Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56726/

Spartorama - Print | «Έφυγε», ανασκαλεύοντας ουράνιες βιβλιοθήκες, ο συμπολίτης μας Βαγγέλης Σαμπατάκος

«Έφυγε», ανασκαλεύοντας ουράνιες βιβλιοθήκες, ο συμπολίτης μας Βαγγέλης Σαμπατάκος

«Έφυγε», ανασκαλεύοντας ουράνιες βιβλιοθήκες, ο συμπολίτης μας Βαγγέλης Σαμπατάκος
«Στου Σαμπατάκου ρώτησες; Και αν δεν το έχει, μπορεί να το βρει και να στο φέρει σε δυο ημέρες»
Οδός Εμπόρων

Σε ηλικία 84 ετών, το βράδυ της Κυριακής, 24 Οκτωβρίου 2021, αναχώρησε για τους ουρανούς, ο γνωστός σε όλους συμπολίτης μας και ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία της πόλης της Σπάρτης, Ευάγγελος Σαμπατάκος.

Ο Βαγγέλης Σαμπατάκος, παραλαμβάνοντας το 1965 από τον πατέρα του Παναγιώτη Σαμπατάκο το ομώνυμο «Βιβλιοπωλείο Σαμπατάκος» (ιδρυθέν το 1919), στην οδό Λυκούργου, κατόρθωσε πολύ γρήγορα να γράψει ιστορία.

Μετακόμισε στην λεωφόρο Παλιάλογου σε μεγαλύτερο και πιο μοντέρνο κτίριο, δημιουργώντας έναν χώρο που για πολλές δεκαετίες υπήρξε για την κοινωνία μας το «στέκι» του βιβλίου. Πλήθος βιβλιοφάγων, μαθητών, καθηγητών, ερευνητών αλλά και φοιτητών επισκέπτονταν συχνά το βιβλιοπωλείο με σκοπό να ξεφυλλίσουν άγνωστες εκδόσεις αλλά και για να αναζητήσουν πληροφορίες, κριτικές αλλά και την προσωπική γνώμη του Βαγγέλη για κάποιον συγγραφέα ή βιβλίο.

Ακόμα θυμάμαι την στερεότυπη προτροπή που ανταλλάσσαμε, όταν, φοιτητές όντες στις καλοκαιρινές μας διακοπές στην Σπάρτη, αναζητούσαμε ένα βιβλίο για το οποίο είχαμε ακούσει καλά λόγια: «Στου Σαμπατάκου ρώτησες; Και αν δεν το έχει, μπορεί να το βρει και να στο φέρει σε δυο ημέρες».

Τέτοιος ήταν ο Βαγγέλης. Πάντα δραστήριος, πληροφορημένος και διαβασμένος πάνω σε ότι βιβλίο κυκλοφορούσε. Πολύτιμος αρωγός του υπήρξε φυσικά η αγαπημένη του σύζυγος Βάσω, η οποία διατηρεί ακόμα το βιβλιοπωλείο, 102, χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Ήταν παντρεμένος με την Βάσω Χρόνη και ευτύχησε να δει δυο γιους τον Παναγιώτη και τον Λεωνίδα. Ο μικρότερος ο Λεωνίδας φαίνεται ότι θα συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, καθιστώντας (Θεού θέλοντος) το βιβλιοπωλείο του παππού Παναγιώτη, ένα από τα μακροβιότερα της Ελλάδας.

 

To spartorama.gr συλλυπείται θερμά τους οικείους του.


Ν. Μ.