Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55886/

Spartorama - Print | Άβα Μπουλούμπαση: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστορείου πρέπει να λειτουργήσει ξανά, αναβαθμιζόμενη»

Άβα Μπουλούμπαση: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστορείου πρέπει να λειτουργήσει ξανά, αναβαθμιζόμενη»

Άβα Μπουλούμπαση: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστορείου πρέπει να λειτουργήσει ξανά, αναβαθμιζόμενη»
«μήγαρις έχουμε τίποτε άλλο στο νου μας πάρεξ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΓΛΩΣΣΑ»...
Οδός Εμπόρων

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Προς

  • τον κ.Δήμαρχο Και το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης,
  • τους βουλευτές Λακωνίας
  • και τους συμπολίτες μας               

Αγαπητοί,

Κλείνουμε δύο χρόνια από την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής του Δ. Σπάρτης και ενάμισυ από την εμφάνιση και τους συνακόλουθους περιορισμούς της πανδημίας Covid.

Η, δεδομένη, κατανόηση μας για τις συνθήκες, πλησιάζει προς το τέλος της :στην αρχή περιμέναμε υπομονετικά την αλλαγή υπευθύνων για τον τομέα του Πολιτισμού, και στη συνέχεια συμμορφωθήκαμε, μαζί με τους συμπολίτες μας στους επιβαλλόμενους περιορισμούς, με σεβασμό στην υγεία της κοινωνίας. Σήμερα ο κύκλος των αυστηρών περιορισμών κλείνει, αλλά με προτεραιότητες που ΔΕΝ  θέτουν τον πολιτισμό στο προσκήνιο.

Δεν έχουμε κανένα σκοπό να αδικήσουμε ή να παραγνωρίσουμε τις προσπάθειες που γίνονται από τη Δημ. Αρχή και τους αρμόδιους φορείς του Δήμου μας. (Με την ευκαιρία να συγχαρούμε για την ποιοτική αναβάθμιση των Παλαιολογείων 2021).

Ωστόσο ο τομέας των Βιβλιοθηκών έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες σαν τη δική μας. Η γνώση και η καλλιέργεια είναι θεμέλιοι λίθοι για την ατομική και συλλογική μας συγκρότηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία τους για τη νέα γενιά.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστορείου που εγκαινιάστηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2018 από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, επιχείρησε να παράξει έργο, με καταγραφή και εμπλουτισμό των τίτλων της, με εκδηλώσεις και προβολές  ταινιών, με μουσικές βραδυές και δανεισμό βιβλίων στους μικρούς και μεγάλους μας φίλους. Αθρόες προσφορές βιβλίων από δημόσιους φορείς σαν την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, την Αρχιεπισκοπή Σπάρτης, τον βουλευτή κ. Δαβάκη, και πολλούς εκδοτικούς οίκους και ιδιώτες,(που αναφέρονται σε αναρτημένη ευχαριστήρια επιστολή στην σελίδα μας στο fb  με τίτλο ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, μας στήριξαν και μας έδωσαν δύναμη.

Όμως ο «δαίμονας» της καθημερινότητας, μας έχει λησμονήσει εδώ και δύο χρόνια, με ορόσημο την τελευταία σημαντική μας εκδήλωση για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, που έγινε με επιτυχία στις 18 Μαϊου 2019. Από τότε και μετά την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, δεν έχουμε καμία επαφή με τους αρμόδιους, δεν έχει οριστεί νέα Επιτροπή Διαχείρισης -αφού έχει λήξει η θητεία της προηγούμενης, δεν έχει συνταχθεί Κανονισμός Λειτουργίας και βέβαια από τον Ιούνιο του 2019 οπότε έληξε και η σύμβαση, δεν έχουμε υπάλληλο βιβλιοθηκονόμο, στοιχειωδώς απαραίτητο για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Σκοπός μας δεν είναι η στείρα πολιτικολογία ή η απόδοση ευθυνών. Θεωρούμε ότι οι όποιοι αρμόδιοι έχουν τη βούληση να το κάνουν από μόνοι τους. Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να ξαναθέσουμε στο προσκήνιο την σημασία της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης μας και να ζητήσουμε τη στήριξη και συμπαράσταση των φορέων, των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας και κάθε ανήσυχου και συνειδητού πολίτη του τόπου.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστορείου (και κάθε αντίστοιχη δομή της Λακωνίας βέβαια), πρέπει να λειτουργήσει ξανά, αναβαθμιζόμενη!

Οι πνευματικοί άνθρωποι της πατρίδας μας, ανάμεσά τους και ο Διονύσιος Σολωμός, έχουν επισημάνει από καιρό και σε δύσκολα χρόνια, ότι 

«μήγαρις έχουμε τίποτε άλλο στο νου μας πάρεξ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΓΛΩΣΣΑ»

Ας τους τιμήσουμε εμπράκτως λοιπόν, λίγες μέρες μετά την Επέτειο της Άλωσης και 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821.

Με εκτίμηση,

Άβα Μπουλούμπαση-Μπασκουρέλου
(μέλος της προηγούμενης Επιτροπής Διαχείρισης)
Καστόρειο  1/6/2021