Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55552/

Spartorama - Print | Ινστιτούτο Σπάρτης: Έκδοση λευκώματος, με σκίτσα και γελοιογραφίες του αείμνηστου Δημήτρη Πετσετίδη

Ινστιτούτο Σπάρτης: Έκδοση λευκώματος, με σκίτσα και γελοιογραφίες του αείμνηστου Δημήτρη Πετσετίδη

Ινστιτούτο Σπάρτης: Έκδοση λευκώματος, με σκίτσα και γελοιογραφίες του αείμνηστου Δημήτρη Πετσετίδη
Αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας μας από την Μεταπολίτευση και μετά
Οδός Εμπόρων

Το ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης ξεκινά νέα πρωτοβουλία στον τομέα της ανάδειξης του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου επιφανών συμπατριωτών μας, Λακώνων και Σπαρτιατών, καλλιτεχνών και επιστημόνων.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, αποφασίσθηκε η έκδοση μέρους του έργου του Δημήτρη Πετσετίδη που με  τα σκίτσα και τις γελοιογραφίες του, τα οποία δημοσιεύθηκαν στα πλέον έγκριτα πολιτικά και ιστορικά έντυπα της εποχής του, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας μας από την Μεταπολίτευση και μετά.

Σε συνεννόηση με την οικογένεια του Δημήτρη Πετσετίδη το Ινστιτούτο Σπάρτης, αποφάσισε με την ευκαιρία  της επετείου των τεσσάρων χρόνων από τον θάνατό του (14 Απριλίου 2017) να προχωρήσει στην έκδοση λευκώματος, στο οποίο τα σκίτσα και οι γελοιογραφίες του αείμνηστου Δημήτρη Πετσετίδη, τοποθετημένα σε χρονολογική σειρά, θα αφηγηθούν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον κομμάτι της νεώτερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας.


Ο Δημήτρης Πετσετίδης, ένας χαρισματικός Σπαρτιάτης, γεννήθηκε στη Σπάρτη στις 2 Αυγούστου 1940. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 


Η γελοιογραφία αν και εμπνευσμένη το 2005, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα!


Τα πρώτα του διηγήματα άρχισαν να δημοσιεύονται στη λογοτεχνική σελίδα της εφημερίδας «Τα Νέα» από το 1977. Παράλληλα συνεργάστηκε με το περιοδικό «το Δέντρο» στο οποίο δημοσίευε, επί χρόνια, διηγήματα, σχόλια και σκίτσα στη στήλη «Τα φύλλα».

Διηγήματα του έχουν δημοσιευθεί ακόμη σε εφημερίδες και περιοδικά όπως : Έθνος, Αυγή, Γιατί, Λέξη, Μανδραγόρας, Οροπέδιο, Πλανόδιον, Εντευκτήριο κ.ά.

Ευάριθμα διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά.

Από το 1957 μέχρι και το 1982 έζησε στην Αθήνα, όπου δίδαξε σε φροντιστήρια.

Το 1973 υπήρξε υπεύθυνος ύλης του περιοδικού της ΕΜΕ, Ευκλείδης Β΄.

Από το 1964 μέχρι το 1983 δούλεψε και ως γελοιογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας (Ταχυδρόμος, Επίκαιρα, Τα Νέα, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Εξόρμηση, Ποντίκι κ.α.)

Tο 2001 άρχισε πάλι να δημοσιεύει γελοιογραφίες στο περιοδικό ΑΝΤI μέχρι το τελευταίο τεύχος του   (919, 11-4-2008).

Την ίδια περίοδο δημοσιεύει έργα του και στην εφημερίδα «Η Εποχή», όπου συνέχισε μέχρι το θάνατό του.

Κατά την περίοδο 2011-2013, δημοσίευε σκίτσα στη στήλη «Αναγνώσεις» της εφημερίδας "Η ΑΥΓΗ".

Το 1981 το διήγημά του «Σιδηροδρομικός σταθμός Σπάρτης» τιμήθηκε με έπαινο στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Το 1983 εγκαταστάθηκε στη Σπάρτη και έκτοτε έζησε και εργάστηκε εκεί.

Το 2011 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Ουράνη για το σύνολο του έργου του στο διήγημα .

Απεβίωσε σαν σήμερα , στην Αθήνα αιφνιδίως, τη Μ. Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017.

Τα μέλη του  Ινστιτούτου Σπάρτης ευχαριστούμε  την οικογένειά του Δημήτρη Πετσετίδη για την απόφαση να μας εμπιστευτεί την έκδοση ενός ιδιαίτερα σημαντικού μέρους του θαυμάσιου έργου του.

 

Από το ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης