Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56135/

Spartorama - Print | «Ο Κυβερνητικός Κατήφορος της Μισαλλοδοξίας, των Διαχωριστικών Γραμμών και του Αντιδημοκρατικού Αυταρχισμού», από τον Ιωάννη Μητράκο

«Ο Κυβερνητικός Κατήφορος της Μισαλλοδοξίας, των Διαχωριστικών Γραμμών και του Αντιδημοκρατικού Αυταρχισμού», από τον Ιωάννη Μητράκο

«Ο Κυβερνητικός Κατήφορος της Μισαλλοδοξίας, των Διαχωριστικών Γραμμών και του Αντιδημοκρατικού Αυταρχισμού», από τον Ιωάννη Μητράκο
Οδός Εμπόρων

Σ’ αυτή τη χώρα παλαιόθεν -πολύ περισσότερο σήμερα που τείνει να γίνει κανόνας- υπάρχει η συνήθεια να γίνονται εύκολοι χαρακτηρισμοί και να «μπαίνουν ταμπέλες» σε κάθε διαφωνούντα ή αντιδρώντα σε αποφάσεις πολιτικής, κοινωνικής ή θρησκευτικής φύσεως.

Κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε πρόσφατα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τα συστημικά μέσα που το υπηρετούν, με αφορμή τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τον κορωναϊό, που έγιναν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Μετά το αρχικό  σοκ από το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ μεγάλες και από τα σκληρά αντικυβερνητικά συνθήματα, που ακούστηκαν από τα στόματα χιλιάδων διαδηλωτών, καταβλήθηκε προσπάθεια να χαρακτηριστούν οι συμμετέχοντας ως «οπαδοί του σκοταδισμού», ως «οπισθοδρομικοί», ως «ακροδεξιοί» και χλευαστικά ως «ψεκασμένοι». Ο τελευταίος χαρακτηρισμός, βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως διατυπώθηκε για πρώτη φορά και με επίσημο τρόπο από τα πρωθυπουργικά χείλη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές τις λαϊκές εκδηλώσεις τις παρακολουθεί με αμήχανο τρόπο το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το οποίο -όπως έχουμε ξαναγράψει- είναι παγιδευμένο από τις εύκολες κυβερνητικές κατηγορίες περί υπονόμευσης των περιοριστικών μέτρων υγειονομικής προστασίας και του εμβολιαστικού προγράμματος. Η αντιπολίτευση είναι φανερό πως δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει πως η πλειονότητα των Ελλήνων, ανεξάρτητα από τους λόγους, παραμένει ανεμβολίαστη  και δε δείχνει διάθεση να αλλάξει γνώμη κι ακόμα δεν έχει μελετήσει κι αναλύσει το φαινόμενο για να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και να καταλήξει σε πολιτικές αποφάσεις. Γι’ αυτό και ορισμένοι φορείς έσπευσαν, άμεσα ή έμμεσα, να υιοθετήσουν τις κυβερνητικές κατηγορίες περί «ακροδεξιών και ψεκασμένων».

Η κυβέρνηση ευρισκόμενη αντιμέτωπη με την πανθομολογούμενη αποτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος  στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού -ιδίως στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες   επιλέγει τον ολισθηρό κατήφορο της μισαλλοδοξίας (σ.σ. μισαλλοδοξία: το μίσος εναντίον όσων έχουν διαφορετική άποψη), των επικίνδυνων διαχωριστικών γραμμών (εμβολιασμένοι - ανεμβολίαστοι) και του αντιδημοκρατικού αυταρχισμού (υποχρεωτικότητα εμβολιασμού με χρήση προνομίων για τους μεν και ποινών για τους δε).

