Vekrakos
Spartorama | Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης: Κατανυκτική Ακολουθία του Νυμφίου στη Μονή Μακρυσίου Μεγαλοπόλεως

Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης: Κατανυκτική Ακολουθία του Νυμφίου στη Μονή Μακρυσίου Μεγαλοπόλεως

Spartorama 19/04/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Εκδηλώσεις Κοινωνία Πολιτισμός
Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης: Κατανυκτική Ακολουθία του Νυμφίου στη Μονή Μακρυσίου Μεγαλοπόλεως
Η ψυχή της Μονής είναι η σεβάσμια, ευπροσήγορη και φιλόξενη ηγουμένη Ιουλίττα Κουτσάφτη, η οποία με τη συνδρομή και βοήθεια ανδρών και γυναικών φίλων της Ιεράς Μονής έχει επιτελέσει εκεί ένα μεγάλο, πλούσιο και καλαίσθητο έργο
Οδός Εμπόρων

Ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης μετά από διετή αναστολή εξαιτίας της πανδημίας, επανήλθε στην ωραία συνήθεια των Μελών και Φίλων του να παρακολουθούν την Ακολουθία του Νυμφίου, με την οποία αρχίζει η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, σε κάποιο λακωνικό ή αρκαδικό μοναστήρι.

Φέτος για την κατανυκτική Ακολουθία του Νυμφίου επιλέχθηκε η Μονή  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυσίου Μεγαλοπόλεως λόγω της εύκολης προσβασιμότητας και της άνεσης χώρου που διαθέτει. Το μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε το έτος 1883 και βρίσκεται χτισμένο πάνω σ’ ένα μικρό λόφο λίγο πιο έξω από τη Μεγαλόπολη. Είναι γυναικείο και υπάγεται στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Η ψυχή της Μονής είναι η σεβάσμια, ευπροσήγορη και φιλόξενη ηγουμένη Ιουλίττα Κουτσάφτη, η οποία με τη συνδρομή και βοήθεια ανδρών και γυναικών φίλων της Ιεράς Μονής έχει επιτελέσει εκεί ένα μεγάλο, πλούσιο και καλαίσθητο έργο, που ανέδειξε  το κτιριακό συγκρότημα και το κατέστησε πνευματικό πόλο της ευρύτερης περιοχής κι όχι μόνο.

Περνώντας από το κατώφλι της κεντρικής αυλόπορτας σε υποδέχεται ένα πεντακάθαρο και κατάφυτο από λουλούδια, θάμνους και δέντρα  προαύλιο. Το πετρόχτιστο Καθολικό, ρυθμού μονόκλιτης Βασιλικής, δεσπόζει στο κέντρο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες και αξιόλογες φορητές εικόνες από τις οποίες ξεχωρίζει η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που στη μνήμη της γιορτάζει η Μονή (15 Αυγούστου). Σε παρακείμενο χώρο της αυλής υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου και το επιβλητικό συγκρότημα των κελιών και του ξενώνα. Η θέση της Μονής επιτρέπει στον επισκέπτη  την άνετη θέαση προς τις κορυφογραμμές του Μαινάλου, του Λυκαίου και του Ταϋγέτου.

Η Ακολουθία του Νυμφίου στη Μονή Μακρυσίου άρχισε στις 7 το βράδυ μέσα σε μια υποβλητική και κατανυκτική ατμόσφαιρα, στην οποία συνέβαλαν η ιεροπρέπεια του πρεσβυτέρου, η μελωδική ψαλμωδία της ηγουμένης Ιουλίττας και της συνοδείας της και το τρεμάμενο κίτρινο φως των κεριών. Η ηγουμένη ψάλλει:  «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός» και ο ιερέας εξέρχεται κρατώντας στα χέρια την εικόνα του Θεανθρώπου με το ακάνθινο στεφάνι, η οποία τοποθετείται  στο κέντρο του ναού και όλοι οι προσκυνητές περνούν με ευλάβεια για να την ασπαστούν. Η στιγμή είναι συγκινητική καθώς ακούγεται το κάθισμα σε ήχο πλάγιο του δ’: «Των παθών του Κυρίου τας απαρχάς η παρούσα ημέρα λαμπροφορεί. Δεύτε ουν φιλέορτοι υπαντήσωμεν άσμασιν, ο γαρ Κτίστης έρχεται σταυρόν καταδέξασθαι, ετασμούς και μάστιγας…».

Έχει νυχτώσει για τα καλά όταν τελειώνει  η ακολουθία. Στο μισοσκόταδο της μυρωμένης αυλής η ηγουμένη και οι βοηθοί της μας προσφέρουν πλούσιο κι  εγκάρδιο νηστίσιμο κέρασμα, το οποίο εμπλουτίζεται από έναν καταπληκτικό χαλβά που έφτιαξε και μας μοίρασε η  κ. Πίτσα Νικόλαρου σύζυγος του Μέλους του Δ. Σ. Αλέκου Αποστολόπουλου.   Εκφράζουμε προς την ηγουμένη τις θερμές μας ευχαριστίες και αναχωρούμε για το κεφαλοχώρι του Λεονταρίου Μεγαλοπόλεως. Εκεί στην όμορφη κι ευρύχωρη πλατεία των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται το κέντρο εστίασης «ΑΛΛΟΤΙΝΟ» των ευγενέστατων αδελφών Μαρίας και Νικολέτας Σμυρνή από το γειτονικό χωριό Ίσαρης. Εδώ έχουμε κανονίσει, κατά τα ειωθότα, μια νηστίσιμη συνεστίαση. Το μενού που προετοίμασαν με αγάπη οι αδελφές Σμυρνή είναι πλούσιο και πεντανόστιμο, ενώ στο τέλος προσφέρεται γλυκό κέρασμα.  Ευχόμαστε, από καρδιάς, ο ένας στον άλλο:  «Καλή Μεγαλοβδομάδα», «Καλή Ανάσταση και χαρούμενο Πάσχα» για όλον τον κόσμο! Και του χρόνου με υγεία να αξιωθούμε να επαναλάβουμε την λατρευτική εξόρμησή μας!    


Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Μητράκος










  



Οδός Εμπόρων