Vekrakos
Spartorama | Απονομή επαίνων κατά τον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης

Απονομή επαίνων κατά τον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης

Spartorama 12/04/2022 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Απονομή επαίνων κατά τον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης
Oι έπαινοι αυτοί δίνονται αφενός ως επιβράβευση για τα τιμώμενα πρόσωπα, αφετέρου για να αποτελέσουν τα πρόσωπα αυτά οδοδείκτες και παραδείγματα προς μίμηση
Οδός Εμπόρων

Το απόγευμα της Κυριακής 10 Απριλίου 2022, στον περικαλλή Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, τελέσθηκε ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. 

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Πανοσ. Αρχ. Σεραφείμ Κοσμάς, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης, ο οποίος διατράνωσε την ανάγκη να γεφυρωθούν τα χάσματα μεταξύ των ανθρώπων, που προέρχονται από την αμαρτία, έτσι ώστε με αγάπη, ομόνοια, κατάνυξη και πληρότητα εσωτερικής χαράς να εορτάσουμε την λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας. 

Πριν την ολοκλήρωση της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, η Ιερά Μητρόπολή μας προέβη, ως είθισται, στην απονομή τιμητικών επαίνων σε διακεκριμένα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας. Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, οι έπαινοι αυτοί δίνονται αφενός ως επιβράβευση για τα τιμώμενα πρόσωπα, αφετέρου για να αποτελέσουν τα πρόσωπα αυτά οδοδείκτες και παραδείγματα προς μίμηση. 

Αρχικά, τιμήθηκε από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας ο ομογενής μας φέρελπις επιστήμονας  κ. Παναγιώτης Βέργαδος του Βασιλείου και της Δήμητρας, φυσικός – ερευνητής της NASA, για τις διεθνείς επιστημονικές επιτυχίες του, που έχουν αντίκτυπο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σπάρτη. Τον έπαινο έλαβαν μέλη της οικογένειάς του, ενώ ευχαριστήρια επιστολή του τιμώμενου ανάγνωσε ο αδελφός του, στην οποία τονίστηκε ότι με πίστη στον Θεό και σκληρή δουλειά μπορεί ο καθένας να επιτύχει τους στόχους που θα θέσει στη ζωή του. 

Ακολούθως, τιμήθηκε ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Σπάρτης κ. Γεώργιος Ζάκκας, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, δασικούς υπαλλήλους, κ.κ. Σπύρο Πετράκο,  Κωνσταντίνο Σαμαρτζή, Νικόλαο Σουρλή και Κωνσταντίνο Τσαγκαρούλη,  βραβεύτηκαν πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών για την εθελοντική συμμετοχή τους στο απαιτητικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ακαδημίας, με την επωνυμία «Πάρνων», που διεξάγεται πλησίον του χωριού Βαμβακού, από το 2019. Ο κ. Ζάκκας ευχαρίστησε εκ μέρους της Δασικής Υπηρεσίας και των συνεργατών του τον Σεβασμιώτατο για την εξαιρετική τιμή τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσουν, με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο, το έργο τους. 

Οι βραβεύσεις συνεχίστηκαν με τρεις κληρικούς της τοπικής μας Εκκλησίας: τον Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Μιχαλόχρηστα, εφημέριο Κλαδά, τον Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Ορφανάκο, εφημέριο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σπάρτης και τον π. Στυλιανό Τσιγκούνη, εφημέριο Λιρών, για την συμπλήρωση 50 ετών γόνιμου ιερατικού βίου. 

Πρώτος που τιμήθηκε ήταν ο π. Βασίλειος Μιχαλόχρηστας, για τον οποίο ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε την ευλάβεια, τη σημαντική προσφορά του στην Ενορία Κλαδά και στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και τη χριστιανική οικογένεια που έχει δημιουργήσει με την Πρεσβυτέρα του. 

Ο δεύτερος κληρικός που τιμήθηκε ήταν ο π. Κωνσταντίνος Ορφανάκος, θεολόγος και συνταξιούχος καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης, για τον οποίο τονίστηκε η ταπεινοφροσύνη, το πλούσιο πνευματικό έργο στην Ενορία του, η καθοριστική συμβολή του στην αγιογράφηση του μεγαλοπρεπούς Ναού του Αγίου Νικολάου και η δημιουργία μίας αξιέπαινης οικογένειας. Από την πλευρά του ο π. Κωνσταντίνος, μιλώντας εκ μέρους και των τριών κληρικών, υπογράμμισε ότι δοξάζουν αρχικά τον Πανάγαθο Θεό που τους αξίωσε να Τον υπηρετούν για 50 χρόνια. Στη συνέχεια εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την εξαιρετική τιμή, την πατρική αγάπη και τη συνεχή στήριξή του. Επίσης ευχαρίστησε τους πολύτιμους συνεργάτες τους στις Ενορίες, αλλά και τα μέλη των οικογένειών τους, που με θυσιαστικό πνεύμα προσπαθούν να ενισχύσουν το έργο τους. 

Οι τιμητικές διακρίσεις ολοκληρώθηκαν με τον π. Στυλιανό Τσιγκούνη, για τον οποίο ο Σεβασμιώτατος μίλησε με επαινετικά λόγια για τον ασκανδάλιστο βίο, τον μετρημένο λόγο και το ενάρετο έργο του. Μάλιστα στον π. Στυλιανό ο Σεβασμιώτατος απένειμε και το οφίκιο του Πρωτοπρεσβύτερου, ενώ του πρόσφερε και έναν επιστήθιο σταυρό. Ο π. Στυλιανός, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την εξαιρετική τιμή, που του δίνει ελπίδα και θάρρος να συνεχίσει τον επίπονο, αλλά και όμορφο, ιερατικό του βίο. 

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός ολοκληρώθηκε με τη διανομή βιβλίων από τον Σεβασμιώτατο, ως ευλογία, σε όλους τους παρευρισκόμενους. 

(φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μπουγάδης)


immspartis.gr
































































  



Οδός Εμπόρων