Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/57161-i-leschi-anagnosis-spartis-proteinei-to-muthistorima-tis-zurannas-zateli--orati-san-aorati/

Spartorama - Print | Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης προτείνει το μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη, «Ορατή σαν αόρατη»

Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης προτείνει το μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη, «Ορατή σαν αόρατη»

Η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης προτείνει το μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη, «Ορατή σαν αόρατη»
«Η πιο πειστική ιστορία είναι αυτή που επινοήσαμε»
Οδός Εμπόρων

Το μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη «Ορατή σαν αόρατη», κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μ΄ αυτό ολοκληρώνεται η τριλογία «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους». Οι φανατικοί αναγνώστες του «Ζυραννικού σύμπαντος» το περιμέναμε δώδεκα χρόνια!

Όσοι δεν έχουν διαβάσει τα δυο προηγούμενα της τριλογίας, δεν χάνουν τίποτα  σε αναγνωστική απόλαυση, διότι μπορεί να διαβαστεί και σαν αυτοτελές μυθιστόρημα, δεν προϋποθέτει την ανάγνωση όσων προηγήθηκαν.

Στο νέο μυθιστόρημα ξαναβρίσκουμε την Λεύκα, την κεντρική ηρωίδα της τριλογίας, που αποτελεί το μυθιστορηματικό alter ego της συγγραφέως. Ακολουθούμε την Λεύκα από την εφηβεία της μέχρι και την ωριμότητά της. Από τον τόπο που μεγάλωσε μέχρι τις γειτονιές της Αθήνας.

Δουλεύει σε έναν εκδοτικό οίκο και εκεί θα γνωρίσει τη γυναίκα η οποία θα την προσλάβει να γράφει για λογαριασμό της. Για δέκα χρόνια η Λεύκα έγραφε πεζά και ποίηση με την υπογραφή της κυρίας Εζμίρας Σιουντεβά. Για δέκα χρόνια ήταν Ghost Writer, αόρατη συγγραφέας!

Η Ζατέλη μάς μιλά για το πώς γεννιέται ένας συγγραφέας και  για την ηθική της γραφής. Τις αγωνίες, τις βασανιστικές διαδρομές του νου, τις απογοητεύσεις τις απελπισίες.

«Έρχονταν κι έφευγαν οι εποχές, οι μέρες καταπίνανε τις μέρες, κι η Λεύκα παράδερνε μες στην σιωπή και στους δισταγμούς της. Πώς αντέχω και δεν απελπίζομαι; αναρωτιόταν, την ώρα που μέσα της βαθειά εφτά φορές είχε αλλάξει δέρμα απ΄ την απελπισία.»

 Η μαθητεία της Λεύκας στη συγγραφή για λογαριασμό και πίσω από το όνομα άλλου, το γνωστό και αμφιλεγόμενο ghost-writing, θα της δώσει την ευκαιρία να δοκιμαστεί για χρόνια στη γραφή, χωρίς ποτέ να αποκαλυφθεί ότι πίσω από τα γραπτά μιας εγνωσμένου κύρους συγγραφέως, βρίσκεται στην πραγματικότητα η νεαρή Λεύκα.

Όπως εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί η Ζυράννα Ζατέλη  σ΄αυτό το μυθιστόρημα όχι απλώς περιγράφει τον εαυτό της, αλλά μέσω της Λεύκας μάς αποκαλύπτει περισσότερα πράγματα για την ίδια, απ΄ όσα λέει στις συνεντεύξεις της! «Το υλικό αφθονούσε, το τάλαντο δεν υστερούσε».

«Κι εκεί ήταν το ζήτημα: οι φοβερότερες στιγμές και σκέψεις, οι πιο ανείπωτες, δύνανται άραγε να γραφούν σ΄ ένα χαρτί ή μήτε στον αιώνα τον άπαντα; Δύναται να «κρυφτεί» η ίδια μέσα σ΄ αυτά που έγραφε ή μόνο να κρυφτεί απ΄ αυτά;»

Ο κόσμος της Ζατέλη δεν είναι συνηθισμένος ούτε είναι εύκολα προσβάσιμος. Είναι μισο-μαγικός, μισο-πραγματικός. Πρωτότυπος και μαγευτικός. Τα όρια μεταξύ αλήθειας και φαντασίας είναι δυσδιάκριτα, μα εκεί βρίσκεται η γοητεία.

«Η πιο πειστική ιστορία είναι αυτή που επινοήσαμε».

Η Ζυράννα Ζατέλη έχει βραβευτεί 3 φορές, δύο με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και μία με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας για το σύνολο του έργου της.


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! Με υγεία και όμορφες αναγνώσεις!

Για τη Λέσχη Ανάγνωσης
Πηνελόπη Χριστάκου
Δασκάλα στο 4ο Δημ. Σχ. Σπάρτης