Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/57008-poia-prosbasi-sto-sustima-ygeias--apo-to-sotiri-bafeiadi/

Spartorama - Print | «Ποια Πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας;», από το Σωτήρη Βαφειάδη

«Ποια Πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας;», από το Σωτήρη Βαφειάδη

«Ποια Πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας;», από το Σωτήρη Βαφειάδη
Οι μελέτες που δείχνουν τον μεγαλύτερο δείκτη πλεονάζουσας θνησιμότητας σε επίπεδο Ε.Ε. είναι σαφείς
Οδός Εμπόρων

Είναι προφανές ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η πανδημία  από την κυβέρνηση, οδηγεί την κατάσταση σε αδιέξοδο. Η επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού χωρίς την λήψη των στοιχειωδών εκείνων μέτρων της στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και της αποσυμφόρησης σε κρίσιμους τομείς όπως οι χώροι εκπαίδευσης και τα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο δεν αρκεί για να άρει το αδιέξοδο, αλλά καλλιεργεί την άρνηση εκ μέρους των πολιτών σε στοιχειώδη δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας. Η χώρα θρηνεί αυξανόμενο αριθμό νεκρών από τον covid -19, ενώ άμεση συνέπεια της κατάστασης είναι και η κρίσιμη υποβάθμιση της δυνατότητας παροχής υγειονομικής φροντίδας στον πληθυσμό όσον αφορά σε non-covid περιπτώσεις. Οι μελέτες που δείχνουν τον μεγαλύτερο δείκτη πλεονάζουσας θνησιμότητας σε επίπεδο Ε.Ε. είναι σαφείς.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με το πρόσχημα της αντιμετώπισης ενός άλλου προβλήματος, αυτού της υπερσυνταγογράφησης, η κυβέρνηση αποφασίζει ότι αυτό θα λυθεί αποκλείοντας την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών από το ιδιωτικό σύστημα υγείας όσον αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων και τις διαγνωστικές εξετάσεις, αφήνοντας υποχρεωτικά ως μόνη επιλογή το ήδη επιβαρυμένο και υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και εργασιακής επισφάλειας για μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού (νέοι ,άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) χάνεται μια σημαντική ρύθμιση πού είχε γίνει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία έδειχνε τη βούλησή της για καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την ολοένα και συνεχόμενη  μεταφορά του κόστους της περίθαλψης από το κράτος στους πολίτες, όπως ορίζει το σταθερό νεοφιλελεύθερο όραμα της κυβέρνησης, το οποίο στρέφεται ενάντια πρωτίστως στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ικανοποιώντας παράλληλα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που πιέζουν για την απαλλαγή τους από το δικό τους μερίδιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την κοινωνία να απαλλαγεί από όλο αυτό το ολέθριο σύνολο πολιτικών επιλογών, ειδικά σε τόσο κρίσιμες συνθήκες.


Σωτήρης Βαφειάδης φαρμακοποιός
Μέλος του τμήματος υγείας της Ν.Ε.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λακωνίας