Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56080/

Spartorama - Print | «Γιατί δεν ονομάζεται «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης;», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Γιατί δεν ονομάζεται «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης;», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Γιατί δεν ονομάζεται «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης;», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε»
Οδός Εμπόρων

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ο Πατέρας της Ελευθερίας της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό. Ήταν εκείνος που με τις τεράστιες νίκες του κατά των Τούρκων μπόλιασε τους Έλληνες με Εθνική Περηφάνια που φτάνει έως τις μέρες μας και θα παραμείνει αμάραντη στους αιώνες, για να εμπνέει το Εθνικό Φιλότιμο και το Φρόνημα. Και δεν είναι μόνον αυτό: Εκτός από τις εθνικές παρακαταθήκες του, ο Γέρος του Μοριά, άφησε πίσω του και ζωντανές παρακαταθήκες για τους Νέους και για την Ελληνική Παιδεία.

Στην ομιλία του προς τους Γυμνασιόπαιδες, στην Πνύκα, στις 8 Οκτωβρίου 1838, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε πει (μεταξύ άλλων) και τα εξής:

«…Αυτή η μάθησις θα μας αυξήση και θα μας ευτυχήση. Αλλά διά να αυξήσομεν, χρειάζεται και η στερέωσις της πολιτείας μας, (…)

Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. (…)

Να μην έχετε πολυτέλεια, να μην πηγαίνετε εις τους καφενέδες και τα μπιλιάρδα. Να δοθείτε εις τας σπουδάς σας και καλύτερα να κοπιάσετε ολίγον, δύο και τρεις χρόνους και να ζήσετε ελεύθεροι εις το επίλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσαρους - πέντε χρόνους τη νεότητά σας, και να μείνετε αγράμματοι.

Να σκλαβωθείτε εις τα γράμματά σας. Να ακούετε τας συμβουλάς των διδασκάλων και γεροντοτέρων, και κατά την παροιμία, «μύρια ήξευρε και χίλια μάθαινε».

Η προκοπή σας και η μάθησή σας να μην γίνη σκεπάρνι μόνο διά το άτομό σας, αλλά να κοιτάζη το καλό της κοινότητος, και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας. (….)

Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε»

Όταν ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το 2000, με έδρα την Τρίπολη, υπήρξαν φωνές, δυστυχώς μεμονωμένες, οι οποίες έθεσαν δημοσίως το θέμα της ονομασίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε: 

«Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ»

Τι πιο αυτονόητο απ’ αυτό; Ποια καλύτερη και πιο έντιμη απόδοση Εθνικής Τιμής, Μνήμης, Αναγνώρισης κι Ευγνωμοσύνης προς τον Ήρωα αυτόν του 1821, τον Αρχιστράτηγο των Επαναστατημένων Ελλήνων, τον Πατέρα της Νίκης και της Λευτεριάς, τον κοσμαγάπητο Γέρο του Μοριά;

Για την Ιστορία πρέπει να ειπωθεί ότι η πρόταση αυτή είχε γίνει από την Παγγορτυνιακή Ένωση, την εφημερίδα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ» και τον εκδότης της Κων/νο Καλύβα και τον συνεργάτη της εφημερίδας, ιστοριοδίφη-αρθρογράφο – «Κολοκοτρωνολόγο», Νίκο Γ. Παπαγεωργίου.

Η πρόταση για ονομασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» βρήκε ενθουσιώδη ανταπόκριση από την κοινωνία, όμως αντιμετώπισε την απαξίωση και την περιφρόνηση εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας. Και δεν ήταν μόνο αυτό: Γύρω απ’ αυτό το Εθνικό και Δίκαιο αίτημα υψώθηκε ένα τείχος συσκότισης και σιγής. Έτσι, το αίτημα, χρόνο με το χρόνο, αποδυναμώθηκε και θάφτηκε και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έμεινε «αβάπτιστο». Λέγεται, μάλιστα, πως αυτό οφείλεται σε έντονες διπλωματικές αντιδράσεις παρασκηνίου της Τουρκίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έμεινε αναπάντητο, ασχολίαστο και χωρίς συνέχεια και το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τριπολιτσιώτικο περιοδικό «ΤΑ ΝΕΙΑΤΑ» και αναδημοσιεύθηκε από την εφημερίδα «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ» και την ιστοσελίδα «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ». Το άρθρο, με αφορμή την πρόταση που είχε γίνει και το ναυάγιό της, απευθυνόταν προς την εφημερίδα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ» κι έγραφε τα εξής:

«Καλά η Τουρκία να φοβάται ακόμη τον Κολοκοτρώνη, γιατί της έσπασε την Ευρωπαϊκή της διάσταση συντρίβοντας την στρατιά του Δράμαλη, αφού είχε ξανακερδίσει πάλι την Τριπολιτσά. Και τα τουρκάκια στα βάθη της (Μικράς) Ασίας φώναζαν έντρομα: «Κολοκοτρώνα! Κολοκοτρώνα!». Αλλά να τον αποκηρύσσει, ουσιαστικά, και το σημερινό ελληνικό υπουργείο Παιδείας, αρνούμενο πεισματικά να δώσει το όνομά του στο Πανεπιστήμιο της Τρίπολης, αυτό καταντά εξοργιστικό και, τελικά, αντεθνικό».

«ΤΑ ΝΕΙΑΤΑ»

 

Ημείς προσθέτομεν: Όχι μόνον «εξοργιστικόν και αντεθνικόν», αλλά και προδοτικόν. Διότι αυτόν τον μέγαν ελευθερωτήν της Πατρίδος μας, τον προδίδομεν οι σήμερον ελευθερωθέντες υπ΄ αυτού.

Οι του υπουργείου Παιδείας, καλόν είναι να υπάγουν εις το πλησίον των Αθηνών, Κιάτον, διά να ίδουν — εάν έχουν εθνικήν αξιοπρέπειαν — το Δημοτικόν Σχολείον της πόλεως, το επωνομασθέν «Ευαγόρας Παλληκαρίδης»......

Επίκαιρος ο λόγος διά την περίστασιν: «Αιδώς Αργείοι» !

Ένα παλληκάρι της Κύπρου τίμησε το Δημοτικόν σχολείον του Κιάτου, και ένας Κολοκοτρώνης δεν είναι άξιος να τιμήση την Τριπολιτσάν !

Καμμία υποχώρησις. Ή «Κολοκοτρώνης», ή τίποτε!

http://thriskeftika.blogspot.com


Στους σημερινούς καιρούς που η Εθνική Περηφάνια ψαλιδίζεται διαρκώς από τις ιταμές προκλήσεις των «γειτόνων» και απειλείται η Εθνική μας Υπόσταση, οφείλουμε να ξαναβρούμε το Εθνικό μας Φιλότιμο και, μεταξύ άλλων πολλών, να διεκδικήσουμε ως κοινωνία την ονομασία του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ σε «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ».

Οι πολίτες, οι φορείς και οι θεσμικοί εκπρόσωποι (ιδιαίτερα αυτοί της Πελοποννήσου) ας αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της Πατρίδας και της Ιστορίας.

 

Σπάρτη 9-7-2021
Βαγγέλης Μητράκος