Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56076/

Spartorama - Print | «Ίσιες Γραμμές», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Ίσιες Γραμμές», από τον Γεώργιο Κόρδη

«Ίσιες Γραμμές», από τον Γεώργιο Κόρδη
Οι άλλες γραμμές, οι ατελείς, είναι δύσκολες γραμμές, για διαφορετικό λόγο πιό απαιτητικές.
Οδός Εμπόρων

Το πρόβλημα με τα καινούργια σπίτια είναι πως έχουν πολλές και πολύ ίσιες γραμμές. Πολλές κατακόρυφες και οριζόντιες γραμμές που περιβάλλουν τις αισθήσεις των ανθρώπων και τις ορίζουν αναλόγως.

Οι άψογα ίσιες γραμμές είναι το καθημερινό βασανιστικό  θέαμα  πολλών ανθρώπων και λαθραία με τρόπο ύπουλο και αδίστακτο ελέγχουν τις συνειδήσεις  θυμίζοντας μυστικά στους ταλαίπωρους από τη σκληρότητα του βίου ανθρώπους  πως δεν είναι τέλειοι. Και οι πολλοί των άνθρωπων, όσοι ακόμα δεν έχουν χαλάσει τελείως, νοιώθουν άβολα μέσα στις ίσιες γραμμές και ασφυκτιούν αλλά δεν τολμούν να φύγουν από αυτές γιατί σκιάζονται να ζήσουν με τις άλλες γραμμές τις καμπύλες, τις τεθλασμένες, τις λυγισμένες από ατεχνεία, από το βάρος κεκραμένων αισθημάτων, από τύψεις, από νόστο ακαθόριστο  και σεβντά βαρύ.

Οι άλλες γραμμές, οι ατελείς, είναι δύσκολες γραμμές, για διαφορετικό λόγο πιο απαιτητικές.

Δεν ελέγχουν τις αισθήσεις και αυτό είναι ήδη το πρώτο πρόβλημα αφού οι καινούργιοι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν μονάχα με κριτική και έλεγχο, με θυμό και αντίδραση.

Οι ατελείς όμως γραμμές έχουν τη δική τους εσωτερική ζωή και ευχαριστιούνται και χαίρονται μάλλον με αυτήν.

Ελίσσονται, φαλτσάρουν, ξεφεύγουν από την κατακόρυφο και την οριζόντια, παιχνιδιάρικα  περιπτύσσονται η μιά την άλλη, θηλυκώνουν μεταξύ τους και κυρίως το φοβερότερο, αυτό που τις κάνει δύσκολες, καλούν όσους τις βλέπουν σε σχέση. Καλούν τους θεατές να πάψουν απλώς να θεωρούν και ζητούν από αυτούς να ακολουθήσουν, να  μετέχουν, να ζήσουν μαζί τους ήσυχα, απλά δίχως να ελέγχει ο ένας τον άλλο, δίχως να κρίνει και να κατακρίνει ο ένας τον άλλο. Οι ατελείς γραμμές με τα ψεγάδια τους, τις ατέλειες τους, τα λάθη τους ελευθερώνουν τις αισθήσεις και τις συνείδησες των ανθρώπων κι ας μην το καταλαβαίνουν εκείνοι. Τους μαθαίνουν να αγαπούν τον ατελή εαυτό τους, τους μαθαίνουν πως μπορούν να  στέκονται όρθιοι και να στηρίζουν εαυτόν και αλλήλους κι ας μην είναι τέλειοι, τους διδάσκουν πως η ζωή υπάρχει μόνον μέσα από τις σχέσεις που στήνει η ανάγκη, η μοναξιά και κυρίως η μεγάλη  των ελλείψεων  αυτή που για να γίνει απαιτεί την απόλυτη παραίτηση από την τελειότητα, ο έρωτας.

Το πρόβλημα με τα καινούργια σπίτια είναι πως έχουν πολλές και πολύ ίσιες γραμμές.


Γεώργιος Κόρδης, kordis.gr


Εικόνα άρθρου: Πολιτεία σε Βαϊοφόρο στην Παντάνασσα του Μυστρά και το υπέροχο Stata center στο MIT στη Βοστώνη.