Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56950-echthros-laos--apo-ton-ioanni-mitrako/

Spartorama - Print | «Εχθρός Λαός», από τον Ιωάννη Μητράκο

«Εχθρός Λαός», από τον Ιωάννη Μητράκο

«Εχθρός Λαός», από τον Ιωάννη Μητράκο
«Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός/ ήτανε τούτος ο παλιολαός…»
Οδός Εμπόρων

Κοντεύουν δυο χρόνια από την εκδήλωση της πανδημίας και στη χώρα μας η εκλεγμένη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιδίνηση χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο και στρατηγική όσον αφορά την αντιμετώπισή της.

Σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο οι κυβερνώντες απέφυγαν τη λήψη μέτρων που θα στόχευαν στην ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, την εξουδετέρωση του απόλυτου συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην ειλικρινή περιεκτική κι εμπεριστατωμένη ενημέρωση του πληθυσμού τόσο για τη φύση της πανδημίας όσο και για τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης της νόσησης.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του αντί να ακολουθήσουν μια πολιτική σχέσης εμπιστοσύνης και πειθούς με τους πολίτες προτίμησαν την τακτική του εκφοβισμού, της τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και του διχασμού, στοχοποιώντας ανάλογα με τις συνθήκες και τις περιστάσεις πότε τους νέους (οι νέοι με τα κορωνοπάρτι τους μεταδίδουν τον ιό), πότε τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους , πότε την Εκκλησία και φυσικά πάντοτε την αντιπολίτευση σύσσωμη που «φταίει γιατί δεν βάζει πλάτη», ασχέτως του γεγονότος ότι δεν έχει υιοθετήσει καμία από τις πολλές και ουσιαστικές προτάσεις που έχουν καταθέσει ως τώρα όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα!!!

Τώρα ανακαλύφθηκε νέος εχθρός: οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 που θα τιμωρηθούν από την 16 Ιανουαρίου 2022  με πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα, για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι!!! Κι αυτό όταν μέχρι πρόσφατα ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του επέμεναν ότι δεν θα εφαρμόσουν την υποχρεωτικότητα του εμβολίου!!! Στροφή 180 μοιρών!!!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, που παραμένει ανεμβολίαστο λόγω σεβαστών προσωπικών λόγων κι επιλογών και κυρίως εξαιτίας της αποτυχημένης κυβερνητικής ενημερωτικής καμπάνιας με το ψευδεπίγραφο όνομα «Ελευθερία» και της απουσίας σχέσης εμπιστοσύνης κυβέρνησης – πολιτών, ως ένα είδος εσωτερικού εχθρού που πρέπει να παταχθεί και να τιμωρηθεί!!!

Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, έχει μείνει εμβρόντητη με αυτή την κυνική μεταστροφή της κυβέρνησης, την συνταγματικά μετέωρη απόφαση για τιμωρία όσων δεν θα εμβολιαστούν και την ωμή ταξική υφή αυτού του δημοκρατικά απαράδεκτου μέτρου, αφού ένας πλούσιος θα έχει την ευχέρεια να μην εμβολιάζεται, καταβάλλοντας άνετα το τιμωρητικό αντίτιμο σε αντίθεση με το χαμηλοσυνταξιούχο που η στέρηση 100 ευρώ το μήνα από το γλίσχρο εισόδημά του θα αποβεί μοιραία για το επίπεδο της διαβίωσής του!!!

Καθολική απορία των Ελλήνων πολιτών: Υπάρχει επιστημονική επιτροπή ειδικών ναι ή όχι; Εισηγείται στην κυβέρνηση για να πάρει τις τελικές πολιτικές αποφάσεις ναι ή όχι; Ποιος ήταν εν κατακλείδι ο εγκέφαλος που εισηγήθηκε ένα τόσο αντιδημοκρατικό, διχαστικό και αντιεπιστημονικό μέτρο που μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες συνθήκες κοινωνικής αναστάτωσης; Κι εν τέλει ποιος είναι εχθρός: η πανδημία ή  ο λαός;

