Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55915/

Spartorama - Print | Επίσκεψη Στ. Αραχωβίτη στην Σκάλα: «Η μόνη λύση στο κτηματολογικό πρόβλημα είναι η νομοθετική ρύθμιση»

Επίσκεψη Στ. Αραχωβίτη στην Σκάλα: «Η μόνη λύση στο κτηματολογικό πρόβλημα είναι η νομοθετική ρύθμιση»

Επίσκεψη Στ. Αραχωβίτη στην Σκάλα: «Η μόνη λύση στο κτηματολογικό πρόβλημα είναι η νομοθετική ρύθμιση»
Η ανεύρεση δίκαιης λύσης βρίσκει ομόφωνα σύμφωνη την τοπική κοινωνία, τη δημοτική διοίκηση και όλους τους θεσμικούς φορείς
Οδός Εμπόρων

Την Σκάλα του Δ. Ευρώτα επισκέφθηκε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτης το Σάββατο 5 Ιουνίου, Ημέρα Περιβάλλοντος. Κατά την επίσκεψή του, είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Δ. Βέρδο, την πρόεδρο της Τ.Κ Σκάλας κα Κούρλα, τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ.  Φιφλή, τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. «Νικηφόρος Βρεττάκος» κ. Λυμπέρη καθώς και με τους δημοτικούς συμβούλους Δ. ΝταλιάνηΠ. Παπαγιαννοπούλου και Τ. Νταλιάνη.

Αρχικά συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής «Αφανιάς», ύστερα από πρόσκληση της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Δ. Ευρώτα. Στη συνάντηση άκουσε τους κατοίκους οι οποίοι έχουν λάβει αγωγές από το Ελληνικό Δημόσιο σχετικά με το ιδιοκτησιακό θέμα των ακινήτων τους που έχει προκύψει με την εγγραφή στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

«Η κτηματογράφηση ανέδειξε παθογένειες και εκκρεμότητες του ελληνικού κράτους που ανάγονται στην σύστασή του. Δεν έπρεπε να έχουμε φτάσει στην άσκηση αγωγών στους κατοίκους απ΄ το Ελληνικό Δημόσιο για τα ακίνητά τους που έχουν οικοδομήσει νόμιμα, δανειοδοτηθεί, μεταβιβάσει, καταβάλλει φόρους και εν τέλει διαθέτουν έγγραφα του ίδιου του Δημοσίου. Δεν πρόκειται για περίπτωση αυθαίρετης καταπάτησης δημόσιας γης αλλά για παραχώρηση. Η ανεύρεση δίκαιης λύσης βρίσκει ομόφωνα σύμφωνη την τοπική κοινωνία, τη δημοτική διοίκηση και όλους τους θεσμικούς φορείς. Η μόνη λύση είναι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος και η ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από την Κυβέρνηση. Εμείς από την πλευρά μας θα φέρουμε άμεσα το θέμα στη Βουλή προκειμένου να προτρέψουμε την Κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης. 

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον βουλευτή για την πορεία υλοποίησης των έργων αγροτικής οδοποιίας: 

  1. Αποκατάσταση ζημιών Οδικού Δικτύου, αρμοδιότητας Δήμου Ευρώτα Ν. Λακωνίας που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.
  2. Αποκατάσταση ζημιών Αγροτικής Οδοποιίας Δ.Κ. Σκάλας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. 

Επίσης ενημέρωσε για τον καθαρισμό της κοίτης του Ποταμού Ευρώτα που πραγματοποιείται με ίδια μέσα και πόρους. 

Ο βουλευτής ευχαρίστησε το δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου για την ξενάγηση και την ενημέρωση και δήλωσε: «Η αντιπλημμυρική προστασία  των κατοίκων, της περιουσίας τους και ευρύτερα της περιοχής των νότιων τμημάτων του Δ. Ευρώτα που περιλαμβάνει Ζώνη Natura, αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για την δημοτική αρχή όσο και για την πολιτεία. Η αποκατάσταση των ζημιών από τις παλαιότερες πλημμύρες που ολοκληρώνεται και η αντιπλημμυρική μελλοντική θωράκιση, επιτυγχάνεται διά και επιβάλλει τη συνεργασία όλων των θεσμικών αρχών».