Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56061/

Spartorama - Print | «Η «πράσινη στέγη» του δημαρχείου της Έδεσσας παράδειγμα για το δήμο Σπάρτης», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Η «πράσινη στέγη» του δημαρχείου της Έδεσσας παράδειγμα για το δήμο Σπάρτης», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Η «πράσινη στέγη» του δημαρχείου της Έδεσσας παράδειγμα για το δήμο Σπάρτης», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Ο δήμος Σπάρτης μπορεί να αναζητήσει μεταξύ των δημοτικών κτηρίων της πόλης εκείνα στα οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει και να εφαρμόσει το παράδειγμα της Έδεσσας για «πράσινες στέγες»
Οδός Εμπόρων

«Το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Commercial landscape του διαγωνισμού Landscapes Awards 2021 , απέσπασε o δήμος Έδεσσας για τον ταρατσόκηπο με αρωματικά φυτά , που δημιούργησε στο Δημαρχείο . Ο κήπος θωρακίζει ενεργειακά σε πολύ σημαντικό βαθμό , το κτήριο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ φύσης , χώρου και ανθρώπου . Για μία πρωτοποριακή και καινοτόμα δράση που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου κάνει λόγο ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου.»
athina984.gr

 

Σε δύσκολους καιρούς που το περιβάλλον έχει μπει σε μεγάλη δοκιμασία, τέτοιου είδους περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες (όπως αυτή του Δήμου Έδεσσας) συμβάλλουν στην αρμονική ισορροπία μεταξύ του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος και σηματοδοτούν σαφή προσανατολισμό προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος. Σε πολλές πόλεις του κόσμου αλλά και σε ολοένα περισσότερες  ελληνικές πόλεις  (όπως η Έδεσσα) οι «πράσινες στέγες» δημιουργούν φυσικούς πνεύμονες οξυγόνου μέσα στο υποβαθμισμένο περιβαλλοντικά αστικό περιβάλλον και κοσμούν το μουντό αστικό τοπίο .

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη δημιουργία μιας «πράσινης στέγης» είναι πολλά και αφορούν όχι μόνο το κτήριο και τους ενοίκους του αλλά  και το περιβάλλον, συνολικά:

  • Παρατείνει τη διάρκεια ζωής της υδατομόνωσης του κτηρίου καθώς την προστατεύει από την έκθεση σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Eνισχύει τη θερμομόνωση, εξοικονομώντας θερμικές απώλειες και μειώνοντας την ενεργειακή σπατάλη.
  • Περιορίζει, στις υψηλές βροχοπτώσεις, την απότομη απορροή των ομβρίων υδάτων. Tο αποτέλεσμα είναι ότι το 10-50 του νερού, αντί να καταλήξει στους υπονόμους, επιστρέφει στο φυσικό του κύκλο.
  • Βελτιώνει την ηχομόνωση των χώρων.
  • Φιλτράρει και βελτιώνει τον αέρα της πόλης. Συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια και τη σκόνη και κάνει το μικροκλίμα στις πόλεις πιο υγιεινό.
  • Aπορροφά, αντί να αντανακλά, τον θόρυβο και την ηλιακή ακτινοβολία, αμβλύνοντας το φαινόμενο της λεγόμενης «αστικής νησίδας θερμότητας».
  • Προσφέρει χώρο αναψυχής για τους κατοίκους του κτηρίου.

Εκτός όλων των παραπάνω, τέτοιου είδους καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις ανταποκρίνονται απόλυτα στο νέο και διαρκώς αναπτυσσόμενο διεθνές μοντέλο τουρισμού, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια φιλικότερη στάση και προσέγγιση απέναντι σε κάθε δράση που έχει να κάνει με το φυσικό περιβάλλον.

Ο δήμος Έδεσσας, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι στην Ελλάδα σηματοδοτούν την πορεία προς την σύγχρονη αυτοδιοίκηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της σύγχρονης επιχειρηματικότητας που παράγει θέσεις εργασίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αυτοδιοίκησης εκείνης που δεν αναπαράγει τις παθογένειες της κεντρικής πολιτικής, αλλά αποτελεί τον καταλύτη για την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα, με μεταρρυθμίσεις που θωρακίζουν τον θεσμό απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Ο δήμος Σπάρτης μπορεί να αναζητήσει μεταξύ των δημοτικών κτηρίων της πόλης εκείνα στα οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει και να εφαρμόσει το παράδειγμα της Έδεσσας για «πράσινες στέγες», προσπαθώντας, συγχρόνως, να υλοποιήσει έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό δημοτικό μηχανισμό, που να μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί καινοτόμα έργα, ώστε να μην χρειάζεται - κάθε τόσο - να «τρέχουμε» πίσω από τα παραδείγματα των άλλων πόλεων. 

 

Σπάρτη 7-7-2021
Βαγγέλης Μητράκος

Φωτογραφία: athina984.gr