Η πολιτική και οι πολιτικοί οφείλουν πρωτίστως να διακατέχονται από ηθικές και δημοκρατικές αρχές ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος εκτροπής τους σε επικίνδυνες ατραπούς. Είναι λοιπόν απορίας άξιο: πώς μπορούν κάποιοι να εισηγούνται και να λαμβάνουν, ανερυθρίαστα, τέτοιου είδους σκληρές αποφάσεις σχεδόν απολυταρχικού χαρακτήρα, όταν οι ίδιοι υποστήριζαν τελείως διαφορετικές απόψεις κι ακολουθούσαν επιλεκτικές κινήσεις όπως λ.χ. με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς ή αναστολή εργασίας, αλλά όχι στα σώματα ασφαλείας και στο στρατό, διότι κατά την άποψη  κορυφαίου υπουργού «δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι τα σώματα ασφαλείας συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού»!!! Το ίδιο φαιδρό επιχείρημα, βεβαίως, χρησιμοποιήθηκε πριν από καιρό και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τα οποία -άκουσον άκουσον – δεν υπάρχουν μελέτες, που να αποδεικνύουν τη μετάδοση του ιού μέσα σ’ αυτά!!!

Το 1975 ο θίασος Καρέζη-Καζάκου ανέβασε στο θέατρο «Αθήναιον» το επικό πολιτικό έργο του αείμνηστου Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με το χαρακτηριστικό τίτλο «Εχθρός λαός», που οι περιστάσεις το φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα. Διαβάζοντάς τα κείμενα των χορικών και των στίχων των τραγουδιών αυτού του δραματικά επίκαιρου έργου ίσως να κατορθώσουμε ως πολίτες και ως δημοκρατική κοινωνία να αφυπνιστούμε και να αλλάξουμε σελίδα στο βιβλίο της ζωής μας στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά ιδού οι στίχοι του Καμπανέλλη από το τραγούδι «Ο εχθρός λαός»:


Ήταν πατριώτη ένας λαός

ένας μεγάλος τοπικός εχθρός.

Θέλανε να ‘χουν όλοι το σπιτάκι τους

καθημερινά το μεροκαματάκι τους

να ‘χουν ακόμα κι άμα θα κακογεράσουν

μια συνταξούλα για να μην πεινάσουν.

Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός

ήταν τούτος ο παλιολαός…

Θέλανε να μην περπατούν στα τέσσερα

να σκέφτονται και να μιλούν ελεύθερα

να κυβερνάει αυτός που θα ‘χουνε διαλέξει

κανένας πια να μην τους κοροϊδέψει.

Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός

ήτανε τούτος ο παλιολαός…

Θέλαν το νόμο φίλο κι όχι φύλακα

να μη φοβούνται πια τον χωροφύλακα

την περηφάνια τους κανείς να μην πληγώνει

ούτε την πόρτα τους να ξεκλειδώνει.

Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός

ήτανε τούτος ο παλιολαός…

Όνειρα χίλια μέσα στο κεφάλι τους

τ’ αποθηκεύανε στο προσκεφάλι τους.

Χρόνια καλύτερα ελπίζανε να ‘ρθούνε

το σήμερα οι ληστές δεν εχτιμούνε.

Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός

ήταν τούτος ο παλιολαός…

 

Υ.Γ.1: Αυτό το τιμωρητικό κυβερνητικό μέτρο έρχεται να προστεθεί σ’ εκείνο της αναστολής εργασίας των 6.500 ανεμβολίαστων υγειονομικών που στερήθηκαν εισοδήματος και ασφάλειας, ενώ χρειάζονται επειγόντως στο ΕΣΥ για να υπηρετήσουν τους συνανθρώπους τους, όπως έκαναν μέχρι την παύση τους, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Υ.Γ.2: Η Αντιπολίτευση και δη η Αξιωματική θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι ανάγκη να χαράξει δική της διακριτή πορεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στα θέματα που προκύπτουν απ’ αυτήν και να πάψει να άγεται και να σύρεται από τις κυβερνητικές επιλογές.

Υ.Γ,3: Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση των σοβαρών, έντιμων και αξιοπρεπών στελεχών της κυβερνητικής παράταξης - ναι, υπάρχουν και τέτοιοι - όσον αφορά αυτούς τους ακραίους τρόπους στοχοποίησης ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού λαού, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων τους.  


Γιάννης Μητράκος