Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/58993-elaiones-sakellaropoulou-to-agio-elaiolado-tis-lakonias-kai-i-etaireia-pou-saronei-stous-diethneis-diagonismous/

Spartorama - Print | Ελαιώνες Σακελλαροπούλου: Το «άγιο» ελαιόλαδο της Λακωνίας και η εταιρεία που σαρώνει στους διεθνείς διαγωνισμούς

Ελαιώνες Σακελλαροπούλου: Το «άγιο» ελαιόλαδο της Λακωνίας και η εταιρεία που σαρώνει στους διεθνείς διαγωνισμούς

Ελαιώνες Σακελλαροπούλου: Το «άγιο» ελαιόλαδο της Λακωνίας και η εταιρεία που σαρώνει στους διεθνείς διαγωνισμούς
Ποια είναι, πώς ξεκίνησε και πού οφείλει την διεθνή... καριέρα της – Τα «βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα», η αρχαία ελληνική κουζίνα και το Yale
Οδός Εμπόρων

Στις μαγευτικές πλαγιές της Σπάρτης, στους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαροπούλου, συντελείται ένα μικρό ελληνικό θαύμα. 

Οι προθήκες της εταιρείας φιλοξενούν εκατοντάδες διεθνή βραβεία ποιότητας, βραβεία που κερδήθηκαν σε διαγωνισμούς από το Παρίσι και το Ντουμπάι έως την Αργεντινή. 

«Από το 2012 έως σήμερα οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου τιμήθηκαν στους μεγαλύτερους, αναγνωρισμένους και έγκριτους διαγωνισμούς του κόσμου, με 437 διεθνή βραβεία, ένα μοναδικό αριθμό ρεκόρ παγκοσμίως για ελαιοπαραγωγό που καλλιεργεί, παράγει και τυποποιεί αποκλειστικά τα δικά του βιολογικά ελαιοπροϊόντα (Single Estate – Terroir). Αποτελεί σίγουρα μεγάλη τιμή μας και προάγει με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα, τη Σπάρτη και την Ελληνική βιολογική ελαιοκομία σε όλο τον κόσμο» περιγράφει στο newmoney ο Νίκος Σακελλαρόπουλος, χημικός μηχανικός M.Sc. και υπεύθυνος παραγωγής στους Βιολογικούς Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου. 

Όλα ξεκίνησαν πριν από 30 χρόνια, το 1992, όταν ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, πατέρας του Νίκου, αποφάσισε να φέρει στην Ελλάδα την εντελώς άγνωστη τότε στην χώρα βιολογική καλλιέργεια. 

Επέλεξε την Σπάρτη, τον τόπο καταγωγής του, γιατί οι συνθήκες (κλίμα, έδαφος, μηδενική περιβαλλοντική ρύπανση) ήταν ιδανικές για την καλλιέργεια ελιών, οι οποίες άλλωστε καλλιεργούνται στην περιοχή εδώ και αιώνες. Το πρώτο σημαντικό ορόσημο ήρθε 20 χρόνια μετά, το 2012. 



  

«Στις ελιές “Τέλιες” απονεμήθηκαν δύο χρυσά αστέρια στα φημισμένα Great Taste Awards του Λονδίνου το 2012, στα λεγόμενα ‘Όσκαρ της Γεύσης’, μεταξύ 10.000 ποιοτικών τροφίμων από όλο τον κόσμο» θυμάται ο Νίκος. «Αυτό ήταν το πρώτο μας βραβείο στην πρώτη μας συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό, 20 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας μας. Αυτό το βραβείο μας έδειξε ότι αγγίξαμε επιτέλους το ανώτερο επίπεδο ποιότητας που επιδιώκαμε. Έκτοτε οι υψηλές διακρίσεις ήταν πολλές και μοναδικές και θα ξεχώριζα την κατάκτηση της 1ης θέσης στον κόσμο το 2018, του ελαιολάδου μας Majestic blend evoo, όπου για 1η φορά βρέθηκε Ελληνικό ελαιόλαδο στην 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. 

Η συνέχεια ήταν με εκπληκτικά αποτελέσματα, πρωτοφανή για Έλληνα ελαιοπαραγωγό σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποκορύφωμα την κατάκτηση το 2021 και των πέντε πρώτων θέσεων στην κατηγορία των γαστρονομικών ελαιολάδων του κόσμου.» 

Βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα

Αυτό που κάνει τους Ελαιώνες Σακελλαροπούλου να ξεχωρίζουν είναι ότι έχουν «πιάσει το σφυγμό» της εποχής. Προσφέρουν στους καταναλωτές «βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα» (bio functional foods), δηλαδή τρόφιμα που πέρα από τη γεύση και την υψηλή ποιότητα συμβάλλουν στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας με την ημερήσια κατανάλωσή τους. 



  

Η λειτουργία αυτή πιστοποιείται από επιστημονικές μελέτες, που έχουν προκύψει από συνέργειες με μεγάλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, όπως τα Yale και Harvard της Αμερικής. 

«Αποτελεί νέα πραγματικότητα η μεγάλη στροφή του καταναλωτικού κοινού στην υγιεινή διατροφή και στις “πράσινες” παραγωγικές διαδικασίες , γιατί ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε περαιτέρω με όσα συμβαίνουν γύρω μας» σημειώνει ο Νίκος. «Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό έπαιξε πολύ σοβαρό ρόλο και η πανδημία του Covid, κινητοποίησε τον καταναλωτή να στραφεί σε υγειοπροστατευτικά τρόφιμα ως πρώτη του επιλογή, όπως τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές μας. Η τάση αυτή μας βοήθησε επί της ουσίας να αναγνωριστεί η βασική κατεύθυνση μας που ήρθε στο προσκήνιο και έγινε πρωταγωνιστής. Άλλωστε αυτό ήταν και το ζητούμενο μας εξαρχής». 



  

Είναι ενδεικτικό ότι τα βραβεία στα Olympia Health & Nutrition Awards 2022, όπου οι Ελαιώνες Σακελλαροπούλου κατέκτησαν την ύψιστη διάκριση σε τρεις κατηγορίες, επιβραβεύουν τους ελαιοπαραγωγούς που παράγουν υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο που αποκτά ισχυρισμό υγείας (Health Claim), αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει αναγνωρίσει επίσημα την θετική επίδραση των πολυφαινολών στο οξειδωτικό στρες. 



  

Με αυτά τα «διαβατήρια» τα προϊόντα των Ελαιώνων Σακελλαροπούλου ταξιδεύουν σε πάνω από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αμερική, Καναδά, Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Σκανδιναβικές Χώρες, Αυστραλία, Πολωνία, Ρουμανία και Άπω Ανατολή.


 

  

«Θεωρώ πως δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες χώρες όταν έχεις αποδεδειγμένα υψηλή ποιότητα, σημαντικές προδιαγραφές αλλά και διεθνείς πιστοποιήσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων που παράγεις, τυποποιείς και εξάγεις» μας απάντησε ο Νίκος όταν τον ρωτήσαμε ποιοι είναι οι πιο “δύσκολοι” πελάτες στις διεθνείς αγορές. 

Η αρχαία ελληνική κουζίνα στο Yale

Στις 19 και 20 Απριλίου 2022, η καρδιά της Ελλάδας μέσω της Αρχαίας Ελλάδας και της διατροφής της χτύπησε στην ιστορική αίθουσα Yale MacMillan Center του πανεπιστημίου Γέιλ της Αμερικής. 

Η ιδέα για ένα διεθνές Συμπόσιο με βάση την Αρχαία Ελληνική και Σπαρτιατική κουζίνα και την ανάδειξη παράλληλα του ελαιολάδου και των ελιών από την αρχαιότητα έως σήμερα, ήταν ένας από τους φιλόδοξους στόχους της οικογένειας Σακελλαροπούλου, που ολοκληρώθηκε φέτος. 

Το συμπόσιο με τον τίτλο «Ancient Greek Cuisine: Back to the future» με γαστρονομικές δημιουργίες από τον βραβευμένο με αστέρι Michelin Έλληνα chef στη Νέα Υόρκη, Μιχάλη Ψιλάκη, γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία. 



  

Ξεκίνησε να υλοποιείται τον Οκτώβριο του 2021, κατά την επίσκεψη στην Σπάρτη του καθηγητή του πανεπιστημίου του Γέιλ και της σχολής Δημόσιας Υγείας δρ. Τάσσου Κυριακίδη στα πλαίσια της συνεργασίας για το ερευνητικό έργο “Olives For Health” που διενεργείται υπό την αιγίδα του Yale Olive Sciences and Health Institute.


Συμέλα Τουχτίδου, newmoney.gr