυνοι κατά την κατασκευή και  συντήρηση των υποδομών, των κοινόχρηστων χώρων κλπ). Τα μοναδικά είδη που μας παρείχε ο Δήμος στα πλαίσια των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό ήταν κάποια υποτυπώδη όπως γάντια, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. Για τους άλλους κινδύνους όμως που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και που υπήρχαν πριν τον κορωνοϊό και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά από αυτόν δεν μας χορηγήθηκε ΤΙΠΟΤΑ.

Αναμένουμε έστω καθυστερημένα την άμεση ανταπόκριση της δημοτικής αρχής, στα αιτήματα μας για την διαφύλαξη της υγείας μας και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και ειδικά της υπηρεσίας καθαριότητας. Διότι κατά τους θερινούς μήνες  που το πρόβλημα της καθαριότητας είναι ακόμα πιο έντονο, καλούμαστε για μια ακόμη φορά, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, να το λύσουμε. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση για την επίλυση των αιτημάτων μας θα αναγκαστούμε να επανεκτιμήσουμε την αποχή από την εργασία μας, δεδομένου ότι δεν θα θέτουμε διαρκώς τους εαυτούς μας σε άμεσο και ακραίο κίνδυνο  για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας παρότι την υπηρετούμε με αυταπάρνηση.

Η διοίκηση του Δήμου έχει την υποχρέωση να μην αδιαφορεί αλλά να διασφαλίσει την υγεία μας ως εργαζόμενους εξασφαλίζοντας έτσι και την δημόσια υγεία.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ


Οδός Εμπόρων