Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56422/

Spartorama - Print | «Αντιεμβολιαστές: Οκτώ ψευδοεπιχειρήματα», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Αντιεμβολιαστές: Οκτώ ψευδοεπιχειρήματα», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Αντιεμβολιαστές: Οκτώ ψευδοεπιχειρήματα», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Η δημόσια υγεία (η υγεία των πολιτών στο σύνολό τους) και η προστασία ή πρόληψη μιας επιδημίας αποτελεί κατά το Σύνταγμα ένα ρητά προστατευόμενο συλλογικό αγαθό, που προβλέπεται σε περισσότερες συνταγματικές διατάξεις...»
Οδός Εμπόρων

Μέσα στον ισλαμικού χαρακτήρα φανατισμό που έχει αναπτύξει το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό  κίνημα»  χρησιμοποιούνται, ως τελευταία γραμμή αμύνης, και τα παρακάτω ψευδο-επιχειρήματα  κατά του εμβολίου και των εμβολιασμένων: 

  • 1ο ψευδοεπιχείρημα: «Κι εσείς (οι εμβολιασμένοι) κολλάτε και μεταδίδετε τον κορωνοϊό. Οπότε ποια είναι η διαφορά»; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν λοιμώδη νόσο σε άλλους. Έτσι, τα άτομα που εμβολιάζονται συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • βρέφη
  • παιδιά
  • ηλικιωμένοι
  • άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ομάδες αυτές επωφελούνται από τον εμβολιασμό των άλλων, διότι κατά αυτόν τον τρόπο η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί στην κοινότητα.»

ec.europa.eu - Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

  • 2ο ψευδοεπιχείρημα:  «Τι σε νοιάζει εσένα; Αφού είσαι εμβολιασμένος, γιατί φοβάσαι εμάς τους ανεμβολίαστους;» 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από μια νόσο ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι ηπιότερα και η ανάρρωση ταχύτερη.»

ec.europa.eu - Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

ΕΠΟΜΕΝΩΣ: Οι ανεμβολίαστοι απειλούν με διασπορά του κορωνοϊού  ΟΛΗ την κοινότητα, εμβολιασμένους και μη. Κανένας εμβολιασμένος  ΔΕΝ  θέλει να «κολλήσει» κορωνοϊό από τους ανεμβολίαστους, έστω κι αν θα περάσει την αρρώστια με  ήπια συμπτώματα και θα αναρρώσει ταχύτερα.

Πέραν τούτου η μετάδοση του κορωνοϊού δεν έχει να κάνει μόνο με τον κίνδυνο για  την υγεία του αθώου συνάνθρωπου  αλλά και με μια σειρά άλλων σοβαρότατων συνεπειών για την Υγεία,  την Οικονομία, την Κοινωνία, την Εκπαίδευση, την Εργασία, τον Πολιτισμό κλπ, κλπ, συνέπειες που τις πληρώνουμε ΟΛΟΙ.


  • 3ο ψευδοεπιχείρημα: «Δικό μου είναι το σώμα, ό,τι θέλω το κάνω» 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σώμα, όμως, έχουν και οι εμβολιασμένοι και θέλουν να το προφυλάξουν από την υπερμετάδοση του ιού που κάνουν οι αρνητές του εμβολίου. Το σύνθημα «αυτό το σώμα είναι δικό μας» δεν σημαίνει ότι  έχουν δικαίωμα να το μετατρέπουν σε υγειονομική βόμβα κατά της κοινωνίας. 

Όπως είπε κι έγραψε πρόσφατα (12 Ιουλίου 2021) ο ακαδημαϊκός  Θεοδόσης Τάσιος, απευθυνόμενος στους αρνητές του εμβολίου: 

«Μην αγαπάς τον πλησίον σου. Αλλά να συμβάλεις στο θάνατό του; Έλεος. Πρώτον με τη σίγουρη αρρώστια σου εγώ θα πληρώσω για να μην πεθάνεις και να γίνεις καλά. Και δεύτερον, και κυριότερο, υπάρχει ένα λάθος μεγάλο λογικής. Δεν πρόκειται για το σώμα σου. Προσφέρεις ξενοδοχειακές υπηρεσίες στον ιό: έλα να σε φιλοξενήσω, έλα πουλάκι μου να κάνεις μεταλλάξεις, να δυναμώσεις, να διαιωνιστείς, έλα να απειλήσεις αυτούς τους ηλίθιους τους υπόλοιπους. Γίνονται “ξενοδόχοι του  θανάτου. Αυτό δεν το δέχομαι».


