Vekrakos
Spartorama | «Η μεταβατική διαχείριση και η μετα-ΧΑΔΑ εποχή - Τις πταίει», από τον Χρήστο Πλειώτα

«Η μεταβατική διαχείριση και η μετα-ΧΑΔΑ εποχή - Τις πταίει», από τον Χρήστο Πλειώτα

Spartorama 07/12/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
«Η μεταβατική διαχείριση και η μετα-ΧΑΔΑ εποχή - Τις πταίει», από τον Χρήστο Πλειώτα
Σταματήστε να συμπεριφέρεστε ως «προστάτης» του αναδόχου και συμπεριφερθείτε ως περιφερειάρχης
Οδός Εμπόρων

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Περιφερειάρχης για το θέμα των σκουπιδιών προχθές που ήταν στη Σπάρτη στις 3/12/2021, είναι: «λες και να μην πέρασε μια μέρα». Όλοι θέλουν να παραμείνει «ο βρώμικος πισινός» (ΧΑΔΑ Αφυσσού) της πόλης, του Δήμου Σπάρτης «ανοικτός», διότι και πάλι «δεν έχουν που να πάνε τα απορρίμματα». Σχεδιασμοί, ανακοινώσεις και πάλι στο κενό…

Τελικά αποδεικνύεται ότι: οι πρώτοι που δεν σέβονται τις αποφάσεις τους είναι αυτοί που τις λαμβάνουν (Περιφέρεια, Φοδσα, Δήμος …)

Αντί όλοι οι υποστηρικτές της ΣΔΙΤ, την 29η Νοεμβρίου 2021, - «ημερομηνία ορόσημο» για την μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων - να φορέσουν τα κοστούμια τους και να φουσκώνουν «σαν τα παγώνια» ότι επιτέλους ξεκινά η διαχείριση των αποβλήτων που επικαλούνται και θέλουν τόσα χρόνια, τώρα ξανακρύβονται διότι αυτή η «ριμάδα, η μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων» και πάλι δεν ξεκινά, έπεσαν και πάλι έξω στην προετοιμασία και στις προβλέψεις τους και στον συμβατικό χρόνο! Από το 2016 πέφτουν συνεχώς έξω κρατώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ομηρία για να μην εφαρμοστεί καμία άλλη λύση εκτός της διαχείρισης των σύμμεικτων αποβλήτων, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος, είναι άλλο θέμα…

Όλοι οι σχεδιασμοί, όλες οι εξαγγελίες, όλες οι ανακοινώσεις των υπευθύνων στο κενό.  Έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, για την διαχείριση των αποβλήτων τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου (περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας) όσο ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου (πρόεδρος κ. Αργειτάκος Σταύρος) και ο Δήμος Σπάρτης (Δήμαρχος Πέτρος Δούκας).

Ήλθε λοιπόν ο κ. Περιφερειάρχης στη Σπάρτη.  Ενώ περιμέναμε ότι θα ακούσουμε από τον κ Περιφερειάρχη να μιλά για μια «νόμιμη λύση» έγινε το αντίθετο.  Οι πολίτες είπε πρέπει να ξανακάνουν «υπομονή», δηλ. να ξαναλειτουργήσει ο ΧΑΔΑ,  ως την άλλη καταληκτική ημερομηνία που κανένας δεν την λέει…

Δήμαρχος Σπάρτης, Πρόεδρος Φοδσα … κρύβονται πίσω από τα λεγόμενα του κ Περιφερειάρχη. 

Όλοι μα όλοι περιμένουν να μαζευτούν τα σκουπίδια και να οδηγηθούν στον ΧΑΔΑ Αφυσού για να εκτονωθεί το πρόβλημα και ψάχνονται πως θα «κηρύξουν τον Δήμο σε έκτακτη ανάγκη για λόγους δημόσιας υγείας» με την «μη αποκομιδή» των απορριμμάτων που συμβαίνει στον Δήμο Σπάρτης.  Απαράδεκτοι για μια ακόμα φορά.  Οι ίδιοι είναι που δημιουργούν και το ένα άλλο το άλλο θέμα.

