Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/57116-to-atopo-chioumor--o-autoklitos-yperaspistis-kai-i-magkouraa--apo-ton-gianni-mitrako/

Spartorama - Print | «Το Άτοπο Χιούμορ, ο Αυτόκλητος Υπερασπιστής και η Μαγκούρα…», από τον Γιάννη Μητράκο

«Το Άτοπο Χιούμορ, ο Αυτόκλητος Υπερασπιστής και η Μαγκούρα…», από τον Γιάννη Μητράκο

«Το Άτοπο Χιούμορ, ο Αυτόκλητος Υπερασπιστής και η Μαγκούρα…», από τον Γιάννη Μητράκο
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δημοσιογράφος κ. Στέλιος Κούλογλου, έφερε την υπόθεση στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατεινόμενος ότι από τις αντιδράσεις κατά του κ. Μόσιαλου διακυβεύεται «η ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας...»
Οδός Εμπόρων

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα Άγια Θεοφάνεια, την τελευταία γιορτή του Δωδεκαήμερου. Στα παλιά χρόνια την ημέρα της παραμονής ο παπάς γύριζε από σπίτι σε σπίτι, ψάλλοντας «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…»   για να αγιάσει ανθρώπους, ζώα, φυτά και κτίσματα, αναγκάζοντας τα κακά πνεύματα τους Καλικάντζαρους, που επί δώδεκα ημέρες «μαγάριζαν» τα νερά και τα φαγητά των ανθρώπων, να τρέξουν να κρυφτούν στον Κάτω Κόσμο, φοβισμένοι από την αγιαστούρα του. Η λαϊκή παράδοση λέει πως κάποτε στα Μέθανα ο παπάς «βαρέθηκε» να κάνει αγιασμό, αλλά καθώς πήγαινε στην εκκλησία του ρίχτηκαν όλα τα Καλικαντζάρια κι άρχισαν να τον χτυπούν. Τότε ο παπάς μη έχοντας αγιασμό για να προστατευτεί πήρε τη μαγκούρα του και τους… άλλαξε τα φώτα! Γι’ αυτό σε πολλά μέρη στο λαϊκό κάλαντο αντί για τη λέξη «βρεχτούρα» χρησιμοποιείται η λέξη «μαγκούρα».

Κάνω αυτή την εισαγωγή για να σχολιάσω όλα αυτά τα περίεργα που συμβαίνουν στον τόπο μας το τελευταίο διάστημα, καθώς ένας εξέχων καθηγητής και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ηλίας Μόσιαλος,  σύμβουλος σήμερα του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και διορισμένος απ’ αυτόν ως κεντρικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας (Μάρτιος 2020), «έκανε χιούμορ» με την εικόνα της εγκύου Παναγίας και του Ιωσήφ που πηγαίνουν στη Βηθλεέμ για την απογραφή, προκείμενου λέει με τον τρόπο αυτό να βοηθήσει την ενίσχυση των εμβολιασμών! «Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου…».

Και ναι μεν ο κ. καθηγητής πήρε την πρέπουσα απάντηση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, αλλά και από μεμονωμένα πρόσωπα και φορείς, κι εξαναγκάστηκε κατά κάποιον τρόπο σε δημόσια «απολογία», καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και αντίδραση της πλειονότητας των Ελλήνων, πλην όμως  δεν εξήγησε γιατί προτίμησε παραμονές των Χριστουγέννων να προσβάλλει κατάφωρα το θρησκευτικό συναίσθημα και την πίστη όλων των Χριστιανών, υιοθετώντας ένα χαμηλού επιπέδου και χυδαίου τρόπου «χιούμορ», που δεν αρμόζει ούτε συνάδει σε έναν μορφωμένο άνθρωπο που κάνει ακαδημαϊκή καριέρα. Αλήθεια ο κ. Μόσιαλος θα  τολμούσε ποτέ να κάνει  «χιούμορ»  λ.χ. με την οικογένεια Μητσοτάκη;

