Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55881/

Spartorama - Print | Νεοκλής Κρητικός στη Λίνα Μενδώνη: «Οι ιδιοκτήτες στο Βαλτάκι πρέπει να ξέρουν αν έχουν περιουσία ή όχι»

Νεοκλής Κρητικός στη Λίνα Μενδώνη: «Οι ιδιοκτήτες στο Βαλτάκι πρέπει να ξέρουν αν έχουν περιουσία ή όχι»

Νεοκλής Κρητικός στη Λίνα Μενδώνη: «Οι ιδιοκτήτες στο Βαλτάκι πρέπει να ξέρουν αν έχουν περιουσία ή όχι»
Ιδιαίτερη αναφορά στον Μυστρά, στα Σπήλαια Διρού και στην Αρχαία Πελλάνα
Οδός Εμπόρων

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, την οποία ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που έδειξε για την περάτωση της «Οικίας της Ευρώπης», ένα έργο τοπόσημο για την Σπάρτη και τη Λακωνία ευρύτερα.

Ο βουλευτής Λακωνίας της παρέδωσε συνοπτικό τεύχος με θέματα που τρέχουν αυτή την στιγμή στη Περιφερειακή μας Ενότητα.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν το ιδιοκτησιακό πρόβλημα στο Βαλτάκι του Δήμου Ευρώτα. Συγκεκριμένα ο κ.Κρητικός ενημέρωσε την Υπουργό για την τηλεδιάσκεψη που έκανε με τους ιδιοκτήτες της περιοχής, για την απόφαση της Ε’ ΕΠΚΑ Λακωνίας το 1998 να χαρακτηρίσει την περιοχή ως αρχαιολογική ζώνη Α’, άρα αδόμητη, την μετέπειτα απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού και την αντίστοιχη έκδοση του ΦΕΚ στις 30-7-1999, τις αποφάσεις του τότε Δήμου και τις παρατηρήσεις των ιδιοκτητών με τα συνημμένα στην επιστολή τους δεκαοχτώ έγγραφα.

Η Υπουργός ανέφερε ότι η αλλαγή χαρακτηρισμού μιας περιοχής είναι δύσκολη και πραγματοποιείται μόνον αν αποδειχθεί πλάνη λόγω ελλιπών στοιχείων. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστώσει την κατάσταση και συμφώνησε ότι κανένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να χάνει την περιουσία του αν δεν έχει υπάρξει απόλυτα στοιχειοθετημένη μελέτη.

Σχετικά με τα έργα πολιτισμού στην Περιφερειακή μας Ενότητα η Υπουργός επεσήμανε την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο και η ίδια προσωπικά για την ανάδειξη του Μυστρά, την διευκόλυνση της προσβασιμότητας για ΑμΕΑ, ειδικά στο Παλάτι μέσω αναβατορίου.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία έγινε για το ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι εργασίες στα Σπήλαια Διρού και να αποδοθούν το γρηγορότερο δυνατό στο κοινό, για αυτό και θα υπάρξει εκ νέου στενή επικοινωνία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε. κ.Στέφανο Βλαστό.

Στο τεύχος που παρέδωσε ο βουλευτής Λακωνίας περιέχονταν ακόμη δύο τοπόσημα της Λακωνίας, το Λυκοβουνό στην Τοπική Κοινότητα Δαφνίου και η Αρχαία Ακραία στη Γλυκόβρυση, όπου υπάρχει τμήμα του ναού της Ρέας Κυβέλης και ερείπια ρωμαϊκών κτιρίων και τάφων, ενώ κάλεσε την Υπουργό στη Λακωνία να επισκεφθεί την Αρχαία Πελλάνα, έναν αρχαιολογικό χώρο, οποίος πρέπει να αναδειχθεί και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα.