Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/56040/

Spartorama - Print | Θεατρική Παράσταση από την ερασιτεχνική ομάδα «Σκηνή»: «Ταυτοχρόνως»

Θεατρική Παράσταση από την ερασιτεχνική ομάδα «Σκηνή»: «Ταυτοχρόνως»

Θεατρική Παράσταση από την ερασιτεχνική ομάδα «Σκηνή»: «Ταυτοχρόνως»
Βασισμένο στο έργο του Νομπελίστα συγγραφέα Ελίας Κανέτι «Οι αριθμημένοι»
Οδός Εμπόρων

Κι αν ήξερες πότε είναι η «Στιγμή» σου; Και αν όλοι ήξεραν πότε είναι η «Στιγμή» τους; Αν ζούσαμε σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από το φόβο του θανάτου πώς αυτό θα διαμόρφωνε τη ζωή; Αν ο αριθμός των ετών της ζωής του καθενός ήταν το όνομά του και αυτό το όνομα το έφερε στην καθημερινή ζωή, τι κοινωνία θα διαμορφωνόταν;  Πώς θα ήταν η ζωή χωρίς φόνο, χωρίς φόβο και με ξεκάθαρη γνώση του τέλους;  Και είναι αυτή η γνώση από μόνη της ικανή να ελευθερώσει;

Τα ερωτήματα αυτά πραγματεύεται το θεατρικό έργο «Ταυτοχρόνως» που είναι βασισμένο στο έργο του Νομπελίστα συγγραφέα Ελίας Κανέτι «Οι αριθμημένοι». Η θεατρική ερασιτεχνική ομάδα «Σκηνή» ξεδιπλώνει στον θεατρικό χώρο το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης με όρους που αγγίζουν την επιστημονική φαντασία.  Πρόκειται λοιπόν για μια διασκευή του έργου  που μετέφρασε ο Μίνως Βολανάκης. Στο έργο παρουσιάζεται  μια κοινωνία ανθρώπων που αντί για ονόματα, φέρουν ο καθένας από έναν αριθμό, τον αριθμό των ετών που θα ζήσουν. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον ύψιστο φόβο του ανθρώπου, το φόβο του θανάτου.

Η παράσταση αυτή  αυτό είναι μια δημιουργία μαθητών του εργαστηρίου ενηλίκων «Σκηνή» και του παιδικού εργαστηρίου θεάτρου «Explorativa» που δουλεύτηκε με την καθοδήγηση της Χρυσάνθης Κοτσάφτη, μέσα από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά της διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας που δυσκόλεψε τόσο πολύ κάθε καλλιτεχνική έκφραση.  Με τη λήξη της φτιάχτηκε μια παράσταση που παρουσιάζεται σε ανοιχτά θέατρα και χώρους εξωτερικούς, με την αρχή να γίνεται στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης στη Σκούρα Λακωνίας, 12 Ιουλίου, στις 21.00 το βράδυ. Η παράσταση έχει έντονο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα και παρόλο που συμμετέχουν οι μικροί μαθητές δεν ενδείκνυται για παιδικό κοινό. 

Παίζουν:

  • 10 - Ελένη Αργειτάκου 
  • 28 - Γεωργία Σούπου
  • 32 - Κυρία Α, 96 - Ουρανία Βουθούνη
  • 43 - Μαρία Καλογεράκη
  • 46 - Φύλακας, Γιώργος Γιαννάκας
  • 50 - Κώστας Καφετζόπουλος
  • 70 - Λυκούργος Δαπόλας
  • 88 - Αναστάσιος Μανωλάκος
  • 93 - Η Άλλη, Κυρία Β, Μάνα - Σοφία Ζάχου
  • Συνάδελφος  Α - Λένα Φωτάκου
  • Συνάδελφος  Β - Αθανασία Αργυροπούλου
  • Φίλος - Κώστας Κούμαρης

Σκηνοθεσία, Διδασκαλία: Χρυσάνθη Κοτσάφτη

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Καλλιρρόη Κατσαφάνα, Τάσος Μανωλάκος

 

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτιδα

Η Χρυσάνθη Κοτσάφτη είναι ηθοποιός και δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια των Αθηνών, ενώ παράλληλα σπούδασε θέατρο στη Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος. Έχει λάβει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας του θεάτρου του καταπιεσμένου Σπάρτης (Βol), έχει δραστηριοποιηθεί θεατρικά στην πόλη της Σπάρτης, διατηρεί το εργαστήρι θεάτρου ενηλίκων «Σκηνή» καθώς και  το παιδικό εργαστήρι θεάτρου *Explorativa*, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιεί σεμινάρια αγωγής του λόγου και ορθοφωνίας καθώς και αυτοσχεδιασμού στη Λακωνία.