Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56353/

Spartorama - Print | Παράσταση Χορού: «ΚΑθΟδΟΝ», από την Quo Vadis Dance Company

Παράσταση Χορού: «ΚΑθΟδΟΝ», από την Quo Vadis Dance Company

Παράσταση Χορού: «ΚΑθΟδΟΝ», από την Quo Vadis Dance Company
1 και 2 Σεπτεμβρίου 2021, Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά, ώρα 19:00
Οδός Εμπόρων

Ένας ταξιδιώτης φτάνει σε έναν τόπο διαφορετικό. Τον τόπο των καρπών  «της ευδαιμονίας». Οι φιλόξενοι κάτοικοί του προσφέρουν τα φρούτα τους σε μία κίνηση καλωσορίσματος. Φρούτα που θολώνουν το παρελθόν και μέλλον, αφήνοντας το παρόν ως τη μόνη κατάσταση για να υπάρχουν. Αποκομμένος από τις αναμνήσεις του και δίχως στόχους και όνειρα, ο ταξιδιώτης γνωρίζει τα πλάσματα αυτού του τόπου, παρασύρεται από την επίκτητη αίσθηση της ευδαιμονίας, μίας αίσθησης που φτιάχτηκε από έναν καρπό παρά ως απόρροια προσωπικής ανάπτυξης και βιωμάτων. Μίας ευδαιμονίας επιφανειακής και εφήμερης καθώς έγκειται απλά στην απουσία σκέψης, προβληματισμού και οράματος. Εκείνης που πολλές φορές ταυτίζεται με την εσωτερική γαλήνη, την ανάγκη απόδρασης από το τόσο δύσκολο και προβληματικό παρόν, εμποτισμένο από ένα βαρύ και ενοχικό παρελθόν που φανερώνει ένα δυστοπικό και σκληρό μέλλον. Ποια θα είναι η τύχη του ταξιδιώτη άραγε; θα καταφέρει να βρει την δύναμη να δραπετεύσει ή θα μείνει για πάντα δέσμιος του αιώνιου παρόντος; 

Ο μύθος των λωτοφάγων και η σύνδεσή του με το παρόν. Μια ιστορία που ξεδιπλώνεται,

αναμειγνύοντας τα όρια ανάμεσα στον μύθο και την σύγχρονη πραγματικότητα και αναζητά τη σοφία και τη γνώση που κουβαλάει ως κληροδότημα – μήνυμα απάντησης στο μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα που έθεσε ο Σωκράτης: «ποιος είσαι;». 

Η ομάδα χορού Quo Vadis συνδυάζει τα παραστατικά πεδία του σύγχρονου χορού και της μουσικής σε ένα έργο για όλες τις ηλικίες. Τρεις ερμηνευτές και ένας μουσικός επιχειρούν να αφυπνίσουν βιωματικά την ταύτιση του ήρωα του παρελθόντος με τον θεατή του παρόντος. Υπογραμμίζοντας το κοινό βίωμα που παραμένει διαχρονικό και ανεξίτηλο σαν μια ιδιαίτερη πανανθρώπινη σφραγίδα. 

Ο λωτός, ως σύμβολο της λήθης, αναδύει προβληματισμούς τόσο υπαρξιακούς όσο και κοινωνικούς. Ζούμε στην εποχή του «βομβαρδισμού της πληροφορίας». Οι άνθρωποι αδυνατούν να επεξεργαστούν όλον αυτό τον όγκο καταλήγοντας μη σκεπτόμενα πλάσματα με «κοντή μνήμη». Οι ρυθμοί εξέλιξης για την ανθρωπότητα είναι τόσο γρήγοροι που το παρελθόν δεν είναι πια χρήσιμο. Ένας από τους λόγους που το απορρίπτουμε είναι πως η γνώση και η εμπειρία της προηγούμενης γενιάς, πλέον δεν έχει πεδίο εφαρμογής σε καμία πτυχή της καθημερινότητας για την νέα γενιά. Δημιουργούνται διαρκώς ανάγκες και προκύπτει το ερώτημα, κατά πόσο αυτές, είναι οι πραγματικές μας ανάγκες. Πόσο κοντά είμαστε στον εαυτό μας και στις πραγματικές μας ανάγκες; Πώς διαχειριζόμαστε την πληροφορία, την τεχνολογική εξέλιξη, τις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στη κοινωνία όπως την έχουμε διαμορφώσει; 

Η μουσική είναι ο μεγάλος αλχημιστής που ενώνει τον μύθο με τον σύγχρονο κόσμο, αφυπνίζει κοινά βιώματα στους θεατές και ενισχύει τους συμβολισμούς που αναβλύζουν μέσα από την δραματουργία. Εξυπηρετεί την συμπλήρωση της παραστατικής παρουσίας σε ζωντανό χρόνο πάνω σε κοινή σκηνή, καθώς σε συνδυασμό με τον χορό, οι δύο αυτές μορφές τέχνης παντρεύονται σε μία αμφότερη ερμηνευτική αφήγηση. Δημιουργείται επί τόπου, εκ του μηδενός, κάνοντας τους θεατές μάρτυρες στην εξιστόρηση της ιστορίας μέσω του χτισίματος μιας αναδυόμενης μουσικής εξέλιξης. Εμπνέεται από το βαθύτερο νόημα του μύθου, όπως εκείνος παρουσιάζεται στις σωζόμενες αφηγήσεις, και δοκιμάζει να δημιουργήσει μουσικά τοπία, που εφάπτονται στην ουσία τους με τα κυρίαρχα συναισθήματα και την ψυχολογική κατάσταση που ενσαρκώνουν τα κινούμενα σώματα των χορευτών, στην παροντική ιστορία του έργου. Μία συνειρμική σύνδεση παρελθόντος και παρόντος μέσω της αρμονίας - μελωδίας που έρχεται να υπενθυμίσει την άθικτη φύση των ανθρώπων μέσα στο πέρασμα των αιώνων. 


1 και 2 Σεπτεμβρίου 2021, Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά, ώρα 19:00

 

  • Ιδέα / Σενάριο: Ζαφειρία Τσιρακάκη, Γιάννης Πολύζος
  • Χορογραφία: Γιάννης Πολύζος
  • Βοηθός Χορογράφου: Ζαφειρία Τσιρακάκη
  • Δραματουργία: Ζαφειρία Τσιρακάκη, Γιάννης Πολύζος
  • Μουσική Σύνθεση / Sound Design: Βασίλης Γεωργακόπουλος
  • Ερμηνευτές:
    • Στέλλα Μαυροειδή
    • Ζαφειρία Τσιρακάκη
    • Χρήστος Στα Μαρία
    • Βασίλης Γεωργακόπουλος
  • Κοστούμια: Πάνος Θάνος
  • Trailer / Φωτογραφίες: Γιώργος Σιντόσης
  • Παραγωγή: Quo Vadis

Διάρκεια Έργου: 50 λεπτά 

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.  

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

 

  • Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στον αρχαιολογικό, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..
  • Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
  • Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.  
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

 

Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και του Ν.Π. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης


1 και 2 Σεπτεμβρίου 2021, Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά, ώρα 19:00