Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55369/

Spartorama - Print | Δήμητρα Παπανικολάου: «Είναι η τρίτη φορά που μου ζητείται η παραίτηση μου από το Νομικό Πρόσωπο… οφείλω να σεβαστώ τους ψηφοφόρους μου»

Δήμητρα Παπανικολάου: «Είναι η τρίτη φορά που μου ζητείται η παραίτηση μου από το Νομικό Πρόσωπο… οφείλω να σεβαστώ τους ψηφοφόρους μου» - video

Δήμητρα Παπανικολάου: «Είναι η τρίτη φορά που μου ζητείται η παραίτηση μου από το Νομικό Πρόσωπο… οφείλω να σεβαστώ τους ψηφοφόρους μου»
Δούκας: «Έχουν κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά, και η κ. Παπανικολάου…. Ο κ. Τσουλόγιαννης είναι λίγο άγαρμπος στην διοίκηση αλλά θα το δουλέψει και θα βελτιωθεί»
Οδός Εμπόρων

Άλλη μια ιστορία του παραλόγου ξετυλίχτηκε μεγαλοπρεπώς στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 10/3/2021 και αφορούσε το πολύπαθες «Νομικό Πρόσωπο  Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας».

Για τρίτη φορά, μέσα σε εννέα μήνες, ζητήθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου που ανήκουν στην παράταξη Δούκα η παραίτησή τους και η αντικαταστατή τους (μερικώς ή ολικώς).

Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τα παράλογα επιχειρήματα και τον χειρισμό του θέματος από την Δημοτική αρχή. Θα προσπαθήσουμε, όμως, να κωδικοποιήσουμε τα δρώμενα που έχουν καταγραφεί στο βίντεο που ακολουθεί και το οποίο αναφέρεται σε δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό της 10/6/2020 και αυτό της 10/3/2021, αντίστοιχα.

  • Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της 10/6/2020, η κυρία Παπανικολάου δήλωσε ότι της ζητήθηκε  η παραίτηση της -την οποία και υπέβαλλε-, σαν αποτέλεσμα απόφασή της με την οποία παραπέμφθηκε σε ΕΔΕ υπάλληλος του Παιδικού Σταθμού Σπάρτης, η οποία προκάλεσε δυσαρέσκεια σε στελέχη της παράταξης Δούκα (13:00 του βίντεο). Η αιτιολόγηση αυτή δεν διαψεύστηκε από κανέναν μέχρι στιγμής, ούτε γνωρίζουμε τι απέγινε με την ΕΔΕ. Νέος πρόεδρος ορίστηκε τότε ο κ. Τσουλόγιαννης. Η κα Παπανικολάου παρέμεινε μέλος του Δ.Σ..
  • Κανείς ποτέ δεν είπε ποτέ κάτι μειωτικό για την κ. Παπανικολάου, αντίθετα είναι διάσπαρτα στο βίντεο θετικά σχόλια από Δημοτικούς συμβούλους και μέλη του Δ.Σ. του Νομικού προσώπου που ανήκουν στην αντιπολίτευση.
  • Για τον κ. Τσουλόγιαννη αντίθετα βροχή πέφτουν οι καταγγελίες από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (με επικεφαλής τον κ. Κυριακούλια), για δεσποτισμό και έλλειψη κόσμιας συμπεριφοράς από την πλευρά του νέου Προέδρου, αλλά και υπολειτουργία αυτού του τόσο σημαντικού Νομικού Προσώπου (βλέπε και άρθρο εδώ).
  • Για μία ακόμη φορά η τοποθέτηση του κ. Τσουλόγιαννη (38:00 του βίντεο) στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10/3/2021, υπήρξε αδόκιμος και απογοητευτική. Με νέα ήθη και έθιμα δήλωσε ότι θέλει να ενημερώσει τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κατ΄ ιδίαν, γιατί δεν μπορεί να μιλήσει δημόσια (προσωπικά δεδομένα γαρ). Αναρωτιέται κανείς, πάλι: Σύγχυση, ή νέος τρόπος απαξίωσης θεσμικών οργάνων; Όσον αφορά δε στο πρόβλημα της μείωσης του αριθμού των νηπίων στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος δεν ξέρει την ύπαρξή του, και δεσμεύτηκε να τοποθετήσει πληροφοριακή ταμπέλα, στο κτίριό του σταθμού στον λόφο. 
  • Εντυπωσιάζει η τρανταχτή αντίφαση λόγων και πράξεων (1:14:53 του βίντεο) του κ. Δημάρχου: «Έχουν κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά, και η κ. Παπανικολάου….», αλλά ζητά την παραίτησή τους. «Ο κ. Τσουλόγιαννης είναι λίγο άγαρμπος στην διοίκηση αλλά θα το δουλέψει και θα βελτιωθεί». Πειραματισμοί «μανατζαραίων», στην πλάτη της πόλης;
  • Ήταν αναπόφευκτη η δήλωση της κ.  Παπανικολάου (53:44 του βίντεο) -και άργησε πολύ-: «Είναι η τρίτη φορά που μου ζητείται η παραίτηση μου από το Νομικό Πρόσωπο… οφείλω να σεβαστώ  τους ψηφοφόρους μου... Δεν ευθυνόμαστε εμείς… Λυπάμαι, δεν θα ψηφίσω την απόφαση». Σημειώστε ότι η κ. Παπανικολάου, αφού της ζητήθηκε τρεις φορές η παραίτησή της, υποβιβάστηκε από Προέδρος του Νομικού Προσώπου σε απλό μέλος, κατόπιν σε αναπληρωματικό μέλος και στο τέλος βρέθηκε εκτός Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από σύσσωμη την αντιπολίτευση και στις δυο συνεδριάσεις, αλλά πέρασαν με απλά τις ψήφους της συμπολίτευσης (11 ψήφοι στις 41), βάσει του νόμου.

Κατά γενική ομολογία οι αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας των Δήμων που προώθησε η κυβέρνηση, στον βωμό της κυβερνησιμότητας, οδηγούν σε καταλυτική αναβάθμιση των θεσμικών ρόλων της «Οικονομικής Επιτροπής» και του «Νομικού Προσώπου  Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας», των Δήμων. Και ναι μεν η Οικονομική Επιτροπή με επικεφαλής την κα Δεδεδήμου φαίνεται, μέχρι στιγμής, να λειτουργεί χωρίς γνωστά παρατράγουδα, αλλά το Νομικό Πρόσωπο βρίσκεται υπό πλήρη διάλυση. Τα πρώτα συμπτώματα: Μείωση του αριθμού των νηπίων που φιλοξενούνται στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, αναστολή λειτουργίας των ΚΔΑΠ. Με τις δεδομένες συνθήκες αναμένονται τα χειρότερα.

Από ότι φαίνεται η λειτουργία αυτού του Νομικού Προσώπου αποτελεί πεδίο αυτοσχεδιασμών και πειραματισμών (κάποιο case study αποτυχίας, θα προκύψει στο τέλος) της Δημοτικής Αρχής. Από την άλλη είναι τόσο χλιαρή η αντίδραση της αντιπολίτευσης που δεν μπορεί παρά να θυμηθεί κανείς τη φράση του Μάνου Χατζιδάκι: «Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις».

Διανύουμε μόλις τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της διοίκησης Δούκα. Το θέατρο του παραλόγου αρχίζει να επικρατεί στην πολιτική σκηνή της ταλαίπωρης αυτής πόλης. Στο τέλος της τετραετίας ελπίζω να μην βαδίζουμε, χασκογελώντας, εν μέσω «καπνιζόντων ερειπίων».

 

Ν. Μ.