Vekrakos
Spartorama | Νεοκλής Κρητικός: «Μάνη 17 Μαρτίου 1821 - 17 Μαρτίου 2021»

Νεοκλής Κρητικός: «Μάνη 17 Μαρτίου 1821 - 17 Μαρτίου 2021»

Spartorama 17/03/2021 Εκτύπωση Ιστορία Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
Νεοκλής Κρητικός: «Μάνη 17 Μαρτίου 1821 - 17 Μαρτίου 2021»
Στεκόμαστε με δέος απέναντι στην ιστορία!
Οδός Εμπόρων

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Μάνη και βέβαια αναγνώριση της κορυφαίας προσφοράς της στον αγώνα του 1821, η παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, σήμερα στην Αρεόπολη, στις εορτές για την έναρξη της Επανάστασης.

Καταγόμαστε από τον τόπο που αποτέλεσε και αποτελεί το αέναο προπύργιο του Ελληνισμού. Τον τόπο που πριν από 200 χρόνια γέννησε τη σπίθα του ξεσηκωμού και ανέλαβε στη συνέχεια τη μεταλαμπάδευσή της σε όλο το υπόδουλο γένος.

Είναι γνωστό στους πάντες πως στις 17 Μαρτίου του 1821, μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη και αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Γιατί, όπως σημειώνει ο Σπυρίδων Τρικούπης: «ούτε Αρχή Τουρκική, ούτε κατοίκους Τούρκους είχε ποτέ η Μάνη». Απολάμβανε πλήρους αυτονομίας και εθεωρείτο  πολεμικό κέντρο της Πελοποννήσου.

Και σήμερα, σε αυτόν εδώ τον τόπο, ξεφυλλίζουμε ξανά τα κεφάλαια της ένδοξης ιστορίας μας, προκειμένου να θυμηθούμε το χθες, να διδαχθούμε για το σήμερα, να εμπνευστούμε για το αύριο.

Η Μάνη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχει δώσει ηρωικούς αγώνες για την ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι και ο αγώνας αυτός ξεκίνησε από τη Μάνη. Σε τούτα δω τα χώματα, εξάλλου, δεν ευδοκίμησε ποτέ η υποταγή. Σε τούτη τη γη η Ελευθερία δεν είναι προνόμιο, είναι τρόπος ζωής. Οι άνθρωποι εδώ, είμαστε ανεξάρτητοι και αυθεντικοί. Έχουμε μάθει να λογοδοτούμε μόνο στο Θεό, την πατρίδα και την ιστορία. Όχι στη συγκυρία και το συμφέρον.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Η Μάνη είναι ο τόπος που, 200 χρόνια πριν, διαλάλησε εμφατικά σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, ότι οι αξίες του Ελληνισμού παραμένουν αναλλοίωτες και καθάριες στο διάβα των αιώνων.

Είναι ο τόπος που γέννησε τις ηρωικές Μανιάτισσες. Γι’ αυτό και, στεκόμαστε  με δέος απέναντι στην ιστορία της, νιώθουμε υπερηφάνεια για το μέγεθος της προσφοράς της, αντλούμε ευθύνη από τη διαχρονική αξία των διδαγμάτων της.

Με τη συγκίνηση που νιώθει πάντα ένας νέος άνθρωπος, όταν ανταμώνει με τις ρίζες του, έρχονται με δέος αυτή τη στιγμή στο μυαλό μας τα λόγια του Καπετάν Ζαχαριά Μπαρπιτσιώτη. Λόγια που για χρόνια πολλά αντιβοούσαν σε αυτά τα δοξασμένα βουνά: «Το κεφάλι μου το χάνω, αλλά δεν το σκύβω» .

Ο ηρωικός αγώνας της Μάνης, που πληρώθηκε με πολύ αίμα, μας υπενθυμίζει ότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν κερδίζεται χωρίς προσπάθεια και αποφασιστικότητα.

Στη σημερινή εποχή, όπου πολλοί καταχρώνται την ελληνική ιστορία μέσα από ανέξοδους λεονταρισμούς, το παράδειγμα του αυθεντικού ηρωισμού της Μάνης πρέπει  να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί.

Να μας δείχνει ότι με επιμονή και ενότητα, εμείς οι Έλληνες,  πετυχαίνουμε  πάντα. Και σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία, όπως η σημερινή δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Το οφείλουμε στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν σε αυτόν εδώ τον τόπο. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε-πάνω από όλα- στους εαυτούς μας, που έχουμε την ευλογία να αποτελούμε ζωντανό κομμάτι αυτού του ένδοξου τόπου.












  



Οδός Εμπόρων