Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/57492-to-apoluto--me-8-sta-8-ton-aaaaaaaaa-aaaaaa-2022/

Spartorama - Print | Το απόλυτο, με 8 στα 8 των ARISTOLEO Awards 2022

Το απόλυτο, με 8 στα 8 των ARISTOLEO Awards 2022

Το απόλυτο, με 8 στα 8 των ARISTOLEO Awards 2022
Για τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές, των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου
Οδός Εμπόρων

Με νέο ρεκόρ για την υψηλότερη περιεκτικότητα φαινολών

1 Triple Gold, 4 Double Gold και 3 Gold βραβεία

Για τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές,

των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου

Τα Aristoleo High Phenolic Olive Oils και Table Olive Awards είναι ο διεθνής διαγωνισμός που προσμετρά τα υψηλά ευεργετικά συστατικά (φαινόλες) που βρίσκονται στα ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές. Το 2022 διενεργήθηκε η 7η έκδοση του διαγωνισμού στο Τορόντο του Καναδά.

Τα ευεργετικά αυτά συστατικά που προσμετρώνται ονομάζονται φαινόλες, με κυρίαρχες την ελαιοκανθάλη, την ελαιασίνη και τα παράγωγα τους στα ελαιόλαδα καθώς και την υδροξυτυροσόλη, την τυροσόλη αλλά και τα παράγωγα τους, στις επιτραπέζιες ελιές.

Οι φαινόλες αυτές είναι πανίσχυρα μικροσυστατικά, με εξαιρετική φαρμακολογική δράση, που ανήκουν στα φυσικά αντιοξειδωτικά, διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τους έχουν αποδοθεί ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές καθώς και νευροπροστατευτικές.

Η ευεργετική δράση των φαινολών αναγνωρίζεται και επίσημα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 που βρίσκεται σε εφαρμογή, όπου τα συστατικά αυτά όταν περιέχονται σε ένα ποσοστό και άνω (όριο), δίνουν τη δυνατότητα στα ελαιοπροϊόντα που τα περιέχουν να φέρουν ισχυρισμό υγείας (Health Claim) με σαφείς ενδείξεις υγειοπροστατευτικότητας.

Ο διεθνής διαγωνισμός ARISTOLEO High Phenolic Olive Oil & Table Olive Awards 2022 βασίζεται στη μέτρηση της συνολικής ποσότητας φαινολικών ενώσεων, όπως μετρήθηκε με τη μέθοδο NMR ( Nuclear Magnetic Resonance - Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός).

Ανακοινώθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου 2022 και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως στην περιεκτικότητα φαινολών και για αυτό κατατάχθηκαν στις υψηλότερες θέσεις του διαγωνισμού, συγκεντρώνοντας ένα τριπλό χρυσό, τέσσερα διπλά χρυσά και τρία χρυσά βραβεία, δημιουργώντας δε ένα νέο ρεκόρ στις μετρήσεις  του διαγωνισμού μέχρι σήμερα. Αναλυτικότερα με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις φαινολών :

 

ΒΑΛΣΑΜΙΚΕΣ  -  ΤΡΙΠΛΌ Χρυσό βραβείο

SUPER EXTREME HEALTH AWARD - 3030 mg/kg

ΚΑΛΑΜΩΝ  -  ΔΙΠΛΟ Χρυσό  βραβείο

EXTREME HEALTH AWARD - 2960 mg/kg

ΦΥΛΛΙΚΟΝ ΠρωτέλαιοΔΙΠΛΟ Χρυσό  βραβείο

HIGH PHENOLIC AWARD - 1469 mg/kg

ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ Άθερμο - ΔΙΠΛΟ Χρυσό  βραβείο

HIGH PHENOLIC AWARD - 1323 mg/kg

ΤΕΛΙΕΣΔΙΠΛΟ Χρυσό  βραβείο

EXTREME HEALTH AWARD - 2310 mg/kg

ΛΕΜΟΝΕΝΙΕΣ  -  ΧΡΥΣΟ  βραβείο

SUPER HEALTH AWARD 2021 - 1610 mg/kg

ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΕΣΧΡΥΣΟ  βραβείο

SUPER HEALTH AWARD 2021 - 1540 mg/kg

ΑΡΜΟΝΙΑ Άθερμο - ΧΡΥΣΟ βραβείο

HIGH PHENOLIC AWARD - 1118 mg/kg

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελιές «Βαλσαμικές» σημείωσαν νέο ρεκόρ συγκέντρωσης φαινολών (3.030 mg/kg), η υψηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί σε εμπορικό δείγμα επιτραπέζιων ελιών από όσα έχουν συμμετάσχει στα βραβεία Aristoleo High Phenolic Table Olive Awards έως σήμερα.

Επίσης, σημειώνεται πως στα δείγματα επιτραπέζιων ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, τα επίπεδα της υδροξυτυροσόλης άγγιξαν τα 2100 mg/kg και είναι κατά 800 περίπου ανώτερα του μέσου όρου των εμπορικών δειγμάτων ελιών (244 mg/kg) που έχουν αναλυθεί από το 2005 έως σήμερα, βάσει μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο J. Agric. Food Chem. 2010,58, 46–50.

Ταυτόχρονα τα βιολογικά ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπερέβησαν κατά 500 περίπου το όριο των 250 mg/kg, που θέτει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 432 / 2012 και έλαβε υπόψη της η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority), όταν το 2012 αναγνώρισε την θετική δράση των φαινολών στο οξειδωτικό στρες, επίσημα, μέσω Ισχυρισμού Υγείας. Εκεί αναφέρεται ρητά πως «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».

Αυτά τα αποτελέσματα και οι μετρήσεις των υγειοπροστατευτικών συστατικών αποτελούν το σημείο αναφοράς και τους λόγους για τους οποίους τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν συμμετάσχει στα ευρέως γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής, Harvard και Yale, στις έρευνες και κλινικές μελέτες με τίτλο “Feeding America’s Bravest” και “Olives for Health” αντίστοιχα, οι οποίες μελετούν την επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης τους στην ανθρώπινη υγεία.

Σημαντικά είναι επίσης τα αποτελέσματα των δύο κλινικών μελετών του ΕΚΠΑ, όπου έδωσαν την ευχέρεια στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής να μετατρέψει τις βιολογικές ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την ευεργετική δράση τους στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Η πολλαπλή αυτή βράβευση αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς, γιατί δικαιώνει την προσπάθεια μας επί 30 συναπτά έτη στην παραγωγή εξειδικευμένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων, που εκτός από τις πολλές παγκόσμιες βραβεύσεις για τα γευστικά χαρακτηριστικά τους (408 συνολικά διεθνή βραβεία), βραβεύονται και για την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους σε υγειοπροστατευτικά συστατικά, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο.