Vekrakos
Spartorama | Ντία Τζανετέα: «Ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης»

Ντία Τζανετέα: «Ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης»

Spartorama 19/04/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
Ντία Τζανετέα: «Ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης»
Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το έργο μας
Οδός Εμπόρων

Η 18η Απριλίου είναι Ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εμβληματική πόλη της Σπάρτης αξίζει ένα αρχαιολογικό μουσείο αντάξιο της πολιτιστικής κληρονομιάς της.

 Ήταν το 2012 όταν μαζί με τον Πέτρο Τατούλη οραματιστήκαμε και συστηματικά σχεδιάσαμε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Ξεπεράσαμε εμπόδια και αγκυλώσεις 30 ετών. Εξασφαλίσαμε και δεσμεύσαμε τους απαραίτητους πόρους.

  • Το 2012 σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση για την σύνταξη των μελετών και την χρηματοδότηση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.
  • Το 2014 υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την ΕΦΑΛΑΚ και χρηματοδοτήσαμε την ανασκαφική έρευνα στο χώρο του «ΧΥΜΟΦΙΞ».
  • Το 2015 εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Το 2015 απορρίφτηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η αίτηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον αποχαρακτηρισμό ως διατηρητέου του υφιστάμενου κτιρίου του «ΧΥΜΟΦΙΞ».
  • Το 2017 ανατέθηκε στην ΕΦΑΛΑΚ η σύνταξη μουσειολογικής προμελέτης.
  • Το 2018 παρουσιάσαμε τη μουσειολογική προμελέτη στο Διοικητήριο με την παρουσία της γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κας Μαρίας Βλαζάκη. Την ίδια χρονιά αναθέσαμε σε εξωτερικό συνεργάτη τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.
  • Το 2018 προκηρύξαμε το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.
  • Το 2019 ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Κατατέθηκαν στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας 44 φάκελοι.
  • Τον Ιούλιο του 2019 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τα τρία βραβεία και οι τρεις εξαγορές.
  • Τον Αύγουστο του 2019 εκθέσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας τα τρία βραβεία και τις τρεις εξαγορές καθώς επίσης και όλες τις προτάσεις των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στο μελετητικό γραφείο Σπύρος Μούντριχας – Taulant Tozaj το οποίο συνεχίζει την ολοκλήρωση των μελετών σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχουμε υπογράψει με το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μία μελέτη που θα αποδώσει στην πόλη ένα σύγχρονο μουσείο, ικανό να στεγάσει το ιστορικό μεγαλείο της Σπάρτης.

Σήμερα που είναι σε φάση ολοκλήρωσης η μελέτη για το μουσείο της Σπάρτης αισθανόμαστε δικαιωμένοι αφού το έργο μας αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται ως ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Είμαι αισιόδοξη και δεσμεύομαι ότι θα παραμείνω δυναμικά παρούσα και θα συμμετέχω ενεργά μέχρι το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο υποδεχτεί τους πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Σπάρτης και φέρει κοντά μας  το πλήθος των επισκεπτών από όλο τον κόσμο.


Οδός Εμπόρων