Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55401/

Spartorama - Print | «Γιατί κάνατε την επανάσταση του ΄21;»

«Γιατί κάνατε την επανάσταση του ΄21;»

«Γιατί κάνατε την επανάσταση του ΄21;»
Αλήθεια τι θα απαντούσαν σήμερα οι προγονοί μας αν τους κάναμε την παραπάνω ερώτηση;
Οδός Εμπόρων

Διακόσια χρόνια από την επίσημη κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αλήθεια τι θα απαντούσαν σήμερα οι προγονοί μας αν τους κάναμε την προφανή ερώτηση του τίτλου - «Γιατί κάνατε την επανάσταση του ΄21;».

Κοιτάξτε γύρω σας:

  • Οι ΛΟΑΤΚΙ, μετά την σύσταση από τον πρωθυπουργό επιτροπής για την σύνταξη εθνικής στρατηγικής για την ισότητα τους, δεν περιορίζονται στο να πλασάρουν τα σύμβολά τους αλλά θεωρούν δικαίωμά τους να διαστρεβλώνουν τα Εθνικά σύμβολα. Ο Πίνακας του Βρυζάκη που φιλοτεχνήθηκε το 1865 και απεικονίζει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να ευλογεί του επαναστατημένους Έλληνες ανήκει στα ιερά και όσια του Γένους.
  • Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έμψυχο σύμβολο του Έθνους αποφεύγει να κάνει το σημείο του Σταυρού και να ασπαστεί το Άγιο Ευαγγέλιο, αλλά η επίσημη Εκκλησία, η Μητρόπολις Μάνης  -όχι οποιαδήποτε Μητρόπολις, η Μάνης- σπεύδει να την καλύψει ανακοινώνοντας ότι «...ετηρήθη απολύτως εκ μέρους της κυρίας Προέδρου, άπασα η προβλεπομένη εκκλησιαστική τάξις».
  • Στην επέτειο της έναρξης της επανάστασης στη Μάνη, στις 17 Μαρτίου 2021, την παράσταση έκλεψαν φορέματα και αξεσουάρ γνωστών σχεδιαστών, λες και πρόκειται για πασαρέλα εμπορικής εκδήλωσης πολυτελούς ξενοδοχείου.  
  • Ανήμερα στην διακοσιοστή επέτειο της επίσημης έναρξης της επανάστασης η κυβέρνηση κανονίζει συνάντηση με τους Τούρκους για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μοιράσματος του Αιγαίου, ακούγονται δε φωνές περί ακύρωσης  της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, για να μην προκαλέσουμε, φευ, την φίλια Τουρκική πλευρά.

Πολλά παρόμοια συμπτώματα παρακμής θα μπορούσε να απαριθμήσει κανείς. Μία μόνιμη πλέον αποπνικτική μυρωδιά σήψης και γάγγραινας κατακλύζει τους τελευταίους μήνες τους δρόμους των πόλεων, και ψάχνουμε να βρούμε αρώματα -εισαγωγής φυσικά- να την καλύψουμε προσωρινά. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη τα βουνά που ευωδιάζουν Άνοιξη για τα οποία πάντοτε υπάρχουν δυο επιλογές:  Ή να απομονωθούμε σε αυτά, ή να βγούμε στο βουνό.

Κλείνοντας να σας αποκαλύψω την απάντηση που θα έδιναν σήμερα οι ήρωες του ’21, αν μπορούσαν να μιλήσουν:

- «Γιατί κάνατε την επανάσταση του ΄21;»

- «Για να μην γίνει η Ελλάδα, αυτό που έγινε!»

 

Ν.Μ.


Φωτο άρθρου: Ηλίας Περγαντής