Vekrakos
Spartorama | Βαλιώτης: Ναι, τιμούμε την ιδέα του Τάσου Βεκράκου, αλλά δεν ψηφίζουμε την βράβευση του γιατί θα θελήσουν και άλλοι να βραβευτούν!

Βαλιώτης: Ναι, τιμούμε την ιδέα του Τάσου Βεκράκου, αλλά δεν ψηφίζουμε την βράβευση του γιατί θα θελήσουν και άλλοι να βραβευτούν! - video

Spartorama 22/10/2021 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
Βαλιώτης: Ναι, τιμούμε την ιδέα του Τάσου Βεκράκου, αλλά δεν ψηφίζουμε την βράβευση του γιατί θα θελήσουν και άλλοι να βραβευτούν!
«Ότι και να κάνεις εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή την διαδικασία»
Οδός Εμπόρων

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 20/10/2021, συζητήθηκε το θέμα της βράβευσης του πολίτη της Σπάρτης κ. Αναστασίου Βεκράκου για την ιδέα που είχε -πριν είκοσι χρόνια- να αποτυπωθεί το περίφημο Ρωμαϊκό Ψηφιδωτό με την αρπαγή της Ευρώπης, που βρίσκεται στη Σπάρτη, σε ένα από τα νέα νομίσματα (κέρμα ή χαρτονόμισμα) του νεοκδοθέντος τότε Ευρώ.

Το θέμα επανέφερε με άρθρο του (βλέπε εδώ) ο τότε Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δημοσθένης Ματάλας, όπου καθιστούσε σαφές ότι η πρωτογενής εισήγηση ανήκε στον κ. Βεκράκο.  Ήταν οι γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις του τότε Δημάρχου Σπάρτης και του τότε Ευρωβουλευτή κ. Νικήτα Κακλαμάνη που απέδωσαν γρήγορα ώστε να υιοθετηθεί από την Νομισματική Ένωση η απεικόνιση του ψηφιδωτού στη μια πλευρά του κέρματος των δυο Ευρώ.

Το θέμα της βράβευσης του εμπνευστή της ιδέας έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη του κ. Αργειτάκου με εισηγητή τον κ. Γιάννη Καρμοίρη. Η παράταξη της Δημοτικής Αρχής δια στόματος κας Δεδεδήμου (απουσία του κ. Δημάρχου), δήλωσε θετική στην ιδέα και τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, Μειοψήφησε η παράταξη Βαλιώτη και η παράταξη Βουνάση.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Βαλιώτη, ο οποίος στη προσπάθειά του να δικαιολογήσει την αρνητική ψήφο της παράταξής του εφηύρε νέο τρόπο αντιμετώπισης των αρίστων. Αν βραβεύσουμε τον κ. Βεκράκο για κάτι που έκανε πριν είκοσι χρόνια τότε θα προκύψουν πολλοί άλλοι που έκαναν κάτι στο παρελθόν και θα θελήσουν να βραβευτούν. Το τότε Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να έχει βραβεύσει τον κ. Βεκράκο για την ιδέα του.

Η παράταξη Βουνάση υιοθέτησε πλήρως τη θέση Βαλιώτη.

Κατ΄ αρχάς, ακριβώς η πάροδος των είκοσι χρόνων είναι αυτή που ανάδειξε το πόσο ιδιοφυής και μπροστά από την εποχή του ήταν η ιδέα του κ. Βεκράκου, ώστε σήμερα 700 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες  που κρατούν στα χέρια τους το δίευρο να αναζητούν το που ακριβώς στην Ευρώπη βρίσκεται αυτό το ωραίο ψηφιδωτό. Την εποχή του κ. Ματάλα ελάχιστοι μπορούσαν να αντιληφθούν την τεράστια επίπτωση σε παγκόσμιο επίπεδο, την σημασία του νέου νομίσματος και τον συμβολισμό των κερμάτων και χαρτονομισμάτων με τα οποία αυτό κυκλοφορεί. Όποιος τολμούσε να μιλήσει τότε για βράβευση από το Δημοτικό Συμβούλιο, μόνο γραφικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Παίρνει λοιπόν χρόνο για να αποδειχτεί αν μια ιδέα ήταν μπροστά από τον καιρό της και αν ωφέλησε τον Δήμο ή όχι. Οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι μια ιδέα του ωφέλησε τον Δήμο. Μπορούμε όμως να θέσουμε αντικειμενικά κριτήρια (και κάθε παράταξη να θέτει τον δικό της πήχη) και να αποφασίζει αν συμφωνεί να βραβευτεί κάποιος ή όχι.

Το παραπάνω είναι τελείως διαφορετικό από την αντίδραση του κ. Βολιώτη, που ναι  μεν συμφωνεί να βραβευτεί αλλά δεν το ψηφίζει για να μην ανοίξουμε την όρεξη κι έρθουν κι άλλοι και τότε δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε. Ανυπαρξία πήχη δηλαδή ή ακόμα χειρότερα βαρεμάρα («κάθε φορά θα μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία;», δήλωσε ο κ. Καλομοίρης).

Σκέφτομαι τους νέους ανθρώπους (και τα νεαρά στελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου), που γεμάτα ιδέες και ενθουσιασμό θέλουν να συνεισφέρουν κάτι καλό στον τόπο. Πόσο γρήγορα τους κόβουμε τα φτερά. Πόσο γρήγορα πετάμε τον πήχη στο έδαφος, σαν να τους λέμε: «ότι και να κάνεις, δεν πρόκειται να σε παραδεχτούμε. Κι αν περιμένεις να σε τιμήσουμε κάποτε, εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή την διαδικασία».


Ν.Μ.


Οδός Εμπόρων