  • 4ο ψευδοεπιχείρημα: «Με την υποχρεωτικότητα καταπατούνται οι Συνταγματικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα» 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Η δημόσια υγεία (η υγεία των πολιτών στο σύνολό τους) και η προστασία ή πρόληψη μιας επιδημίας αποτελεί κατά το Σύνταγμα ένα ρητά προστατευόμενο συλλογικό αγαθό, που προβλέπεται σε περισσότερες συνταγματικές διατάξεις, όπως τα άρθρα 5 παρ. 2 και 5 με την ερμηνευτική δήλωση, 18 παρ. 3 και 22 παρ. 4. (παρ. 11) Θεμελιώνεται, επίσης, στη γενική υποχρέωση του κράτους να «μεριμνά για την υγεία των πολιτών» (άρθρο 21 παρ. 3 Συντάγματος).

Το συλλογικό δικαίωμα στην υγεία, όπως και τα άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά ειδικά αυτό κατά μείζονα λόγο, αποτελεί αντικείμενο του καθήκοντος προστασίας του κράτους κατά το άρθρο 25 παρ. 1 εδ. β΄ Συντάγματος.(παρ. 12)»

potamitisvekris.com: Άρθρα – Μελέτες, «Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις εργασιακές σχέσεις», Υπό: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΓΚΡΙΔΗ, Δικηγόρου

Επομένως, Συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση είναι ο εμβολιασμός κι όχι το αντίθετο.

  • Εξάλλου στην ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται ήδη τέτοιες μορφές πειθαναγκασμού για τον εμβολιασμό π.χ. σε περιπτώσεις εγγραφής παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, απαιτώντας πιστοποίηση εμβολιασμού τους για μια κατηγορία παιδικών ασθενειών.
  • Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός στους νεοσύλλεκτους στο Στρατό και μάλιστα με  4 εμβόλια: Αντιτετανικό, Αντιμηνιγγιτιδοκοκκικό, Αντιφυματικό και Ηπατίτιδας Β σε ειδικές ομάδες.
  • Ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι υποχρεωμένες, εκ του νόμου, να εμβολιάζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας. (Οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των εστιατορίων, π.χ. εδώ και χρόνια έχουν την υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι για ηπατίτιδα.)

Για ποιο λόγο, λοιπόν, επιλεκτικά, το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» αντιδρά μονομερώς κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου του κορωνοϊού, ο οποίος αποδεκατίζει την ανθρωπότητα, κι όχι κι εναντίον ΚΑΙ των άλλων υποχρεωτικών εμβολίων;


  • 5ο ψευδοεπιχείρημα: «Τα εμβόλια δεν είναι αδειοδοτημένα και είναι πειραματικά. Έπρεπε να αδειοδοτηθούν μετά από 5-10 χρόνια » 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Στις 21 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου  2020 η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  Φαρμάκων χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για τα εμβόλια που ανέπτυξαν, αντίστοιχα, οι BioNTech, Pfizer και η Moderna, μετά τις θετικές αξιολογήσεις του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. (…) Η άδεια κυκλοφορίας υπό όρους υπάγεται σε ένα ελεγχόμενο και άρτιο πλαίσιο που παρέχει διασφαλίσεις τις οποίες πιθανόν να μην παρέχουν οι άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης.»

ec.europa.eu - Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ακόμα: Πλήρη άδεια στο εμβόλιο της Pfizer για την COVID-19 πρόκειται να παράσχουν σύντομα οι αρμόδιες αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και η ΕΕ και θα ακολουθήσουν και οι πλήρεις, τυπικές άδειες ΚΑΙ για τα υπόλοιπα εμβόλια.

Άραγε, μετά τις πλήρεις αδειοδοτήσεις, θα πάνε οι «αντιεμβολιαστές» να εμβολιαστούν; Ίδομεν.

Το ψευδοεπιχείρημα ότι έπρεπε οι επιστήμονες να περιμένουν 5-10 χρόνια για να δώσουν το εμβόλιο, πάνω στα πτώματα εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν μπορεί να αποτελεί θέμα σοβαρής συζήτησης:

«Υπάρχει, λοιπόν, ένα σκεπτικό που λέει «πού ξέρω εγώ ότι δεν θα πάθω κάτι μετά από 20 χρόνια;». Αυτό είναι τελείως λάθος ως σκεπτικό. Είναι όπως το ανέκδοτο που λέει «έμεινα τρία χρόνια στην ίδια τάξη για να τα μάθω καλύτερα». Την περίοδο που βγήκε η πενικιλίνη, με τον Φλέμινγκ, οι άνθρωποι πέθαιναν από πνευμονία. Πέθαιναν ο ένας μετά τον άλλον. Δηλαδή τότε έπρεπε να πουν «κάτσε να δούμε σε 10 χρόνια τι θα γίνει, αν θα βγάλει κάτι;». Όταν κάτι βγαίνει, έχει ελεγχθεί και αν δεν έχει άμεσες επιπλοκές, εφαρμόζεται στην πράξη.»

