Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56655/

Spartorama - Print | Εκδημία Πρωτ. Στυλιανού Κότσαλη, εφημέριου Μολάων

Εκδημία Πρωτ. Στυλιανού Κότσαλη, εφημέριου Μολάων

Εκδημία Πρωτ. Στυλιανού Κότσαλη, εφημέριου Μολάων
Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αναφέρθηκε στο απαράμιλλο ήθος του εκλιπόντος, τη βαθιά πίστη του στο Θεό, την αφοσίωση στο λειτούργημά του, την άδολη αγάπη προς τους ενορίτες...
Οδός Εμπόρων

Tην Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, σε ηλικία 81 ετών, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Κότσαλης, εφημέριος Μολάων. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέσθηκε το πρωί της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, στον Ενοριακό Ι. Ν. Γεννήσεως του Χριστού Μολάων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας στον επικήδειο λόγο του, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στο απαράμιλλο ήθος του εκλιπόντος, τη βαθιά πίστη του στο Θεό, την αφοσίωση στο λειτούργημά του, την άδολη αγάπη προς τους ενορίτες και όλους τους συνανθρώπους του και την εξαιρετική χριστιανική οικογένεια που δημιούργησε μαζί με την αείμνηστη πρεσβυτέρα του, για την οποία επίσης ο Σεβασμιώτατος μίλησε με θερμά λόγια. 

Ο αοίδιμος π. Στυλιανός Κότσαλης, του Γεωργίου και της Σταυρούλας, γεννήθηκε στις 3/6/1940 στους Μολάους. Ενυμφεύθη στις 22/2/1965, στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης, την αείμνηστη Παναγιώτα Κρητικού, η οποία απεβίωσε τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στις 9 Οκτωβρίου 2021. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον π. Γεώργιο, που είναι εφημέριος Ασωπού, τον Χρήστο, τον Νεκτάριο και τον Σταύρο. Χειροτονήθηκε διάκονος, στον Ι.Ν Αγίας Παρασκευής Μολάων, στις 26 Ιουλίου 1965 και πρεσβύτερος, στον Ι.Ν Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νιάτων στις 27 Φεβρουαρίου 1966, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κυρό Κυπριανό Πουλάκο. Διατέλεσε εφημέριος Κρεμαστής από την 1η Μαρτίου 1966 έως τις 31 Οκτωβρίου 1974. Απεσπάσθη στην Ενορία Αγγελώνας έως τις 23 Σεπτεμβρίου 1991. Ακολούθως μετετέθη στην Ενορία Μολάων, την οποία και υπηρέτησε μέχρι την εκδημία του. Είχε εξυπηρετήσει διοικητικά και λειτουργικά την Ενορία Ελαίας και διοικητικά την Ενορία Ιέρακος. Ήταν απόφοιτος του Ανώτερου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Καλαμάτας, ενώ στη συνέχεια πήρε πτυχίο από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν Πνευματικός από το 1971. Στις 5 Οκτωβρίου 1984 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος του απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου. Στις 25 Αυγούστου 1994 ο σεπτός Ποιμενάρχης μας του απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβύτερου, ενώ στις 26 Ιουλίου 2015 του απένειμε έπαινο για την συμπλήρωση πεντηκονταετούς ευδόκιμης ιερατικής διακονίας. Επίσης είχε λάβει έπαινο από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο, σε ειδική τιμητική εκδήλωση στην Αθήνα, η οποία αφορούσε τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, των οποίων έστω ένα τέκνο δέχθηκε ιερατική κλήση και υπηρέτησε το Ιερό θυσιαστήριο. Ήταν μέλος του Δ. Σ. του Ιδρύματος Μολάων, είτε ως τακτικό είτε ως αναπληρωματικό, από την έναρξη της λειτουργίας του. 

Ο Αναστάς Κύριος της ζωής και του θανάτου, ας αναπαύει τις ψυχές τόσο του πατρός Στυλιανού, όσο και της πρεσβυτέρας του, Παναγιώτας, και ας τους κατατάξει μεταξύ των δικαίων.


immspartis.gr