Vekrakos
Spartorama | Δαβάκης: Στον ΕΛΓΑ Τριπόλεως για τις αποζημιώσεις των Λακώνων παραγωγών

Δαβάκης: Στον ΕΛΓΑ Τριπόλεως για τις αποζημιώσεις των Λακώνων παραγωγών

Spartorama 09/04/2021 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
Δαβάκης: Στον ΕΛΓΑ Τριπόλεως για τις αποζημιώσεις των Λακώνων παραγωγών
Μόλις διαπιστωθεί ζημιά πάνω από το 30% στην ευρύτερη Σκούρας - Κεφαλά, θα γίνει ένταξη στο πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ)
Οδός Εμπόρων

Συνάντηση με τον περιφερειακό Διευθυντή του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, Ηλία Αγγελόπουλο, είχε την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, για να πληροφορηθεί σχετικά με την εξέλιξη των διαδικασιών εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών, που τους τελευταίους μήνες έχουν συμβεί σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας.

Μετά τη συνάντηση και την ενημέρωση που είχε, ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:

«Σήμερα το πρωί, επισκέφθηκα την «καρδιά» των Γεωργικών Ασφαλίσεων στην Πελοπόννησο, το περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη και ζήτησα να ενημερωθώ σχετικά με την εξέλιξη των διαδικασιών εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών, που τον τελευταίο χρόνο έχουν συμβεί σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας.

Συναντήθηκα με τον διευθυντή του υποκαταστήματος Ηλία Αγγελόπουλο, ο οποίος με ενημέρωσε διεξοδικά και έγκυρα για τα επόμενα βήματα στην πορεία της διαδικασίας αποζημίωσης των Λακώνων παραγωγών στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ευρώτα, της Σκούρας και του Κεφαλά. Ειδικότερα:

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ

Ο παγετός τής 17ης Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει ζημιά στα εσπεριδοειδή για επιτραπέζια χρήση (Βαλέντσια και όψιμα ομφαλοφόρα) του ΛΕΗΜΟΝΑ, του ΕΛΟΥΣ και του ΑΣΤΕΡΙΟΥ ενώ έχει πληγεί σημαντικό μέρος των εσπεριδοειδών της ΣΚΑΛΑΣ, της ΜΥΡΤΙΑΣ, του ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ και του ΒΛΑΧΙΩΤΗ και υπάρχουν θύλακες παγοπληξίας στη ΓΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, στον ΑΓΙΑΝΝΗ, στην ΑΠΙΔΙΑ, στις ΓΟΥΒΕΣ, στη ΓΡΑΜΜΟΥΣΑ και στη ΣΤΕΦΑΝΙΑ. Επίσης υπάρχουν μικρότερες ζημιές στον κάμπο των ΜΟΛΑΩΝ.

Από την περασμένη Τρίτη 6/4 έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ από γεωπόνους εκτιμητές, αρχίζοντας από τις λιγότερο πληγείσες περιοχές για να καταλήξουν στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΣΚΟΥΡΑ-ΚΕΦΑΛΑΣ

Στις 23.3.21 ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε διάφορες περιοχές της Σπάρτης με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει πέσει στη ΣΚΟΥΡΑ και τον ΚΕΦΑΛΑ σε λαδολιές και Καλαμών. Την επόμενη ημέρα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε την περιοχή, διαπίστωσε την ζημιά και την έθεσε υπό παρακολούθηση έως το στάδιο τής φυσιολογικής καρπόπτωσης, όπου και θα υπάρξει πιο καθαρή εικόνα. Πρέπει να επισημάνω εδώ, ότι επειδή η ζημιά αυτή επήλθε κατά το προανθικό στάδιο των δέντρων, στο μπουμπούκι ή στο μούρο όπως λέμε, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Πάντως μόλις διαπιστωθεί ζημιά πάνω από το 30 στην ευρύτερη περιοχή, θα γίνει ένταξη στο πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Θα παρακολουθώ το θέμα και θα επανέλθω...

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ:

  • Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από τη χαλαζόπτωση της 10.12.2020 στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας στον άξονα από ΠΛΥΤΡΑ - ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ  - ΑΣΩΠΟΣ - ΦΟΙΝΙΚΙ έως και ΣΥΚΙΑ και θα καταβληθούν οι ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ.
  • Καθώς επίσης και οι ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ λόγω της χαλαζόπτωσης στον ΒΡΟΝΤΑΜΑ, που έλαβε χώρα στις 2.8.20 και έπληξε κυρίως ελιές Καλαμών, θα καταβληθούν και αυτές έως το ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ.
  • Επίσης για τίς ζημιές από την χαλαζόπτωση στην περιοχή της ΣΠΑΡΤΗΣ και των ΑΜΥΚΛΩΝ που έλαβε χώρα στις 26.5.20 ,οι ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ θα καταβληθούν στους παραγωγούς έως το τέλος ΜΑΙ??ΟΥ. Η ζημιά στα εσπεριδοειδή της ΑΠΙΔΙΑΣ και του ΑΓΙΑΝΝΗ που προήλθε από τη χαλαζόπτωση της 2.8.20, θα αποζημιωθεί και αυτή στο τέλος Μαΐου.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ για τη λεπτομερή ενημέρωση που μου έκανε, καθώς επίσης και για την συνεργασία που είχαμε στην εξέταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Υποκατάστημα της Πελοποννήσου, με κυρίαρχο αυτό της υποστελέχωσης.

Οι προσπάθειες όλων μας πρέπει να κατευθυνθούν προς τη με οποιονδήποτε τρόπο στελέχωση του οργανισμού με γεωπόνους εκτιμητές. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν υποχρεωτικά το ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ και πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης αντιμετώπισης.»


Οδός Εμπόρων