Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55092/

Spartorama - Print | Μα, δεν βγαίνουν οι αριθμοί, κ. Δήμαρχε

Μα, δεν βγαίνουν οι αριθμοί, κ. Δήμαρχε

Μα, δεν βγαίνουν οι αριθμοί, κ. Δήμαρχε
Τελικά τα λεωφορεία έφεραν ή πήραν φιλοξενούμενους από την Δομή του Sparta Inn, ή μήπως και τα δυο;
Οδός Εμπόρων

Σήμερα Παρασκευή, 5/2/2021, το γραφείο του Δημάρχου εξέδωσε ανακοίνωση (βλέπε και άρθρο εδώ) από την οποία αντιγράφουμε (η υπογράμμιση δική μας):

«Σχετικά με κάποια ανακριβέστατα δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ, ότι δήθεν «Έφθασαν στη Σπάρτη πούλμαν με νέους μετανάστες», που προκάλεσαν αναστάτωση σε (πολύ λίγους, ευτυχώς) συμπολίτες μας, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα εξής:

Ο αριθμός των «Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας» που φιλοξενούνται στο Sparta Inn, έχει μειωθεί από τους 300 που ήταν πριν έξι μήνες, στους 240 σήμερα.

Τα πούλμαν ήρθαν με σκοπό να παραλάβουν τμηματικά τους φιλοξενούμενους για να τους μεταφέρουν στην Αθήνα, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να αποχωρήσουν οριστικά από το Sparta Inn και συνεπώς από τον Δήμο μας.»

Μια ωραία εικόνα της πραγματικότητας για την Δομή του Sparta Inn.

Από την άλλη πλευρά, έναν μήνα πριν, την Παρασκευή, 8/1/2021, το «Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης Αιρετών και Συλλογικών Οργάνων του Δήμου Σπάρτης» εξέδωσε Δελτίο Τύπου (βλέπε και άρθρο εδώ), από όπου αντιγράφουμε:

«Από τους 245 φιλοξενούμενους (σ.σ. στην Δομή του Sparta Inn) επίσημα αναγνωρισμένους «δικαιούχους διεθνούς προστασίας» (εκ των οποίων τα 115 είναι παιδιά από 0-15 χρονών), οι 188 υποβλήθηκαν σε rapid test και οι 21 βρέθηκαν θετικοί.»

Βάζοντας τα δεδομένα κάτω και στην σωστή τους χρονική σειρά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στις αρχές Ιανουαρίου στην Δομή υπήρχαν 245 «φιλοξενούμενοι», ενώ έναν μήνα μετά, αρχές Φεβρουαρίου αφού ήρθαν «τα πούλμαν με σκοπό να παραλάβουν τμηματικά τους φιλοξενούμενους για να τους μεταφέρουν στην Αθήνα», έμειναν 240. Δηλαδή μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με «τα πούλμαν» (πληθυντικός αριθμός) και με την επιφύλαξη να έχουμε κάνει λάθος στην αφαίρεση(!), 5 άτομα!

  • Δεν αμφισβητείται η ύπαρξη πούλμαν με «φιλοξενούμενους», άρα ορθά υπήρξαν κάποια «ανεκριβέστατα» δημοσιεύματα από τοπικά ΜΜΕ.
  • Ακούγεται λίγο αντιοικονομικό να έλθουν πούλμαν (τουλάχιστον δυο, άρα χωρητικότητας 100 ατόμων), για να μεταφέρουν στην Αθήνα πέντε άτομα.
  • Τελικά αυτά τα πούλμαν μετέφεραν προς, ή από την Σπάρτη, «φιλοξενούμενους»;

Θα πρέπει να τονιστεί ότι πολλοί είναι οι Σπαρτιάτες που έχουν παρατηρήσει, πολλάκις, τον τελευταίο χρόνο μια κινητικότητα στην ροή των «φιλοξενουμένων» προς και από την Δομή του Sparta Inn. Πολλοί δε υποψιάζονται, ό,τι, παρότι ο αριθμός τους παραμένει περίπου σταθερός (προφανώς λόγω της περιορισμένης  δυναμικότητας του ξενοδοχείου), ως πρόσωπα αντικαθίστανται συνεχώς.

 

Φυσικά δεν περιμένουμε από τον κ. Δήμαρχο να λύσει τον γρίφο(!). Τον καλούμε όμως να σκεφτεί για λίγο τα παρακάτω:

Πάλι από τη σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Δημάρχου, αντιγράφουμε:

«Υπενθυμίζουμε πως ύστερα από την, δύο φορές, παρέμβαση του Δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα, κατά την διαμαρτυρία των φιλοξενουμένων στο Sparta Inn, συμφωνήθηκε με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να αναλάβει ο ΔΟΜ την ασφαλή ομαδική μεταφορά των ενδιαφερομένων στην Αθήνα για την διεκπεραίωση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και την αναχώρησή τους από τη Σπάρτη.

Ο Δήμος Σπάρτης τους εύχεται Καλή Συνέχεια στη νέα τους ζωή.» 

Στην περίπτωση που ο αριθμός των «φιλοξενουμένων» δεν μειώνεται αλλά παραμένει σταθερός και οι ένοικοι της Δομής αντικαθίστανται συνεχώς, έχει σκεφτεί ο κ. Δήμαρχος που μπορεί να οδηγήσει η εφαρμογή του «διοικώ μέσω προσωπικών γνωριμιών» δόγματος που εφαρμόζει ευλαβικά τον ενάμισι χρόνο που είναι στην Δημοτική Αρχή; Αν όντως κατάφερε μέσω των γνωριμιών του να διευκολύνει την διεκπεραίωση των ταξιδιωτικών εγγράφων των «φιλοξενουμένων» και την αναχώρησή τους από την Σπάρτη και τη χώρα, τότε ας αναλογιστεί τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Θυμίζω την προ μηνών πορεία των ανθρώπων αυτών προς το κτίριο της Ευαγγελιστρίας και τις διαβουλεύσεις -έλειπε ο κ. Δήμαρχος- με τις δυο αντιδημάρχους, το προ μηνός κλείσιμο της οδού Θερμοπυλών από ανθρώπους που υποτίθεται ότι ήταν σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων Covid-19, τις on camera διαβουλεύσεις του κ. Δημάρχου εκ του σύνεγγυς με τους «ασυμπτωματικούς», τις υποσχέσεις για μεσολάβηση στα κεντρικά και όλα τα παρεπόμενα.

Αν ο κ. Δήμαρχος είναι τόσο επιτυχημένος στις μεσολαβήσεις του προς την κυβέρνηση, ας ακονίσει τα ταλέντα του γιατί, εκ των πραγμάτων -ξέρετε και οι «φιλοξενούμενοι» μιλάνε μεταξύ τους- και καινούργιες διαμαρτυρίες θα ξαναδούμε και πανό με ωραία καλλίγραφα συνθήματα στα Ελληνικά θα ξαναδιαβάσουμε και καταλήψεις δρόμων θα υποστούμε και λίγο παραπέρα θα πηγαίνει το πράγμα σιγά - σιγά, μέχρι που το “Personal Aquaintances Management”, να μην αποδίδει τα προσδοκώμενα.

 

Ν. Μ.