Το χειρότερο σ’ αυτήν την περίπτωση, που θα έπρεπε να την καταδικάσουν ΟΛΟΙ οι πολίτες αυτής της χώρας, είτε πιστεύουν, είτε όχι (στους πολίτες συμπεριλαμβάνω και τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων), είναι το γεγονός ότι βρέθηκε αυτόκλητος μάρτυρας υπεράσπισης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  δημοσιογράφος κ. Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος έφερε την υπόθεση στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατεινόμενος ότι από τις αντιδράσεις κατά του κ. Μόσιαλου διακυβεύεται «η  ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας», χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του κ. καθηγητή ως «ανώδυνο, σατιρικό σκίτσο με στόχο την ενίσχυση των εμβολιασμών»!!!

«Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ», όμως, γνωρίζουν ότι ο εν λόγω ευρωβουλευτής δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί προβλήματα στον κομματικό του χώρο και στον ηγέτη του τον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν ο ίδιος που το φθινόπωρο του 2021, μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «ισοπαλία» και σε σχετική δήλωσή του υπονόησε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και χρειάστηκε η οργισμένη αντίδραση του Βουλευτή και πρώην Υπουργού Παύλου Πολάκη, που ακολουθήθηκε κι από άλλες εσωκομματικές φωνές διαμαρτυρίας, για να υπαναχωρήσει ο κ. Κούλογλου και να ανασκευάσει όσα είπε μιλώντας για «ενδεχομένως άστοχη διατύπωση»!!! Θα ήταν παράλειψη, επίσης,  να μην υπενθυμίσει κάποιος ότι με αφορμή τις αντιδράσεις εναντίον του είχε παρομοιάσει τα κομματικά όργανα «με γκιλοτίνα»!!!  

Η καθ’ υποτροπήν στάση του κ. Κούλογλου έρχεται να προστεθεί στη στάση του κ. Νίκου Φίλη Βουλευτή και πρώην Υπουργού, ο οποίος προ καιρού διαχώρισε τη θέση του από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κι έσπευσε να μιλήσει για «γενική υποχρεωτικότητα στο δημόσιο τομέα» και για την «ανάγκη ομοψυχίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Κι από κοντά ο πρώην σύμβουλος του τ. Πρωθυπουργού ο κ. Ν. Καρανίκας, για τον οποίο «άκουσε» πολλά και δικαίως ο κ. Τσίπρας, που «βρήκε γραμμή επικοινωνίας» με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη στο θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης και προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στην Κουμουνδούρου.

Σπεύδω να προλάβω τους βιαστικούς για να τους πω ότι: Όχι, δεν είμαι υπέρμαχος των σταλινικού τύπου κομμάτων όπου η δημοκρατία και η ελευθερία έκφρασης είναι ζητούμενα. Όμως σε ένα μεγάλο και συγκροτημένο κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-  ΠΣ, που διεκδικεί με αξιώσεις την επάνοδό του στην εξουσία, δεν είναι δυνατό να υπάρχουν «ελεύθεροι σκοπευτές», οι οποίοι κινούνται εμφανώς και προκλητικά «εκτός γραμμής» για δικούς τους λόγους και σκοπούς. Σ’ αυτούς που «ευκαίρως- ακαίρως» υποσκάπτουν τον ηγετικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, που παρέλαβε ένα κίνημα διαμαρτυρίας του 3 και το έκανε κόμμα εξουσίας, θέλω να υπενθυμίσω τη διαχρονική ρήση του αείμνηστου Γιώργου Κατσιφάρα που σε ανάλογη περίπτωση υπονόμευσης του Ανδρέα Παπανδρέου είχε πει: «Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας»!

Γι’ αυτό ξαναγυρίζοντας στην σημερινή εισαγωγή αναρωτιέμαι: Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αφήσει την αγιαστούρα και τη βρεχτούρα και να πιάσει τη μαγκούρα; Λέω μήπως…


Γιάννης Μητράκος