Vekrakos
Spartorama | Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος των «Πνευματικών Διαδικτυακών Συζητήσεων»

Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος των «Πνευματικών Διαδικτυακών Συζητήσεων»

Spartorama 29/01/2021 Εκτύπωση Εκδηλώσεις Εκκλησία Κοινωνία
Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος των «Πνευματικών Διαδικτυακών Συζητήσεων»
Την Κυριακή 31/1 ομιλητής ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης
Οδός Εμπόρων

Η πρώτη συνάντηση του 2ου μέρους της σειράς τηλε-ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με τίτλο «Αληθεύοντες εν Αγάπη», ξεκίνησε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Αρχικά, ο συντονιστής της δράσεως, Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτας, έκανε μία εισαγωγική ομιλία για τις Παραβολές, οι οποίες θα εξεταστούν στις επικείμενες συναντήσεις, εξαίροντας το νόημα, την αξία και το ενδιαφέρον που έχουν εν γένει μέσα στο Ιερό Ευαγγέλιο και στην Διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Όπως επισήμανε, οι παραβολές του Κυρίου μας είναι αφορμή για μάθηση και εμβάθυνση στα νάματα της Πίστεώς μας αδιακρίτως ηλικίας, αφού νοηματικά μπορούν να γίνουν κατανοητές από μικρούς και μεγάλους, αλλά ακόμη και να προβληματίσουν όσους επιδιώκουν μια βαθύτερη σκέψη και καλλιέργεια ηθικών αξιών στη ζωή τους. 

Στην συνέχεια, αφού διαβάστηκε η περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο στην οποία παρουσιάζεται η Παραβολή του Καλού Ποιμένα, το λόγο έλαβε ο πρώτος φιλοξενούμενος ομιλητής, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και κήρυκας του Θείου Λόγου της Ι. Μητροπόλεώς μας, κ. Γεώργιος Κοντός. Με λόγο απλό και κατανοητό στο χρόνο που είχε στην διάθεσή του και με τις εξαίρετες ικανότητές του ανέλυσε την Παραβολή. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση πάνω στον στίχο «τα ίδια πρόβατα καλεί κατ’ όνομα και εξάγει αυτά», όπου τόνισε την αξία του ονόματος του κάθε ανθρώπου αφού αυτό είναι η ταυτότητα που του δόθηκε από τον Θεό. Τόνισε, επίσης, ότι ο Ποιμένας όπως λέει θυσιάζεται για τα πρόβατά του, εξηγώντας ότι ο άνθρωπος λυτρώθηκε από την Σταυρική αυτοθυσία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Κατέληξε συμπερασματικά ότι όπως τα πρόβατα ακούνε την φωνή του Ποιμένα τους έτσι και όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε και να ακούμε την φωνή του Αρχιποιμένα μας Χριστού. 

Δεύτερος φιλοξενούμενος ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Παναγιώτης Κοντάκος, εφημέριος Λαχίου Βοιών και Διδάκτωρ Παιδαγωγικών. Στην ομιλία που ανέπτυξε τόνισε την αξία του Ιησού Χριστού ως Διδασκάλου. Με τις Παραβολικές διηγήσεις καθοδηγεί ως Πραγματικός Δάσκαλος και Ποιμένας το ποίμνιο – ακροατήριό του σε ανώτερα διδάγματα, ενώ επιτυγχάνει την προσπάθειά του μέσα από αυτές να «συστήσει» τον εαυτό Του. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι όπως ο Χριστός μας πρέπει ο κάθε Ιεροκήρυκας, ομιλητής ή κατηχητής να φροντίζει να αναγνωρίζει το επίπεδο του ακροατηρίου του. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και την δεκτικότητα των ακροατών αυτομάτως βρίσκεται στο προ-στάδιο της διδασκαλίας, έτσι επιτυγχάνεται επίσης μια προετοιμασία σε αυτούς για την κατανόηση ανωτέρων διδαγμάτων και κατάληξη σε συμπεράσματα. 

Στο τελευταίο ημίωρο της τηλεσυνάντησης υπήρξε διάλογος με τους ομιλητές πάνω στα θέματα των ομιλιών τους αλλά και σε προεκτάσεις ζητημάτων, όπως της ενδοοικογενειακής φύσεως της κατηχήσεως και εκπαιδευτικών ζητημάτων. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες της συντονιστικής επιτροπής προς τους ομιλητές, αλλά και προς τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, για την δυνατότητα των συναντήσεων αυτών. 

Την προσεχή Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 φιλοξενούμενος και κεντρικός ομιλητής, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτη μας, θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος Γ΄. Τίτλος της ομιλίας του θα είναι: «Οι Τρείς Ιεράρχες, τι έχουν να μας πουν σήμερα;».

Οι ενδιαφερόμενοι για την συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ΖΟΟΜ, μπορούν να λάβουν τον σύνδεσμο για την συμμετοχή τους στέλνοντας email στο kyklosimspartis@outlook.com ή με τηλεφωνική επικοινωνία στο 6947965170.



  



Οδός Εμπόρων