Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55118/

Spartorama - Print | «Αποστασιοποιημένη» επιστολή του Δημάρχου Σπάρτης προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως

«Αποστασιοποιημένη» επιστολή του Δημάρχου Σπάρτης προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως - video

«Αποστασιοποιημένη» επιστολή του Δημάρχου Σπάρτης προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως
«Απλά να μεταφέρω την έντονη ανησυχία πολλών γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής μας και των συλλόγων τους για τους κινδύνους της διά ζώσης διδασκαλίας»
Οδός Εμπόρων

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, έστειλε ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, με θέμα την ανησυχία γονέων και κηδεμόνων για τη συνέχιση της δια ζώσης διδασκαλίας, στηρίζοντας σχετική ανακοίνωσή Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Εκπαιδευτικών Μονάδων του Δήμου μας.

Η Επιστολή έχει ως ακολούθως:

«Αγαπητή Υπουργέ,

Απλά να μεταφέρω την έντονη ανησυχία πολλών γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής μας και των συλλόγων τους για τους κινδύνους της διά ζώσης διδασκαλίας.

Αν και γνωρίζω ότι παρακολουθείτε από πολύ κοντά, με όλες τις υγειονομικές αρχές, τις εξελίξεις σχετικά με την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του και έχετε συντάξει αυστηρά και λεπτομερή πρωτόκολλα αντιμετώπισής του, παρακαλώ να εξετάσετε και τις παρακάτω ανησυχίες των συνδημοτών μας.


Με πολύ εκτίμηση,
Πέτρος Γ. Δούκας
Δήμαρχος Σπάρτης»


-------


Ακολουθεί η επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων





-------


Ο χαρακτηρισμός «Αποστασιοποιημένη»

Η επιστολή των Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων (τριών γυμνασίων και ενός Δημοτικού), διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Δημάρχου ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούμε να εισηγηθούμε στο Υπουργείο Παιδείας το κλείσιμο των σχολειών, γιατί δεν έχουμε τις γνώσεις, δεν διαθέτουμε λοιμωξιολόγους και δεν εξαρτάται από εμάς η λειτουργία των σχολείων, άλλα είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Η στάση του κ. δημάρχου πυροδότησε μια συζήτηση τριών τετάρτων της ώρας στο δημοτικό Συμβούλιο, όπου πήραν θέση τόσο οι επικεφαλής των παρατάξεων όσο και πλήθος Δημοτικών συμβούλων. Όλοι, λιγότερο ή περισσότερο, πήραν την θέση ότι όντως δεν είναι ο ρόλος του Δημοτικού συμβουλίου να εισηγηθεί στο Υπουργείο το κλείσιμο των σχολείων, μπορεί όμως να διαβιβάσει στην κυβέρνηση την ανησυχία των Γονέων της Σπάρτης  για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας και την υγειονομική προστασία των παιδιών τους.

Καταλυτική υπήρξε η τελευταία παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.  Π. Αγαθία, ο οποίος ως έχων συμμετάσχει  στην σύνταξη της επιστολής των γονέων, διαβεβαίωσε ότι και οι τρεις βουλευτές του Νομού, στους οποίους κοινοποιήθηκε η επιστολή είναι θετικά διακείμενοι και διαβεβαίωσαν ότι θα το προωθήσουν το θέμα περαιτέρω. Μετά από αυτό ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Αγαθία να τον ενημερώσει όταν οι κ.κ. βουλευτές στείλουν επιστολή με την οποία να ζητάνε το άμεσο κλείσιμο των σχολείων.

Το αποτέλεσμα ήταν η επιστολή που έστειλε ο κ Δήμαρχος στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, που είδατε παραπάνω. Και μόνον οι εκφράσεις «Απλά να μεταφέρω την έντονη ανησυχία πολλών γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής μας….» και «παρακαλώ να εξετάσετε και τις παρακάτω ανησυχίες των συνδημοτών μας», δείχνει ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με αυτές τις ανησυχίες των συνδημοτών του και απλά ενεργεί ως ταχυδρόμος - διαβιβαστής. Φυσικά ο παραλήπτης μιας τέτοιας επιστολής αντιλαμβάνεται αμέσως το ύφος της και «απλά» την διαβάζει χωρίς να πιέζεται έστω και στο ελάχιστο να σκεφτεί κάποια επιπλέον ενέργεια για το θέμα. Είναι μια επιστολή η οποία αναδεικνύει  περίτρανα την «αποστασιοποίηση» του αποστολέα από το θέμα που θίγει. Δεν επιχειρηματολογεί, δεν πιέζει, δεν απαιτεί, απλώς ενημερώνει.

Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Δήμαρχος κάπου έχει παρεξηγήσει τον ρόλο του. Πέρα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, μέσω των επαφών του, για να προωθήσει θέματα της πόλης, δεν μπορεί να ενεργεί ανεξάρτητα. Η πόλη δεν οφείλει να ασπαστεί την δικιά του μεθοδολογία σκέψης. Ο ρόλος του πρωτίστως (όπως και του Δημοτικού Συμβουλίου) είναι να αφουγκράζεται τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τα οράματα των Σπαρτιατών, να τα μεταφράζει σε συγκεκριμένες δράσεις και να φροντίζει για την υλοποίησή τους. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση εκλεγμένου ηγέτη, από την θέληση του εκλογικού σώματος (όπως αυτή εκδηλώνεται με την παραπάνω επιστολή), μόνο επιτυχημένη ηγεσία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Θα ήθελα να μας διευκρινίσει ο κ. Δήμαρχος, τί από τα δυο θεωρεί ότι εκπροσωπεί: τον Δήμο στην Κυβέρνηση, ή την Κυβέρνηση στον Δήμο;


Ν.Μ.