Vekrakos
Spartorama | Πύρρειο Νίκη κατήγαγε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας έναντι του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμου Σπάρτης

Πύρρειο Νίκη κατήγαγε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας έναντι του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμου Σπάρτης - video

Ν.Μ. 15/02/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
Πύρρειο Νίκη κατήγαγε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας έναντι του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμου Σπάρτης
Οι παλαιοί, πολύ σοφότεροι από εμάς, έλεγαν, ότι άπαξ και βγάλεις το πιστόλι από την θήκη οφείλεις να πυροβολήσεις, έστω και στο αέρα. Αλλιώς δεν πρόκειται να σε πιστέψει κανένας την επόμενη φορά
Οδός Εμπόρων

Το χρονικό έχει ως εξής: Επαληθεύοντας φήμες μηνών για ένα πολύ κακό εργασιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στις υπηρεσίες του Δήμου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμου Σπάρτης, συνέταξε επιστολή την οποία απέστειλε -στις 31/1/2021- στον κ. Δήμαρχο, στον κ. πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στους κ.κ. επικεφαλής των Παρατάξεων, όπου κατήγγελλε απαράδεκτες συμπεριφορές στενών συνεργατών του δήμαρχου, άμισθων συμβούλων και αντιδημάρχων οι οποίοι απειλούν και τρομοκρατούν τους εργαζόμενους (βλέπε και άρθρο εδώ).

Ο κ. Δήμαρχος ανταποκρίθηκε με δική του επιστολή προς το Σωματείο, την οποία και απέστειλε στις 2/2/2021, ενώ την Πέμπτη 4/2/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών, η οποία στις 8/2/2021, κατέληξε σε νέα ανακοίνωση εκ μέρους του Σωματείου Υπαλλήλων αλλά -την ίδια ημέρα- και σε «από κοινού» έκδοση Δελτίου Τύπου (βλέπε και άρθρο εδώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην του από κοινού Δελτίου Τύπου, καμία από τις παραπάνω τρεις επιστολές δεν κοινοποιήθηκε (τουλάχιστον επίσημα) στα τοπικά ΜΜΕ και φαίνεται, κρίνοντας από τις αναγνώσεις αποσπασμάτων των επιστολών που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι πουθενά δεν αναφέρεται ούτε ένα όνομα καταγγελλομένου ή καταγγέλλοντος.

Το γεγονός ότι το Σωματείο είχε κοινοποιήσει την αρχική επιστολή του και στους επικεφαλής των παρατάξεων, οδήγησε στις σχετικές ενέργειες από την πλευρά τους ώστε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8/2/2021. Βέβαια το Σωματείο φρόντισε να συνοψίσει την θέση του, αποστέλλοντας επιστολή και εκδίδοντας κοινό δελτίο τύπου, ελάχιστες ώρες πριν την Συνεδρίαση, όπου το θέμα συζητήθηκε επί μια ώρα και δέκα λεπτά (βλέπε και βίντεο παρακάτω), φυσικά με την παντελή απουσία εκπροσώπων από το Σωματείο των Υπαλλήλων του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αρκέστηκε στην ερμηνεία για τα τεκταινόμενα του κ. Δημάρχου η οποία, ελλείψει ακριβώς εκπροσώπησης από την άλλη πλευρά συνοψίζεται, περίπου, στα εξής: «Στην συνάντηση πήραμε τη λίστα με όλους τους έμμισθους και άμισθους συμβούλους και όλους του αντιδημάρχους. Δεν βρέθηκε κανένα θέμα. Δεν υπήρχε καμία έγγραφη αναφορά παρά μόνο ότι κάποιος είπε κάτι για κάποιον ή ότι κάποιος αντιδήμαρχος έστειλε ένα έγγραφο που αναφερόταν δυσμενώς σε κάποιον υπάλληλο. Τους εξήγησα ότι ποτέ δεν εστάλη τέτοιο έγγραφο και λύθηκε η παρεξήγηση».

Αντιπαραθέτουμε την θέση του σωματείου από το κοινό δελτίο Τύπου που αναφέρει: «Όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους διευκρινίστηκαν επαρκώς και συμφωνήθηκε η τακτική συνάντηση των δύο πλευρών, ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση στις σχέσεις μας και στην εξυπηρέτηση των πολιτών!».

Πράγματι και από τις δυο τοποθετήσεις προκύπτει ότι το Σωματείο «ανέκρουσε πρύμναν» και υποχώρησε ατάκτως στις αιτιάσεις του κ. Δημάρχου.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

  • ή ο κ. Δήμαρχος διαθέτει μια πρωτοφανή ικανότητα πειθούς και επιβολής στον αντίπαλο
  • ή  η διοίκηση του Σωματείου επέδειξε μια πρωτοφανή ανικανότητα και δειλία να υπερασπίσει τις θέσεις της
  • ή (και το πιθανότερο) τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει και θα πρέπει να περιμένουμε να διευκρινιστεί, εν καιρώ, το ζήτημα 

Ένα όμως είναι το σίγουρο. Ότι το Σωματείο των εργαζομένων του Δήμου Σπάρτης, έχασε κάθε φερεγγυότητα και απαξιώθηκε εντελώς. Οι παλαιοί, πολύ σοφότεροι από εμάς, έλεγαν, ότι άπαξ και βγάλεις το πιστόλι από την θήκη οφείλεις να πυροβολήσεις, έστω και στο αέρα. Αλλιώς δεν πρόκειται να σε πιστέψει κανένας την επόμενη φορά.

Περιμέναμε μια ολόκληρη εβδομάδα να δούμε την αντίδραση των εργαζομένων στον Δήμο. Σε έναν υγιή οργανισμό, θα είχε τεθεί άμεσα θέμα καθαίρεσης και εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η σιγή σφιγγός από την πλευρά των εργαζομένων δείχνει το μέγεθος της εργασιακής αποσάθρωσης των υπηρεσιών του Δήμου. Όταν, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην αρχική επιστολή του Σωματείου, ως εργαζόμενος  υφίστασαι εργασιακή τρομοκρατία και παρενόχληση, απευθύνεσαι στο συλλογικό σου όργανο για να βρεθεί λύση, και αυτό οπισθοχωρεί ατάκτως αδειάζοντάς σε, τότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για υγιές εργασιακό περιβάλλον. Τότε κλείνεσαι στο καβούκι σου, παίρνεις διδακτορικό  στο δόγμα «λούφα και παραλλαγή» και μετράς μέρες για την συνταξιοδότηση, σαν να είσαι στον στρατό.

Τον συνδικαλισμό ή τον ελέγχεις ή τον κολακεύεις, ή τον σέβεσαι. Ποτέ δεν τον απαξιώνεις. Να γιατί ισχυριζόμαστε ότι πετύχατε Πύρρειον Νίκη, κ. Δήμαρχε. Ας ελπίσουμε ότι θα βρείτε τον τρόπο να εμπνεύσετε, τουλάχιστον και επειγόντως, τους υπαλλήλους του Δήμου. Πάντα για το καλό της χιλιο-ταλαιπωρημένης πόλης μας.

 

Ν. Μ.


Οδός Εμπόρων