Vekrakos
Spartorama | Ο Κυριακούλης Λεωνίδα Μαυρομιχάλης επέστρεψε στο χωριό του, το Δαφνί

Ο Κυριακούλης Λεωνίδα Μαυρομιχάλης επέστρεψε στο χωριό του, το Δαφνί - video

Spartorama 21/06/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Ιστορία Κοινωνία
Ο Κυριακούλης Λεωνίδα Μαυρομιχάλης επέστρεψε στο χωριό του, το Δαφνί
Συμβολική δωρεά από τον εγγονό του, Δημοσθένη Ματάλα στην Τοπική κοινότητα Δαφνίου
Οδός Εμπόρων

Κυριακούλης Λεων. Μαυρομιχάλης

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης γεννήθηκε στην περιοχή Πυρί Δαφνίου Λακωνία; και ήταν εγγονός του ηρωικού οπλαρχηγού του 1821, Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, ο οποίος και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Σπλάτζα - Φαναρίου της Ηπείρου εναντίον του Κεχαγιάµπεη την 4η Ιουλίου 1822.

Τα νεανικά του χρόνια φοίτησε στο Γυμνάσιο της Σπάρτης. Εισήχθη στην Σχολή Ευελπίδων οπού και αποφοίτησε µε τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Το 1895 έλαβε μέρος, ως εθελοντής, στην Επανάσταση της Κρήτης, κατόπιν εγκρίσεως της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και συγκεκριμένα την 17η Σεπτεμβρίου 1912,ως Αντισυνταγματάρχης Πεζικού, ανέλαβε την συγκρότηση του 2200 Συντάγματος Πεζικού της ν Μεραρχίας στην περιοχή της Λαμίας.

Την 9η Οκτωβρίου 1912, στην Μάχη των Λαζαράδων, ως Διοικητής, ενίσχυσε τις Ελληνικές Δυνάμεις, κυκλώνοντας µε το Σύνταγμά του την αριστερή πλευρά του μετώπου των Τούρκικων Στρατευμάτων. Η νικητήρια μάχη είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 182 Ελλήνων αξιωματικών και 995 τραυματιών.

Το άξιο τέκνο της Πατρίδος µας, έχασε την ζωή του ηρωικά μαχόμενος, την ίδια ήμερα, αφήνοντας πίσω την σύζυγο του µε πέντε ανήλικα παιδιά ενώ η γενναιότητα του τον έχει καταστήσει ως έναν από τους επιφανέστερους ήρωες των Κοινοτήτων Κροκεών και Δαφνίου Λακωνίας.

Ας σημειωθεί ότι ο εκ Δαφνίου της Λακεδαίμονος ορμώμενος αντισυνταγματάρχης του Πεζικού Κυριακούλης Λεων.Μαυρομιχάλης υπήρξεν ο μεγαλύτερος σε βαθμό Λάκωνας αξιωματικός που έπεσε μαχόμενος υπέρ Πατρίδος κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων 1912-1913. 

Ας είναι λοιπόν προσφορά της οικογένειάς του προς την γενέτειρα του. Τοπική Κοινότητα Δαφνίου Λακεδαίμονος αυτό το σύντομο βιογραφικό σημείωμα και η φωτογραφία που τον απεικονίζει εν στολή και έφιππον και ακόμη ας αποτελέσει απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στην μνήμη Κυριακούλη Λεων. Μαυρομιχάλη του οποίου είχα την τύχη και την τιμή να είμαι εγγονός. 


Σπάρτη Μάιος 2021
Δημοσθένης Α. Ματάλας
Δικηγόρος - πρώην Δήμαρχος  Σπαρτιατών




Από αριστερά: Ιωάννης Χιώτης, δάσκαλος του 4/θεσιου Δημοτικού Σχολείου Δαφνίου, Δημσθένης Ματάλας, εγγονός του πεσόντα και Γεώργιος Χριστοφιλάκης, πρόεδρος του Τ.Σ. Δαφνίου



  



Οι Λαζαράδες είναι χωριό του νομού Κοζάνης που απέχει 46 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης. 

Ανήκει στο δήμο Καμβουνίων και έχει 152 κατοίκους (απογραφή 2001), οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία (περίπου 100 μόνιμοι). Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στο Τρανόβαλτο και την Ελάτη. 

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, στις 9 Οκτωβρίου 1912 έγινε η μάχη των Λαζαράδων: νικητήρια μάχη του Ελληνικού απελευθερωτικού στρατού ενάντια στα τουρκικά στρατεύματα. Οι απώλειες του ελληνικού στρατού στη μάχη των Λαζαράδων έφτασαν τους 150 νεκρούς και τραυματίες. Το 1913 το χωριό προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Ελλάδος. 

Σύμφωνα με το Ελληνικό προξενείο στην Ελασσόνα το 1904, στο χωριό ζουν 180 Έλληνες Χριστιανοί, ενώ τον ίδιο αριθμό συναντάμε και το 1910 σε στατιστικά στοιχεία από την Αθήνα. 

Κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου οργανώνεται εορτασμός στο μνημείο της μάχης των Λαζαράδων, όπου συμμετέχουν όλες οι διοικητικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές αρχές του τόπου.


Οδός Εμπόρων