Και οι τρεις φορείς έχουν τις ευθύνες τους και ας σταματήσει η φθηνή πολιτική! Γιατί κανένας απ’ αυτούς δεν αναφέρεται ούτε σε μια λέξη στον ανάδοχο;  Τι συμβαίνει;

Για το μείζον θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων ο κ. Νίκας, την Παρασκευή, 03 Δεκέμβριου 2021 δήλωσε: «Ζητάω από τους Σπαρτιάτες να κάνουν υπομονή λίγων ημερών».

Κύριε Νίκα τι σημαίνει: «λίγες» και «τι πολλές ημέρες»;  Όλο δηλώσεις για λίγο χρόνο για «λίγες ημέρες». Τελικά το «λίγο» γίνεται «τρίμηνο», «εξάμηνο», «χρόνος», «χρόνια»…. 

Αυτές οι δηλώσεις δεν αφορούν μόνο εσάς αλλά όλους αυτούς τους «υπευθυνοανεύθυνους» που από το 2016, από τις περίοπτες θέσεις που κατέχουν κάνουν δηλώσεις: ότι ξεκινά αυτό το «μοναδικό έργο», της Υπαπαντής, το Πάσχα, τέλος καλοκαιριού, τέλος του έτους…, αλλά δεν μας λένε το έτος! 

Το ΠΡΟΠΟ ή το ΛΟΤΤΟ της πολιτικής τους καλά κρατεί!

Εσείς πρόσφατα κ. Περιφερειάρχα όπως ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο Δήμαρχος Σπάρτης και κυβερνητικοί παράγοντες λέγατε ότι θα είστε έτοιμοι: «από το καλοκαίρι», «από τα μέσα Νοεμβρίου». 

Είχατε μάλιστα υπογράψει και την αντίστοιχη Σύμβαση με τον ανάδοχο στις 29/01/2021. Όταν πέρασαν όμως οι δέκα μήνες από την υπογραφή και ήλθε η καταληκτική ημερομηνία, δηλ. η 29η/11/2021, αποδείχθηκε ότι πάλι ΤΙΠΟΤΑ στη διαχείριση των αποβλήτων. 

Κύριοι είστε τραγικοί, ούτε τις αποφάσεις σας δεν μπορείτε να υποστηρίξετε και να σεβαστείτε!  Εδώ και 5-6 χρόνια από την ημέρα που προκρίθηκε αυτό το έργο της ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου «κάνατε τα πάντα» για να μην υπάρχει επίσημα άλλη λύση.

Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι θεσμικοί ΈΧΕΤΕ ΚΑΘΗΚΟΝ να ζητήσετε από τον ανάδοχο να κάνει την δουλειά που προβλέπει η ΣΥΜΒΑΣΗ που μαζί υπογράψατε! Αφήστε ήσυχους τους Σπαρτιάτες και γενικά όλους τους Πελοποννήσιους!  Αφήστε ήσυχους τους ΧΑΔΑ και τις παρανομίες…

Η Υπομονή έχει όρια. Εξαντλήθηκε! Πλέον σ’ αυτό το θέμα η σημασία της λέξης υπομονή χάθηκε, δεν υφίσταται πλέον διότι όλοι εσείς την ξεχειλώσατε και πλέον της έχετε δώσει άλλη έννοια.

Συνεχίζοντας ο κ Νίκας είπε ότι «έχει βρεθεί η λύση και τα απορρίμματα θα πηγαίνουν στο εργοστάσιο της Τρίπολης που είναι σχεδόν έτοιμο».

Λάθος κ Περιφερειάρχα. Υπάρχει ΛΥΣΗ και μάλιστα είναι η «ΣΥΜΒΑΣΗ» που εσείς έχετε υπογράψει να ξεκινήσει ο ανάδοχος την μεταβατική διαχείριση, 10 μήνες μετά την υπογραφή της, δηλ. στις 29-11-2021.  Αντί να ζητάτε από τους κατοίκους να κάνουν κι άλλη υπομονή, να δείξουν κι άλλη ανοχή «στις παρανομίες», αυτό που είχατε και έχετε καθήκον να πράξετε είναι να καταγγείλετε τον ανάδοχο που έπρεπε στις 29/11/2021 να είναι έτοιμος, αλλά που δεν είναι έτοιμος και κρατά σε ομηρία τους Δήμους. 

