Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55549/

Spartorama - Print | Στ. Αραχωβίτης: «Η κα Μενδώνη αποτελεί απειλή και για τους Προστατευόμενους Οικισμούς της Μάνης»

Στ. Αραχωβίτης: «Η κα Μενδώνη αποτελεί απειλή και για τους Προστατευόμενους Οικισμούς της Μάνης»

Στ. Αραχωβίτης: «Η κα Μενδώνη αποτελεί απειλή και για τους Προστατευόμενους Οικισμούς της Μάνης»
Ερώτηση στη βουλή από τους Τομεάρχες Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη
Οδός Εμπόρων

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 2/4/2021 η κα Μενδώνη φρόντισε να καταργήσει τον περιοριστικό όρο περί μη ορατότητας των ανεμογεννητριών, στη Μάνη που είχε υιοθετηθεί από την  Υπουργό Πολιτισμού της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Λυδία Κονιόρδου. Έτσι, η κα Μενδώνη έδωσε το πράσινο φως άμεση εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, ύψους 120 μέτρων, σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Μάνης οι οποίες θα είναι πλέον και ορατές από τους προστατευόμενους οικισμούς Ειδικής Κρατικής Προστασίας και χαρακτηρισμένους ως νεώτερα μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού.

Με ερώτηση που καταθέσαμε σήμερα οι Τομεάρχες Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και υπογράφεται από 29 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.-Π.Σ. ζητούμε να απαντήσεις για το σκεπτικό και την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης που οδηγεί σε υποβάθμιση της Μάνης.

Δεν έχουμε βέβαια αυταπάτες. Η κα Μενδώνη φροντίζει απαρέγκλιτα και καθημερινά με τις αποφάσεις της να επιβεβαιώνει ότι αποτελεί πρωτόγνωρη απειλή για την  προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου. Το ότι ανοσιουργεί ξανά, αυτή τη φορά  στην Μάνη,  γίνεται με ένα και μόνο σκοπό: Για την εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως χορηγών και οικονομικών συμφερόντων που αποτελεί κεντρική πολιτική  επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του κου. Μητσοτάκη.

Η ύβρις όμως που αποτελεί την πεμπτουσία των αποφάσεών της κας Μενδώνη πληγώνει και δεν αφήνει αδιάφορο όπως νομίζουν τον ελληνικό λαό και τους κατοίκους της Μάνης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

«Αθήνα, 13 Απριλίου 2021


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «H Υπουργός Πολιτισμού καταργεί τον περιοριστικό όρο περί μη ορατότητας των ανεμογεννητριών στους προστατευόμενους οικισμούς της περιοχής της Μάνης»

Με μια σειρά καταστροφικών ενεργειών και αποφάσεων η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αποδομεί συστηματικά το πολιτισμικό κεφάλαιο αυτής της χώρας. Το αποδεικνύουν οι εγκληματικές παρεμβάσεις και οι εκτεταμένες διαστρώσεις με τσιμέντο στον Βράχο της Ακρόπολης . Το αποδεικνύει η δρομολόγηση  της αποκοπής από τη φυσική του θέση, ενός σημαντικού  κομματιού της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης στον υπό κατασκευή Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό,  παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ,της εγχώριας και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Το αποδεικνύει η μη προστασία του χερσαίου και ενάλιου αρχαιολογικού χώρου Αμπελακίων και Κυνόσουρας Σαλαμίνας. Αποδεικνύεται εν τέλει από τη συνολική πολιτική της κ. Μενδώνη για τον Πολιτισμό.  Δυστυχώς όμως η  Υπουργός με τη γνώριμη εμμονική και ανελαστική της στάση προχώρησε πρόσφατα και  στην επόμενη (Α)πολιτισμική της ενέργεια-παρέμβαση, με την οποία απειλείται εκ νέου η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου.

Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 2/4/2021, καταργεί τον περιοριστικό όρο περί μη ορατότητας των ανεμογεννητριών, όσον αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, κυρίως επί των οικισμών Αρεόπολις, Κοίτα, Μίνα και Βάθεια στη Μάνη , που είχε υιοθετήσει η από 3.2.2017 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου και η υπ’ αριθμ. οικ.37467/6.9.2017 τροποποιητική πράξη του  Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, η οποία υιοθέτησε ειδική για το έργο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Φεβρουαρίου του 2016 και συγκεκριμένα τον σχετικό υπ’ αριθμ. 38.3 όρο της Ενότητας Β΄ «Φάση Κατασκευής» αυτής και που ενέκρινε με την από 15.12.2016 γνωμοδότησή του το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Μετά την «αίτηση θεραπείας» που είχαν καταθέσει  οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για την άρση του όρου της ορατότητας, με την απόφαση της αυτή ενδίδει και δίνει το πράσινο φως για άμεση εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, ύψους 120 μέτρων, σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Μάνης με αποτέλεσμα να είναι ορατές από τους προστατευόμενους οικισμούς Ειδικής Κρατικής Προστασίας και χαρακτηρισμένους ως νεότερα μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού. Ενδιαφέρον έχει ότι στο αιτιολογικό της απόφασης διευκρινίζεται ότι η άρση  του όρου της ορατότητας των εγκαταστάσεων,  γίνεται υπό το πρίσμα του «ότι και οι ορατές από τους οικισμούς Αρεόπολης και Κοίτας εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών […] δεν προκαλούν οπτική όχληση στους προστατευόμενους από το ΥΠΠΟΑ οικισμούς και μνημεία».

Επειδή η συνεχής προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ηθική υποχρέωση και η βασική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού,

Επειδή επί υπουργίας της κ. Λίνας Μενδώνη συντελείται μια εγκληματική απαξίωση του Πολιτισμού, η οποία εκφράζεται, μεταξύ άλλων μέσα από πλήθος αρνητικών παραδειγμάτων πολιτικών επιλογών εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, που υποβαθμίζουν εν τέλει την πολιτισμική μας κληρονομιά,

Επειδή ο αγοραίος  και καταστροφικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ιστορικά μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και οι προστατευόμενοι οικισμοί Ειδικής Κρατικής Προστασίας από την ηγεσία του ΥΠΠΟ, υποβαθμίζει την αξιοπιστία της χώρας και την καθιστά υπόλογη έναντι της διεθνούς κοινότητας

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Γιατί επέλεξε να ανατρέψει το καθορισμένο πλαίσιο προστασίας του αρχαιολογικού και φυσικού περιβάλλοντος και την αδειοδότηση του έργου και να τροποποιήσει, με απόφασή της, τους όρους του έργου, υποβαθμίζοντας τους προστατευόμενους οικισμούς της Μάνης;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

  1. Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
  2. Αραχωβίτης Σταύρος
  3. Φάμελλος Σωκράτης
  4. Αθανασίου Αθανάσιος
  5. Αλεξιάδης Τρύφων
  6. Βαρδάκης Σωκράτης
  7. Βασιλικός Βασίλης
  8. Γιαννούλης Χρήστος
  9. Γκιόλας Γιάννης
  10. Ηγουμενίδης Νικόλαος
  11. Καλαματιανός Διονύσης
  12. Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
  13. Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
  14. Κατρούγκαλος Γιώργος
  15. Μάλαμα Κυριακή
  16. Μάρκου Κωνσταντίνος
  17. Μεικόπουλος Αλέξανδρος
  18. Μιχαηλίδης Ανδρέας
  19. Μουζάλας Γιάννης
  20. Μωραΐτης Αθανάσιος
  21. Νοτοπούλου Αικατερίνη
  22. Πέρκα Θεοπίστη
  23. Πούλου Παναγιώτα
  24. Ραγκούσης Γιάννης
  25. Σκουρλέτης Παναγιώτης
  26. Σκουρολιάκος Πάνος
  27. Σκούφα Μπέττυ
  28. Σπίρτζης Χρήστος
  29. Τζούφη Μερόπη
  30. Φίλης Νικόλαος
  31. Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
  32. Χρηστίδου Ραλλία