Vekrakos
Spartorama | «Ανάσταση στο Κοιμητήρι του Αϊ-Γιώργη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Ανάσταση στο Κοιμητήρι του Αϊ-Γιώργη», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 05/05/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία
«Ανάσταση στο Κοιμητήρι του Αϊ-Γιώργη», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Έψαλλαν έξω από το ναΐσκο οι ιερείς και οι ψάλτες, έψαλλαν και οι πιστοί, έψαλλε κι η Πλάση μαζί τους κι ΟΛΟΙ είχανε τα μάτια δακρυσμένα και τα λόγια τους τρέμανε κι ένας λυγμός στεκότανε στο λαιμό τους»
Οδός Εμπόρων

«Χριστός ανέστη εκ νεκρών,

θανάτω θάνατον πατήσας

και τοις εν τοις μνήμασι

ζωήν χαρισάμενος.»

Σε ποιον άλλον τόπο θα μπορούσε να ψαλεί τόσο θριαμβικά και να αστραποβολήσει το νόημα του τροπαρίου της Ανάστασης, πάρεξ σε ένα Κοιμητήρι, όπως αυτό του Αϊ-Γιώργη της Σπάρτης.

Έψαλλαν έξω από το ναΐσκο οι ιερείς και οι ψάλτες, έψαλλαν και οι πιστοί, έψαλλε κι η Πλάση μαζί τους κι ΟΛΟΙ είχανε τα μάτια δακρυσμένα και τα λόγια τους τρέμανε κι ένας λυγμός στεκότανε στο λαιμό τους, αφού για πρώτη φορά νιώθανε ως τα τρίσβαθα της ψυχής τους το νόημα του Λόγου του Αναστάσιμου Τροπαρίου.

Να ψάλλουν οι ζωντανοί και να ’ναι εδώ το Κοιμητήρι «μεστόν οστέων ανθρωπίνων» κι ολόγυρα οι Τάφοι με τ’ αναμμένα καντηλάκια να τρεμοπαίζουν τις φλογίτσες τους στο απόβραδο και πιο κει, αγκαλιά με το ναό, τα Οστά των Κεκοιμημένων, και ν’ ακούνε (για πρώτη φορά εκεί στη μαύρη μοναξιά χρόνων και χρόνων) πως ο Θάνατος νικήθηκε, πως η Ανάσταση καρτερά να ανατείλει όπως ο Ήλιος της αυγούλας πίσω απ’ το βουνό, πως αυτή η χαρά της Ανάστασης είναι καταδική τους.

Και ήταν σαν βγήκε σε μιαν άκρη εκεί ο προφήτης Ιεζεκιήλ για ν’ ακούσει τον λόγο του Κυρίου:

«ιδού εγώ φέρω εις υμάς πνεύμα ζωής, και δώσω εις υμάς νεύρα και ανάξω υμάς σάρκας, και εκτενώ εις υμάς δέρμα, και δώσω πνεύμα μου εις υμάς και ζήσεσθε κα? γν?σεσθε ?τι ?γ? ε?μι Κ?ριος.…»

Και «ακούσαμε» οι παριστάμενοι τα οστά να τρίζουν και να ανασαλεύουν στους Τάφους και στα Κουτιά και να ετοιμάζουν το συνταίριασμά τους για την Ανάσταση και η καμπάνα του Αϊ-Γιώργη λάλησε την πιο καλή φωνή της για να στείλει παντού το χαρμόσυνο μήνυμα, και τα πουλάκια βγήκαν κι αυτά στα κλαδιά που είχανε ταιριασμένες τις φωλιές τους και κρατάγανε το ίσο στους ψαλτάδες και στους ιερείς και τα αιωνόβια κυπαρίσσια πήρανε τ’ αψήλου και φτάσανε στα σύννεφα κι είχανε τις ρίζες τους στη γη πλάι στους πεθαμένους και τις κορφές τους στους Ουρανούς, και πλήθος ψυχές ανεβοκατέβαιναν με σκάλα τα κλαδιά τους κι όλοι εμείς οι ζωντανοί κοιτάξαμε ξαφνισμένοι στο πλάι μας να δούμε ποιος ήτανε εκείνος που στάθηκε κοντά μας και μας έπιασε τρυφερά το χέρι.

«Την ανάστασίν σου, Χριστέ Σωτήρ,

Άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς,

και ημάς τους επί γης καταξίωσον

εν καθαρά καρδία σε δοξάζειν.»

Ναι συμβαίνουν θαύματα κάθε στιγμή, αρκεί να ’χουμε τα μάτια της ψυχής μας ακοίμητα για να τα δούμε και την καρδιά μας μαλακή σαν το μελισσοκέρι για να τα νιώσει.

«Όλα όσα γίνουνται στον κόσμο, γίνουνται και ξαναγίνουνται πολλές φορές τα ίδια· μονάχα ένα πράγμα έγινε μόνο μια φορά και δεν θα ξαναγίνει πια, η Ανάσταση του Χριστού. Αυτό είναι το μοναδικό θαύμα των θαυμάτων, το «?φραστον θα?μα», που αναποδογύρισε τον κόσμο, κ’ έδωσε ελπίδα στο απελπισμένο γένος των ανθρώπων.»


Εικόνα άρθρου: Φώτης Κόντογλου: Η ελληνική ορθόδοξη Ανάσταση 

 

ΥΓ: Ευχαριστούμε, για μια ακόμα φορά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟ για την πνευματική Του Πρόνοια, τους πανάξιους ιερείς π. Αθανάσιο Σπηλιώτη και π. Κων/νο Σκάλτσα που τέλεσαν τις Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας και της Αναστάσεως, μη φειδόμενοι κόπου και μόχθου και τους Αφούς Αθ. Σπηλιώτη, τον Θοδωρή, τον Χρήστο και τον Ευστάθιο που έψαλαν υποδειγματικά και με την ψυχή τους και ήταν πρόθυμοι και πανταχού παρόντες σε ό,τι χρειάστηκε και εκτός αναλογίου.

Και του χρόνου!

 

Σπάρτη 4-5-2021
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων