Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/57149-a-aaaaaaa-a-aaaaa--apo-tin-eugenia-konidi/

Spartorama - Print | «O tempora o mores», από την Ευγενία Κονίδη

«O tempora o mores», από την Ευγενία Κονίδη

«O tempora o mores», από την Ευγενία Κονίδη
«Ας μάθουμε, λοιπόν, στα κορίτσια ποια είναι η αξία τους και από πού αυτή πηγάζει και ας μάθουμε στα αγόρια μας τον αυτοσεβασμό, τον σεβασμό και την αγάπη, στοιχεία αρκετά για να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό τους»
Οδός Εμπόρων

Γυναικοκτονίες, εκδικητικές συμπεριφορές, προβολή ιδιωτικών στιγμών, εκπόρνευση, εκχυδαϊσμός των πάντων. Αυτή είναι η σύγχρονη καθημερινή ειδησεογραφία, την οποία μάλιστα έχουμε συνηθίσει και δεν μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Όλες όμως αυτές οι πράξεις  οδηγούν σε έναν κοινό παράγοντα, σε ένα κατεστημένο που δεν λέει να αποχωριστεί η τάχα εκσυγχρονισμένη  αυτή εποχή που διανύουμε. Όλα οδηγούν, δηλαδή, στην  πρωτόγονη αντίληψη ότι ο άντρας επιβεβαιώνεται μέσα από την σεξουαλική πράξη και η γυναίκα είναι αυτή που πρέπει να τον επιβεβαιώσει, άποψη η οποία ενώ δεν διδάσκεται, ανεξήγητα διαιωνίζεται.

Πρέπει, ωστόσο, να γίνει κατανοητό ότι η γυναίκα είναι ο ένας από τους δύο, όχι το αντικείμενο του ενός, όπως πολλοί πιστεύουν. Έχει εξίσου ερωτική επιθυμία, την οποία και δικαιωματικά επιδιώκει να ικανοποιήσει, αναζητά την τρυφερότητα και την αγάπη και αυτά τα επισφραγίζει με την ερωτική συνεύρεση, κατά την οποία προσφέρει όχι μόνο το σώμα της, αλλά και την ψυχή της και θέλω να πιστεύω πως  το ίδιο συμβαίνει και με τους περισσότερους άνδρες. Με τους περισσότερους, όχι όλους, αφού κάποιοι θεωρούν τον έρωτα μέσο επιβολής και κυριαρχίας, λες και βρισκόμαστε στη ζούγκλα.  Και αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό αν αντιστραφούν οι ρόλοι. Αν μια γυναίκα δημοσιοποιήσει προσωπικές στιγμές ενός άντρα, όλοι θα τον θαυμάζουν για το κατόρθωμά του και αυτός θα καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι, επιβεβαιώνοντας αυτές τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις, την ρίζα των κακών. Την αντίληψη περί ανωτερότητας του ανδρικού φίλου που δεν διαθέτει καμία επιστημονική, βιολογική ή έστω θρησκευτική ή οποιοδήποτε άλλη βάση και την οποία οφείλουμε να ξεπεράσουμε γρήγορα ως κοινωνία, αν θέλουμε να μιλάμε για ισότητα των δύο φίλων και να μην αναλωνόμαστε στο να ορίσουμε τι συνιστά γυναικοκτονία και τι όχι.

Μια είναι η λύση. Ορθή διαπαιδαγώγηση και ηθική θωράκιση, διαμόρφωση ισορροπημένων προσωπικοτήτων. Αγόρια που δεν θα αντλούν την αυτοπεποίθησή τους από την σεξουαλική πράξη, κορίτσια που  δεν θα στηρίζουν την ύπαρξή τους αποκλειστικά στην παρουσία ενός αρσενικού στο πλάι τους. Γυναίκες αυτοδύναμες, με κρίση, ικανές να κρίνουν και να αξιολογήσουν πρόσωπα και καταστάσεις, ικανές να απομακρύνουν οποιονδήποτε θέλει να τις χειραγωγήσει, να εκμεταλλευτεί κάθε μορφή αδυναμίας τους ή το νεαρό της ηλικίας τους, την o tempera o mores ανάγκη τους  να συνοδεύονται από κάποιον επώνυμο, λες και οι άλλοι δεν έχουν όνομα, χωρίς σε καμία περίπτωση να εννοώ πως αυτή είναι η αιτία του κακού ή δικαιολογεί  οποιαδήποτε συμπεριφορά χειραγώγησης.

Ποιος όμως μπορεί να αρνηθεί πως τα σύγχρονα αυτά πρότυπα, βασισμένα σε μια ηλίθια προβολή γυναικών που ξεφτιλίζονται και  χάνουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας προκειμένου να λάβουν το πολυπόθητο τριαντάφυλλο, δεν επηρεάζουν την σκέψη και την κρίση των σύγχρονων κοριτσιών; Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, είτε η αυτοφωτογράφιση, είτε τα ριάλιτι οδηγούν στον ναρκισσισμό και την κατάρρευση των ορίων μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, ότι συνιστούν μια ανόητη προσπάθεια απόδρασης από την ανωνυμία; Ποιος μπορεί να αρνηθεί πως πρόκειται για την αναζήτηση της αποδοχής και της επιβράβευσης, μια αναζήτηση που απλά αποκαλύπτει βαθιά συναισθηματικά ελλείμματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλοτε άτομα υπερφίαλα που βασίζουν την αλαζονεία τους σε ανύπαρκτα προσόντα;

Γιατί όλοι αντιδρούμε, αφού πρώτα συμβούν ανεπανόρθωτα γεγονότα; Γιατί αυτή η υποκριτική έκπληξη; Δεν τα περιμέναμε; Γυναίκες που μεγαλώνουν με πρότυπα το bachelor, το tik tok και κάθε λογής τηλεσκουπιδοπροϊόντα-  με την  παράλογη λογική της αυτοφωτογράφισης και της καταξίωσης  μέσω των  likes- αποτελούν εύκολα θύματα μιας κατά βάση ανδροκρατούμενης ακόμα και σήμερα κοινωνίας. Η γυναίκα δεν είναι υποχείριο κανενός, είναι ένας άνθρωπος μοναδικός, με αυθυπαρξία, ψυχική δύναμη, ζωηρό πνεύμα, δημιουργική και ικανότατη να αναλάβει οποιαδήποτε θέση ή αξίωμα. Ας μάθουμε, λοιπόν, στα κορίτσια ποια είναι η αξία τους και από πού αυτή πηγάζει και ας μάθουμε στα αγόρια μας τον αυτοσεβασμό, τον σεβασμό και την αγάπη, στοιχεία αρκετά για να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό τους. Γιατί τελικά ούτε οι φέτες στην κοιλιά κάνουν τον άντρα, ούτε τα φίλτρα την γυναίκα. Όλα είναι στην ψυχή και το μυαλό.


Ευγενία Κονίδη, Φιλόλογος