Από την άλλη, ναι, θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν βρει άλλες νόμιμες λύσεις - επειδή όλα αυτά τα χρόνια «χόρτασαν από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» - όπως πχ κάνουν οι Δήμοι Δυτικής Μάνης και Ερμιονίδας που οδηγούν τα απορρίμματα τους στον νόμιμο και αδειοδοτημένο χώρο στην Άμφισσα.

Η Δημοτική Αρχή του κ Δούκα είχε ενημερωθεί πολύ καιρό πριν και πολλές φορές για το εν λόγω θέμα. «Πάντα σφύριζε αδιάφορα» και «πετούσε το μπαλλάκι» στον ΦΟΔΣΑ. 

Θα έπρεπε η Δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον Φο.Δ.Σ.Α. Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου - ως γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό -, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου, η ανάδοχος εταιρεία να αναλάβει μετά την 29η Νοεμβρίου 2021 την διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης, για να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα όπως αυτό που συμβαίνει τώρα δηλ. η μη συλλογή των απορριμμάτων.

Τι σημαίνει κ. Περιφερειάρχα ότι «το εργοστάσιο στην Τρίπολη είναι «ΣΧΕΔΟΝ» έτοιμο; Τι σημαίνει: «…ότι αναμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να τελειώσουμε με αυτό το βάσανο της 20ετίας»;  Δηλαδή γνωρίζετε ότι η έκβαση του θέματος θα είναι θετική από το Ελεγκτικό Συνέδριο;  Κι αν είναι αρνητική τι θα γίνει;  Γιατί προκαταλαμβάνετε τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Να σας ενημερώσουμε κ Περιφερειάρχα ότι για να περιμένετε κάτι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτό θα πρέπει να έχει συνεδριάσει.  Ενημερώνουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συνεδριάσει την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, αν όλα πάνε καλά. Επομένως μετά θα πρέπει να περιμένουμε την έκδοση της απόφασης.  Δηλ. είτε «λίγες ημέρες μετά» είτε «πολλές ημέρες αργότερα».

Πόσος είναι ακόμα «ο χρόνος ή οι λίγες ημέρες» που θέλετε όλοι εσείς, να συνεχιστούν οι παράνομες αποθέσεις στον ΧΑΔΑ;

Γιατί πάντα υπάρχει μια «ροπή στην ανομία», από τους υποτίθεται, κρατικούς υπεύθυνους, που υποτίθεται ότι θα μας προστατέψουν ...;

Το μόνο που πρέπει να κάνετε και το οφείλετε, - και δεν θα κάνετε καμία χάρη – είναι η αποκατάσταση του νέου ΧΑΔΑ. Άλλωστε αυτό δηλώσατε ότι έχετε δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον πλήρη καθαρισμό του ΧΑΔΑ Αφυσσού, μόλις ξεκινήσει η μεταφορά των σκουπιδιών στην Τρίπολη. Πότε θα γίνει αυτό; Μέσω ποιου προγράμματος ή ποιων ενεργειών;

Στη Σύμβαση που υπογράψατε όπως πχ εξασφαλίζεται η αμοιβή του αναδόχου έτσι εξασφαλίζεται και η ανεπάρκειά του, ο οποίος υπόκειται σε απομειώσεις ή στο να κηρυχθεί έκπτωτος στο βαθμό που υπάρχει έστω μερική ή ολική απόκλιση από τις προδιαγραφές και τους όρους που έχουν ορισθεί.

Σταματήστε να συμπεριφέρεστε ως «προστάτης» του αναδόχου και συμπεριφερθείτε ως περιφερειάρχης ζητώντας από τον ανάδοχο βάσει της Σύμβασης, να ξεκινήσει η μεταβατική διαχείριση και να οδηγήσει τα απορρίμματα στις εγκαταστάσεις του.

ΌΧΙ άλλες δικαιολογίες, ανακρίβειες!

Τέλος στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας!


Από ανάρτηση του Χρήστου Πλειώτα στα ΜΚΔ.

Ο κ. Χρήστος Πλειώτας είναι Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης εκλεγμένος με την παράταξη του κ. Βαλιώτη


Οδός Εμπόρων