Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/57636-8a-diethnes-festibal-ntokimanter-peloponnisou/

Spartorama - Print | 8o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

8o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

8o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Σπάρτη: 8-10/4 στην Πνευματική Εστία & 11-14/4 στο Μουσείο Ελιάς
Οδός Εμπόρων

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει 8-17 Απριλίου στην έδρα του, την Καλαμάτα, και σε άλλες 11 πόλεις του δικτύου, μεταξύ των οποίων και η Σπάρτη!

Το ραντεβού στην λακωνική πρωτεύουσα δίνεται σε δύο σημεία: από τις 8 έως τις 10 Απριλίου στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» και από τις 11 έως τις 14 Απριλίου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). 

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα, το καθιερωμένο αφιέρωμα στην Ισότητα με ταινίες που θα αξιολογηθούν από διεθνή κριτική επιτροπή, αλλά και «Ντοκιμαντέρ για όλους» με καθολικά προσβάσιμες προβολές!

 

3 ημέρες, 9 ταινίες  

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβολών στην Πνευματική Εστία Σπάρτης περιλαμβάνει 9 πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ, 2 ελληνικά και 7 ξένα (Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κίνα), εκ των οποίων τα 8  από την κυρίως ζώνη του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσου και ένα ντοκιμαντέρ (“Amuka”) από το ειδικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης «Πολιτισμοί της Υποσάχαριας Αφρικής» . Οι περισσότερες από τις ταινίες που θα προβληθούν έχουν λάβει διακρίσεις στα Φεστιβάλ του κόσμου. 

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι από φέτος το Φεστιβάλ Πελοποννήσου προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH. 

Σημειώνεται, τέλος, από τις 3 έως τις 13 Απριλίου θα λειτουργεί στην Καλαμάτα (Χώρος Τέχνης Α49, Αναγνωσταρά 49) μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει, ίσως, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο, στο πλαίσιο του Αφιερώματος για την Αφρική.

 

Πρόγραμμα Προβολών στην Πνευματική Εστία

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • 18:00     «High Maintenance - The Life and Work of Dani Karavan» (Ακριβή συντήρηση- Έργα και Ημέρες του Ντάνι Κάραβαν) των Barak Heymann, Lukasz Konopa (Ισραήλ, 2020)
  • 19.30     «Γεώργιος Καραϊσκάκης-Στα σύνορα του μύθου» του Νίκου Παπακώστα (Ελλάδα, 2019)
  • 21:00     «Barricade» (Οδόφραγμα)  του David Klammer (Γερμανία, 2021)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • 18:00     «Το Ταξίδι του Άσκαυλου» του Γιώργου Αρβανίτη (Ελλάδα, 2020)
  • 19.30     «The Shaman΄s nightmare» (Ο εφιάλτης των Σαμάνων) της Natalie Halla (Αυστρία, 2021)
  • 21:00     «Amuka» του Antonio Spano (Βέλγιο, 2021)-Αφιέρωμα Υποσαχάρια Αφρική

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • 18:00     «Juan» (Χουάν) της Louise Heem (Γαλλία, 2020)
  • 19.30     «Some New Broadway» (Ένα καινούργιο Μπρόντγουεϊ) του DenisBojic (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 2021)
  • 21:00     «Phil΄s Journey» (Το ταξίδι του Φιλ) του YeongR. Chen (Ταϊβάν, 2021)

 

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. Επίσης, 25 ταινίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες και online, δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας μας www.peloponnisosdocfestival.com  καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ (8-17 Απριλίου) για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.

 

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και της InterAction Art. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου, ενώ καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ είναι η Κλεώνη Φλέσσα. 

Για περισσότερα νέα γύρω από το Φεστιβάλ και τις παράλληλες εκδηλώσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.peloponnisosdocfestival.com και ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/ και στο Instagram, instagram.com/peldocfest.

 

Μείνετε συντονισμένοι, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται!



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

  • 18:00     High Maintenance - The Life and Work of Dani Karavan

Σκηνοθέτης: Barak Heymann, Lukasz Konopa

Παραγωγός: Barak Heymann, Krzysztof Dzieciolowski

Διευθυντής Φωτογραφίας: LukaszKonopa

Διάρκεια: 66

Χώρα: Ισραήλ

Ετος: 2020

Ομιλούμενηγλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά, ιταλικά

 

Ο Ντάνι Κάραβαν έχει δημιουργήσει σχεδόν 100 περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει πολλά υψηλού κύρους βραβεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κάραβαν, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ικανοποιημένος. Οι μεγαλειώδεις κατασκευές του φθείρονται, η προχωρημένη του ηλικία έχει αρχίσει να τον καταβάλλει, το πολιτικό κλίμα στο Ισραήλ τον κάνει να τρελαίνεται και βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μια πολιτική και καλλιτεχνική διαμάχη που σχετίζεται με την τελευταία ανάθεση που του έχει γίνει.