Κατ’ αρχάς θέλουμε να επισημάνουμε πόσο επικίνδυνη είναι η εύκολη χρέωση όλων αυτών που διαμαρτύρονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον πολιτικό χώρο της ακροδεξιάς. Αν όλοι αυτοί είναι «ακροδεξιοί» τότε κακά μαντάτα για τη Δημοκρατία μας! Δευτερευόντως καλούμε την κυβέρνηση και οποιονδήποτε άλλο καλοθελητή, που συνήθως είναι «βασιλικότερος του βασιλέως», να σταματήσουν αυτή τη γελοία και χλευαστική κατηγορία περί «ψεκασμένων», που δείχνει χαμηλό επίπεδο ύφους και ήθους, κάτι πρωτόγνωρο για το μεταπολιτευτικό δημοκρατικό μας πολίτευμα. Κι επιπλέον, όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει ουσιαστικά και πραγματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής προστασίας, αντιμετώπιση του προβλήματος των μαζικών μεταφορών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μείωση των μαθητών ανά τμήμα στα δημόσια σχολεία, δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ ανίχνευσης κλπ) να πάψει να στοχοποιεί τη νεολαία και να της κουνάει το δάχτυλο απειλητικά.

Ένα άλλο μείζον θέμα, που ουσιαστικά παραμένει αναπάντητο ή ελλιπώς δικαιολογημένο από την κυβερνητική πλευρά είναι αυτό των φαρμάκων κατά του κορωναϊού, για το οποίο έχουν κάνει δημόσιες παρεμβάσεις εξέχοντες επιστήμονες, που αρνούνται να εργαλειοποιηθούν για χάρη των κυβερνητικών επιδιώξεων.

Από την έγκυρη εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Κυριακή,18/07/2021) μαθαίνουμε ότι ο Υφυπ. Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε απάντησή του (31/05) προς τον πρώην Υφυπ. Υγείας και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη σχετικά με το ζήτημα των φαρμάκων ανέφερε «η Ελλάδα θα προμηθευτεί τα συγκεκριμένα σκευάσματα, μόλις  όμως αυτά λάβουν την ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας και όχι άδεια επείγουσας χρήσης που έχουν σήμερα». Σημειωτέο ότι ο κ. Πολάκης, όντας γιατρός ο ίδιος, έχει απαιτήσει με έντονο τρόπο, από το Νοέμβρη του 2020 κι εντεύθεν, στη Βουλή κι όχι μόνο, να έρθουν τα φάρμακα αυτά που σώζουν ζωές κι απάντηση δεν έπαιρνε.

Η απάντηση του Υφυπ. Υγείας, κατά την ίδια εφημερίδα, εκθέτει την κυβέρνηση, αφού και τα εμβόλια έλαβαν προσωρινή άδεια λόγω του επείγοντος προβλήματος οπότε η επίκληση αυτής της αιτίας δε συνιστά ουδόλως απαγορευτικό λόγο για τα φάρμακα.  Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαλλου, παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της, έχει κάνει ένα πρώτο διοικητικό βήμα από τις 26 Φεβρουαρίου 2021, επιτρέποντας τη χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος της RENEGERON , ενώ στις 5 Μαρτίου εξέδωσε θετική σύσταση για τη χρήση του ανάλογου σκευάσματος της  LILLY. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που δεν απαγορεύει τις διμερείς συμφωνίες των κρατών μελών για τέτοια ζητήματα, επέτρεψε σε μια σειρά κρατών όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η ημετέρα Κύπρος, εδώ και πολλούς μήνες, να προμηθευτούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων, χωρίς να περιμένουν, όπως εμείς, την Ε.Ε.. Θλίβεται κι εξοργίζεται κανείς όταν διαβάζει πως σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες που έγιναν για τη θεραπεία ασθενών από COVID-19 τα μονοκλωνικά αντισώματα η θεραπευτική ικανότητά τους έφτασε γύρω στο 85!

Η κυβέρνηση που εκλέχτηκε δημοκρατικά δεν έχει το δικαίωμα, υιοθετώντας αυταρχικές κι αντιδημοκρατικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  να σχοινοβατεί στα όρια της τήρησης του Συντάγματος και του σεβασμού των δημοκρατικών και ατομικών ελευθεριών των πολιτών αυτής της χώρας, οδηγώντας ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας μας στην ανυπακοή. Γιατί οι κυβερνώντες αυτό κατάφεραν με την ανεκδιήγητη αντιφατική πολιτική τους και τις παλινωδίες τους: να μετατρέψουν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Κι αυτό θα έχει συνέπειες στο αμέσως προσεχές μέλλον.

 

Γιάννης Μητράκος