Vekrakos
Spartorama | Σπάρτη: Οι καρτέλες των νεοκλασικών κτιρίων της

Σπάρτη: Οι καρτέλες των νεοκλασικών κτιρίων της

Spartorama 18/04/2022 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία Πολιτισμός
Σπάρτη: Οι καρτέλες των νεοκλασικών κτιρίων της
Πνευματική Εστία Σπάρτης: - 2022: Κύκλος Διαδικτυακών ομιλιών και εκδηλώσεων
Οδός Εμπόρων

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ

2022: ΚΥΚΛΟΣ Διαδικτυακών ομιλιών & εκδηλώσεων 

 

Ο σύνδεσμος παρακολούθησης:

GEORGE GIAXOGLOU is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Το ψηφιακό βιβλίο «ΣΠΑΡΤΗ: Οι καρτέλες των νεοκλασικών κτιρίων της»,  του Αρχιτέκτονα Ε.Μ.Π., Γιώργου Γιαξόγλου

Time: Apr 20, 2022 08:30 PM Athens

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/81949359517?pwd=emFtWFlKZS9xRHhmaG1nOFpBY2pyUT09

 

Meeting ID: 819 4935 9517

Passcode: 169930

Meeting ID: 819 4935 9517

Passcode: 169930

Find your local number: https://us02web.zoom.us/u/kdgNguTLw

 

 

Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων και Τοποθεσιών

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL OF MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων.    

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία της UNESCO και του ICOMOS κάθε μορφής εκδηλώσεις. Επιδιώκεται με τις εκδηλώσεις αυτές, όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πνευματική Εστία Σπάρτης συμμετέχει στον εορτασμό με την διαδικτυακή (μέσω ΖΟΟΜ) παρουσίαση του ψηφιακού βιβλίου του αρχιτέκτονα Ε.Μ.Π. και Αντιπροέδρου της, Γιώργου Γιαξόγλου, με θέμα:

«ΣΠΑΡΤΗ: Οι καρτέλες των νεοκλασικών κτιρίων της»

 

 

Λίγα λόγια για το πώς και γιατί δημιουργήθηκε η συλλογή αυτή των καρτελών των νεοκλασικών (κυρίως) κτιρίων της Σπάρτης.

Το 1971, όταν υπηρετούσαμε στο στρατό (σειρά 100), γνώρισα στη Σχολή Μηχανικού, στο Λουτράκι, τον Κωνσταντίνο Μυλωνά. Μετά το Λουτράκι ξαναβρεθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη και συστεγαστήκαμε  σε ένα διαμέρισμα. Από τότε γίναμε καρδιακοί φίλοι. Όταν τελειώσαμε με τον στρατό και κατεβήκαμε στην Αθήνα, συνεργαστήκαμε δημιουργώντας το Γραφείο «ΜΥΛΩΝΑΣ - ΓΙΑΞΟΓΛΟΥ & Συνεργάτες» και στεγαστήκαμε δίπλα στο Γραφείο του Καθηγητή (τότε) Παύλου Μυλωνά, πατέρα του Κωνσταντίνου.

Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα παράρτημα του Γραφείου μας στη Σπάρτη. Πράγματι το κάναμε και στα εγκαίνια του γραφείου παρουσιάσαμε έκθεση φωτογραφιών νεοκλασικών κτιρίων της Σπάρτης. Ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις, χαρακτικής, κεραμικής κλπ.

Εν τω μεταξύ, το 1975, εγώ μετακόμισα με την οικογένειά μου στη Σπάρτη όπου και εγκαταστάθηκα μόνιμα. Ο Κωνσταντίνος, λίγο αργότερα, πήγε στο Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές, με ειδίκευση στην αναστήλωση κτιρίων & μνημείων.

Μετά από αυτά ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Εγώ έμεινα στη Σπάρτη και ο Κωνσταντίνος στην Αθήνα.

Περί το 1983 όταν ξεκίνησαν οι επαφές με διάφορους συναδέλφους για την συγκρότηση ομάδας για την ανάληψη σύνταξης των Πολεοδομικών μελετών της Λακωνίας ξαναβρεθήκαμε και εντάχθηκε και αυτός στην ΟΜΑΔΑ «ΛΑΚΩΝΙΑ 1». Λόγω ειδίκευσης και γνώσης ανέλαβε την σύνταξη του τμήματος των μελετών που αφορούσε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στο πλαίσιο αυτό κατέγραψε το σύνολο σχεδόν των παραδοσιακών κτισμάτων της Σπάρτης στις ειδικές Καρτέλες του Αρχείου Προστασίας της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε χάρτες.

Το σύνολο των καρτελών αυτών παρουσιάζονται στο παρόν πόνημα, μιας και αποτελούν ένα ενδιαφέρον αρχειακό υλικό, ελπίζοντας ότι θα είναι χρήσιμο στους διάφορους μελετητές της ιστορίας της νεότερης πόλης της Σπάρτης. Η παρουσίαση γίνεται ανά οικοδομικό τετράγωνο

Πέραν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να παρουσιαστεί με το πόνημα αυτό η σημαντική και ενδιαφέρουσα εργασία του Κωνσταντίνου Π. Μυλωνά που αφορά την Σπάρτη, τη Σπάρτη που τόσο πολύ αγάπησε. Ο Κωνσταντίνος (ο «σειράς» όπως αλληλοαποκαλούμαστε), που εν τω μεταξύ είχε γίνει Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π., δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πρόωρα.

 

Σπάρτη, Δεκέμβρης 2021
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΞΟΓΛΟΥ  *  Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π




  



Οδός Εμπόρων