 

  • 19.30     Γεώργιος Καραϊσκάκης-Στα σύνορα του μύθου

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπακώστας

Παραγωγή: Νίκος Παπακώστας

Σενάριο: Νίκος Παπακώστας

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Παπακώστας

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι η πραγματικά πρώτη στην ιστορία κινηματογραφική αναφορά–καταγραφή της ζωής, του χαρακτήρα και τη δράση του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ξεκινώντας από την ομιχλώδη γέννησή του, μέχρι το θάνατό του, το ντοκιμαντέρ αυτό εξετάζει την προσωπικότητα και τη δράση του σημαντικού αυτού αγωνιστή μέσα από την ιστορία από τον εξαίρετο καθηγητή της ιστορίας του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Μαργαρίτη, την ποίηση από τον κ. Γιώργο Μπλάνα, έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους ποιητές και την λαογραφία και τον μύθο από τον Ηπειρώτη καθηγητή της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και εξαίρετο συγγραφέα κ. Βαγγέλη Αυδίκο. Αναγνώστης- αφηγητής στο ντοκιμαντέρ είναι σπουδαίος ηθοποιός και καθηγητής της Υποκριτικής κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος που με μια απίστευτη ερμηνεία ζωντανεύει κείμενα συναγωνιστών του Καραϊσκάκη, κείμενα των βιογράφων του, που βρέθηκαν στο πλευρό του στη διάρκεια του ένοπλου αγώνα, κείμενα από ιστορικές επιστολές, κείμενα που αφορούν στη δράση του σαν κλέφτης, αρματολός αλλά και σαν αρχιστράτηγος του Εθνικού απελευθερωτικού στρατού. Οι βιογράφοι αυτοί είναι ο Γεώργιος Γαζής, ο Δημήτριος Αινιάν και ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος.


  • 21:00 Barricade /Οδόφραγμα

Σκηνοθέτης:David Klammer

Παραγωγός: David Klammer

Σενάριο:David Klammer              

Διευθυντήςφωτογραφίας: David Klammer         

Διάρκεια: 83’

Country: Γερμανία

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά

Το Οδόφραγμα είναι ένα ντοκιμαντέρ για την κατάληψη του δάσους Ντάνενροντ στην Έσση, η οποία τερματίστηκε τον Δεκέμβρη του 2020. Δείχνει την ζωή των ακτιβιστών μέσα στο δάσος και δεντρόσπιτα που φτιάξανε. Κάποια από αυτά είχαν ύψος 30 μέτρων και βρίσκοταν πάνω στα κλαδιά.  Κυρίως όμως παρουσιάζει τον αγώνα των ακτιβιστών ώστε το να βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες του πλανήτη στο μέλλον.  Μια πάλη που την δίνουν με θάρρος και με την καρδιά τους.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

  • 18:00     Το Ταξίδι του Άσκαυλου/The Journey of Askavlos

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης

Παραγωγή: Γιώργος Αρβανίτης

Σενάριο: Γιώργος Αρβανίτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζωή Δαλαΐνα, Markus Haaser

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2020

Διάρκεια: 88

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Βραβεία: 3xAWARDS in 8TH INTERNATIONAL DOCUMENTARY FESTIVAL OF

IERAPETRA:

-2nd GREEK FEATURE DOCUMENTARY AWARD

-SOUND  AWARD:  SONKE  STROHKARK,  THODORIS  MPAMPOURIS,  VASILIS

ATHANASAS,  ANASTASIOS  KARADEDOS,  TEEMU  TAKATALO

-EDITING  AWARD:  CHRONIS  THEOCHARIS

Περίληψη: ο ντοκιμαντέρ Το ταξίδι του άσκαυλου, του Γιώργου Αρβανίτη (88? – 2020 – Ελλάδα) παρουσιάζει ένα ταξίδι στο Αιγαίο πέλαγος, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή μια αρχαία παράδοση. Το όργανο βρίσκει αργά αλλά σίγουρα τον δρόμο του προς την πόλη, όπου οι σύγχρονοι μουσικοί το φέρνουν στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί: τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, και μια προφορική παράδοση που κάποτε ήταν τρόπος ζωής, διατηρούμενη κατά τη διάρκεια των αιώνων.

 

  • 19.30     The Shaman΄snightmare

Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή:Natalie Halla

Διάρκεια: 76’

Ετος 2021

Χώρα: Αυστρία

Ομιλούμενεςγ λώσσες: Waorani, Sama Badjao, Himba, Dhuka

Ένα πολύ προσωπικό κινηματογραφικό ταξίδι σε τέσσερις αυτόχθονες λαούς και τους σαμάνους τους μετατρέπεται απροσδόκητα σε μια συναρπαστική μαρτυρία του αγώνα για επιβίωση αυτών των μοναδικών πολιτισμών, των οποίων το φυσικό και πολιτιστικό μέλλον απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Για να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους μια φωνή, η σκηνοθέτις Natalie Halla ταξίδεψε στα πιο ακραία μέρη του κόσμου και πέρασε χρόνο με τους Ινδιάνους Waorani στον Ισημερινό, τους νομάδας της θάλασσας στη Μαλαισία, τη Χίμμπα στη Ναμίμπια και τους νομάδες στη Μογγολία

