Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/55050/

Spartorama - Print | «Δίαυλος»: Υλοποιήθηκε Βιωματικό Σεμινάριο Επαγγελματιών Υγείας

«Δίαυλος»: Υλοποιήθηκε Βιωματικό Σεμινάριο Επαγγελματιών Υγείας

«Δίαυλος»: Υλοποιήθηκε Βιωματικό Σεμινάριο Επαγγελματιών Υγείας
Σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και το Γραφείο Εκπαίδευσης του Νοσοκομείου Μολάων. Συντονίστριες: Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος, Ασπασία Γκουντούνα, Κοινωνική Λειτουργός
Οδός Εμπόρων

Ζούμε σε μία εποχή όπου επικρατεί μεγάλη συχνότητα κρίσεων και οξέων επεισοδίων κρίσεων, με αποκορύφωμα την πανδημία κορονοϊού που μαστίζει τον τελευταίο χρόνο όλον τον πλανήτη και τη χώρα μας. Ως κρίση ορίζεται μία οξεία διατάραξη της ψυχολογικής ομοιόστασης, στην οποία οι συνήθεις μηχανισμοί αντιμετώπισης που διαθέτει το άτομο αποτυγχάνουν και υπάρχουν ενδείξεις δυσφορίας και διαταραχής στη λειτουργικότητά του. Η κύρια αιτία μιας κρίσης είναι ένα έντονα στρεσογόνο, τραυματικό ή απειλητικό γεγονός σε συνδυασμό με την αδυναμία του ατόμου να το διαχειριστεί με τους προγενέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της υγείας είναι κατεξοχήν αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης και χρειάζονται διπλή υποστήριξη: αφενός για να διαχειριστούν τα δικά τους πρωτόγνωρα συναισθήματα μπροστά στο γεγονός ή τη συνθήκη που βιώνεται ως απειλή, αφετέρου για να στηρίξουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίση και αναζητούν την επαγγελματική βοήθειά τους.

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες αυτές, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» υλοποίησε, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και το Γραφείο Εκπαίδευσης του Νοσοκομείου Μολάων, Βιωματικό Σεμινάριο Επαγγελματιών Υγείας βασισμένο στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση με θέμα «Διαχείριση άγχους σε καταστάσεις κρίσεως», με συντονίστριες την Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο και την Ασπασία Γκουντούνα, Κοινωνική Λειτουργό.

Το Σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom, είχε διάρκεια 2 μηνών, από τις 03 Νοεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε σε 8 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.