Ηλίας Καραμπίνος, Διευθυντής Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.


  • 6ο ψευδοεπιχείρημα: «Τα εμβόλια με mRNA τεχνολογία θα επιδράσουν  στο DNA μου και θα έχω επιπτώσεις και προβλήματα στο μέλλον» 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Όχι. Το messenger RNA (mRNA) δεν είναι το ίδιο με το DNA και δεν μπορεί να συνδυαστεί με το DNA μας για να αλλάξει τον γενετικό μας κώδικα. Το mRNA που περιέχεται στο εμβόλιο δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου όπου βρίσκεται το δικό μας DNA. Δίνει παροδική εντολή στο κύτταρό μας να παράξει μια ειδική πρωτεΐνη του ιού, έναντι της οποίας στη συνέχεια αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τελικά εκπαιδεύεται να αντιδρά στον ιό.»

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών  Κύπρου

 

  • 7ο ψευδοεπιχείρημα: «Κινδυνεύω από τις παρενέργειες του εμβολίου» 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Οι παρενέργειες δεν είναι φαινόμενο αποκλειστικά των εμβολίων. Και άλλα φάρμακα, όπως και τρόφιμα, είναι γνωστό ότι προκαλούν παρενέργειες, μερικές σοβαρότερες από άλλες, αλλά τις περισσότερες φορές δεν εκδηλώνεται καμία παρενέργεια. Στις σπάνιες περιπτώσεις που παρατηρηθούν παρενέργειες, είναι σχεδόν πάντα ασήμαντες και δεν διαρκούν για πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια κατά της COVID-19.»

ec.europa.eu - Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

  • 8ο ψευδοεπιχείρημα: «Ο τάδε έκανε το εμβόλιο και μετά από 10 μέρες πέθανε» 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Αν πάρουμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους και τους ταΐσουμε όλους αρακά. Το ίδιο βράδυ κάποιοι μπορεί να πεθάνουν. Σημαίνει ότι φταίει ο αρακάς;»

Ηλίας Καραμπίνος, Διευθυντής Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μέσα από τα ψευδεπίγραφα, αντιεπιστημονικά και κατασκευασμένα επιχειρήματα του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» φαίνεται καθαρά ότι  πίσω από την ταμπέλα «αντιεμβολιαστές» έχουν στοιχηθεί ετερόκλητες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες (η κάθε μια για τους δικούς της σκοπούς), ατομικά-προσωπικά συμφέροντα  αλλά και επιδιώξεις ατόμων που βλέπουν το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» ως μέσω «δικαίωσης» και «αναγνώρισης» των ματαιωμένων σε άλλα επίπεδα «φιλοδοξιών» τους.

Εκτός από τα γενικότερα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν οι αντιεμβολιαστές, ανακόπτουν τη δυναμική του μαζικού κινήματος και το αποπροσανατολίζουν από τον σκοπό του για ανάπτυξη της πολιτικής ταξικής συνείδησής του,   για την πολιτική ωρίμανσή του, τη μαχητικοποίησή του απέναντι στην τάξη των  εκμεταλλευτών και της εξουσίας τους  και την υπεράσπιση των διαχρονικών συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού.

Επομένως, ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ κατά του κορωνοϊού, για να κερδίσουμε τη ζωή και το μέλλον μας και να είμαστε σε θέση να αγωνιζόμαστε καθημερινά για μια καλύτερη ζωή και μιαν άλλη δικαιότερη κοινωνία.

«Αριστεροί λόγοι και κάποιες δοκησίσοφες φιλελεύθερες δικαιολογήσεις πρόσφεραν ευκαιρίες για τις χοντροκομμένες δικαιωματικές ανοησίες των νέων αγανακτισμένων. Και αν τούτη η αγανάκτηση είναι τελικά «ακροδεξιά», η κατασκευή της χρωστάει πολλά στην αχαρακτήριστη ευκολία με την οποία κάθε περιορισμός βαφτίστηκε περίπου ακροδεξιός ενώ θα μπορούσε να ήταν απλώς μια άλλη μετάφραση της κοινής αξιοπρέπειας και της δημοκρατικής αυτοπειθαρχίας.»

Νικόλας Σεβαστάκης, 20.7.2021, lifo.gr

 

Σπάρτη  9-9-2021
Βαγγέλης  Μητράκος

 

 

Φωτογραφία άρθρου: iefimerida.gr