 

  • 21:00     Amuka

Σκηνοθέτης:Antonio Spano

Παραγωγός: Benjamin Stienon

Σενάριο:Virginie Messiaen

Διάρκεια: 71’

Χώρα: Βέλγιο

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Γαλλικά, Σουαχίλι

 

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσε να ταΐσει σχεδόν 1 στους 2 ανθρώπους στη Γη. Ωστόσο, ένας στους έξι Κονγκολέζους υποφέρει από πείνα κι ένας στους δύο Κονγκολέζους πάσχει από οξύ υποσιτισμό. Ωστόσο, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 70 του πληθυσμού εκεί. Αντιμέτωποι με αυτό το παράδοξο, οι αγρότες ανασυντάσσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μια χούφτα από αυτούς μοιράζονται την καθημερινή τους ζωή μαζί μας, αυτή όλων αυτών που αντιπροσωπεύουν. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται, ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, συμμετέχουν σε διαφορετικούς γεωργικούς τομείς, οι φωνές τους αντηχούν σε αυτό το ισχυρό, ευαίσθητο και ειλικρινές ντοκιμαντέρ.


ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


  • 18:00     Juan/ Χουάν

Σκηνοθέτης: Louise Heem

Παραγωγός: J΄ aime ce garcon

Σενάριο: Louise Heem

Διάρκεια: 72’

Χώρα: Γαλλία

Ετος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά

Ο Ζαν υιοθετήθηκε το 1987 στην Παραγουάη, σε ηλικία μόλις μερικών μηνών. Από τότε ζει στην Βόρεια Γαλλία. Από τότε που ήταν έφηβος σκέφτεται να γυρίσει στην χώρα καταγωγής του για να ψάξει την βιολογική του μητέρα.  Έπειτα από πάρα πολλές αμφιβολίες εξαιτίας του φόβου του ότι η μητέρα δεν θα δεχόταν να τον δει, ο Ζαν παίρνει τελικά την απόφαση να την ψάξει.  30 χρόνια μετά από την άφιξη του στην Γαλλία, πετάει προς την Ασουνσιόν μαζί με την ξαδέρφη του.


  • 19.30     Some New Broadway/ Ένα καινούργιο Μπρόντγουεϊ

Σκηνοθέτης:  DenisBojic

Παραγωγός: DenisBojic

Σενάριο: DenisBojic

Διάρκεια:  87’

Χώρα: Βοσνία & Ερζεγοβίνη

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Βοσνιακά

Μετά την ηλικία των 18, οι άνθρωποι με σύνδρομο Down στην Βοσνία  και Ερζεγοβίνη είναι για την κοινωνία ουσιαστικά αόρατοι. Μη δεχόμενοι τα όρια και τις  επιβαλλόμενες κοινωνικές συμβάσεις, μια ομάδα νέων ανθρώπων, με την βοήθεια ενός οραματιστή, ανακαλύπτουν νέους δρόμους στην ζωή. Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί 6 ανθρώπους με σύνδρομο Down, οι οποίοι ξεπερνώντας πολυάριθμα εμπόδια, κατορθώνουν να είναι από τους πρώτους στην νοτιοανατολική Ευρώπη που γίνονται σπουδαστές σε δραματική σχολή, σπάζοντας έτσι τους φραγμούς και τις προκαταλήψεις σχετικά με τις δυνατότητές και τις ικανότητες των ανθρώπων με σύνδρομο Down.

Όταν το όνειρο ενός ανθρώπου γίνεται δύναμη για όλους, τότε τίποτα πια δεν είναι ακατόρθωτο. Η ταινία μιλώντας για μια εκπληκτική ιστορία σχετικά με την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και της πίστης στις ικανότητές σου, σε πηγαίνει σε ένα ταξίδι, ύστερα από το οποίο δεν θα είσαι πια ο ίδιος.

 

  • 21:00     Phil΄s Journey / Το ταξίδι του Φιλ

Σκηνοθέτης: YeongR. Chen

Διάρκεια: 90

Χώρα: Ταϊβάν

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Κινέζικα, αγγλικά

 

Το 1998, ο Φιλ Τσερνεγκόφσκι, ένας Νεοζηλανδός περιπλανήθηκε μόνος στην Ταϊβάν ψάχνοντας τον χαμένο του γιο. Παρά το ότι μετά από τόσες άκαρπες έρευνες ο γιος του δεν βρέθηκε ποτέ, ο Φιλ βρήκε αγάπη και φιλία από πολλούς Ταϊβανέζους. Η ευγένεια μεταξύ των ανθρώπων δεν γνωρίζει σύνορα και φυλές , αλλά είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση όλων μας. Αυτό το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να βρει τα ίχνη του ταξιδιού ενός πατέρα που αναζητά τον αγαπημένο του γιο και επίσης προσπαθεί να παρουσιάσει πώς εκείνος μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον πόνο της απώλειας του γιου του και να τον μετατρέψει τελικά, σε αγάπη για την Ταϊβάν.