Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/59333-i-etaireia-spartiatikon-spoudon-sto-aaaaaaaaaa-2022-enischuontas-tis-politistikes-sunergasies-aa/

Spartorama - Print | Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών στο Metalogues 2022: Ενισχύοντας τις πολιτιστικές συνεργασίες XR

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών στο Metalogues 2022: Ενισχύοντας τις πολιτιστικές συνεργασίες XR

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών στο Metalogues 2022: Ενισχύοντας τις πολιτιστικές συνεργασίες XR
29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2022 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Οδός Εμπόρων

Οι αρχές αυτής της δεκαετίας έφεραν τη Διευρυμένη Πραγματικότητα (XR) στο επίκεντρο της προσοχής πολιτιστικών ιδρυμάτων και καλλιτεχνών, λόγω της περιορισμένης προσβασιμότητας φυσικών επισκεπτών, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πανδημίας. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και γκαλερί έχουν στραφεί προς εικονικά εκθέματα, ενώ άλλα έχουν ενσωματώσει τεχνολογίες Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας (AR και VR) στις εκθέσεις τους, παρουσιάζοντας στο κοινό τους εμβυθιστηκές/immersive, διαδραστικές και πολύαισθητηριακές εμπειρίες που δεν είναι δυνατές σε παραδοσιακές εκθέσεις. Επιπλέον, καλλιτεχνικές ομάδες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τεχνολογίες XR ως μέσο για να εξερευνήσουν νέους τρόπους αφήγησης. Οι τεχνολογίες XR μεταμορφώνουν σταδιακά το τοπίο των τεχνών και του πολιτισμού, επιτρέποντας μεγαλύτερη προσβασιμότητα και νέες μορφές αλληλεπιδράσεων με πολιτιστικό περιεχόμενο.

Η ικανότητα ατόμων, ομάδων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χώρο να ενσωματώνουν αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τη βιωσιμότητά και το φάσμα των πολιτιστικών προσφορών τους, ακόμη και μετά την πανδημία. Ωστόσο, ενώ οι τομείς εφαρμογών XR στον πολιτιστικό τομέα μπορεί να εμφανίζει ιδιαίτερη ποικιλία, οι δρώντες στην ευρωπαϊκή πολιτιστική σκηνή συχνά δυσκολεύονται να βρουν εταίρους, συνεργάτες και χρηματοδότηση προκειμένου να εισάγουν αυτές τις εξελίξεις στο κοινό τους. Ο αναδυόμενος ευρωπαϊκός τομέας XR παραμένει κατακερματισμένος και δύσκολα πλοηγήσιμος, ακόμη και για μεγάλα ιδρύματα και οργανισμούς, ενώ οι επαγγελματίες XR και οι χρήστες των υπηρεσιών τους  σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές πρακτικές, συχνά ομιλούν μια διαφορετική γλώσσα ελλείψει εξειδικευμένων δικτύων εντός της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα Metalogues προσφέρει μια εικονική και φυσική πλατφόρμα σε φορείς της πολιτιστικής και τεχνολογικής σκηνής της Ευρώπης, προκειμένου να διευκολύνει και να προωθήσει τον διατομεακό διάλογο και τη διεθνή συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων στην πολιτιστική αφήγηση ή τις τέχνες, μέσω τεχνολογιών AR και VR. Η πλατφόρμα αναδεικνύει τις συναρπαστικές δυνατότητες που προσφέρουν οι πολιτιστικές-XR συνεργασίες και ενισχύει την υλοποίησή τους μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων για επαγγελματίες XR, πολιτιστικά ιδρύματα και καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη. Στην έκδοση του 2022, το Metalogues εκτυλίσσεται σε τρία μέρη που λαμβάνουν χώρα διαδικτυακά και δια ζώσης, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το Metalogues είναι μια πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το δημιουργικό γραφείο Malvi, υποστηρίζεται από την Ακαδημία Διεθνούς Διευρυμένης Πραγματικότητας και τη ΔΕΘ-Helexpo και χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, συμμετέχοντας ενεργά στο εν λόγω πρόγραμμα, υποστηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες που δίνουν ώθηση στον Πολιτισμό και τη διαχείριση αυτού με τη χρήση νέων μέσων.

Ειδικότερα, η Σπάρτη -σήμερα ίσως παρά ποτέ άλλοτε- χρειάζεται επιτακτικά καινοτόμες λύσεις διαφύλαξης, διαχείρισης και προβολής του πολιτιστικού της αποθέματος και, φυσικά, άρτια κατηρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να κατορθώσει να βγει από το τέλμα της πολιτιστικής στασιμότητας δεκαετιών. 


Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών


  • Εργαστήρια Metalogues

Το Metalogues 2022 προσκαλεί άτομα, οργανισμούς και φορείς από τον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χώρο με ενεργό ενδιαφέρον ή συμμετοχή σε έργα XR στον τομέα τους, σε ένα τριήμερο εργαστήριο με συμβούλους, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ΧR, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μεταξύ 4-6 Ιουλίου 2022. Με βάση τα ενδιαφέροντά τους (τεχνολογίες AR ή VR), οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα υποστηριχθούν ώστε να αναπτύξουν την ιδέα τους για μια πολιτιστική εφαρμογή XR στον τομέα τους, καθώς και να την παρουσιάσουν στη διάρκεια μιας ολοήμερης εικονικής εκδήλωσης.

  • Εικονική εκδήλωση Metalogues

Η εικονική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 8 Ιουλίου, σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα. Θα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις διαθέσιμες τεχνολογίες XR, παραδείγματα από τη βιομηχανία gaming/ψυχαγωγίας, νέα μέσα και καλλιτεχνικές συνεργασίες, ενώ θα παρέχει προϋποθέσεις για συναντήσεις δικτύωσης και ομαδικές συζητήσεις. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των ιδεών που θα προκύψουν από τα εργαστήρια του Metalogues. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα μπορούν να παρουσιάσουν την ιδέα τους προκειμένου να αντιστοιχηθούν με έναν κατάλληλο επαγγελματία ή εταιρεία XR, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό proof-of-concept. Στις ομάδες που θα προκύψουν θα παρασχεθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και διοικητική υποστήριξη και καθοδήγηση στην ανάπτυξη των έργων τους.

  • Beyond 4.0 International Expo

Το Beyond 4.0 λαμβάνει χώρα από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2022 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η Έκθεση αποτελεί κομβικό σημείο για αναπτυσσόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και θα φιλοξενεί ένα ειδικό περίπτερο για το Metalogues 2022, όπου θα παρουσιαστούν τα παραγόμενα proof-of-concept έργα, παράλληλα με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και εργαστηρίων για εφαρμογές AR και VR σε πολιτιστικές πρακτικές, κατά τη διάρκεια της τριήμερης έκθεσης.