Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54933/

Spartorama - Print | «Σπάρτη 1991 - Σπάρτη 2020», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Σπάρτη 1991 - Σπάρτη 2020», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Σπάρτη 1991 - Σπάρτη 2020», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«...εκείνη του 1991 δείχνει μια Σπάρτη που «ανέπνεε» ενώ η άλλη του 2020 μια Σπάρτη που ασφυκτιά»
Οδός Εμπόρων

Δυο φωτογραφίες με απόσταση 29 χρόνων. Η πρώτη, του 1991, από το Αρχείο Πέτρου Ζούζουλα (δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα LAKONISTAS) και  η δεύτερη, του 2020, από το δικό μου αρχείο. Δείχνουν ΚΑΙ οι δύο το ίδιο σημείο της Σπάρτης. Πρόκειται για τη  γνωστή γωνία της πλατείας με το παμπάλαιο σπίτι ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ  (1880), που είναι θαύμα πώς στέκεται ακόμα στα πόδια του. Τότε, είχε στο ισόγειό του καταστήματα, όπως το Bebe Rose με τα παιδικά ρούχα των αφών Μπουρούνη (από το 1958), το οποίο  φαίνεται στη φωτογραφία. Εκτός απ’ αυτό το κατάστημα λειτούργησαν στο ισόγειο του κτηρίου (κατά καιρούς) και το Κουρείο «Χρυσαλλίς» (μετέπειτα κατάστημα καλλυντικών) του ΤΑΣΟΥ ΚΑΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗ, το Κοσμηματοπωλείο ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΛΟΚΩΣΤΑ, το Κουρείο ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ, το Ραφείο ΛΟΥΚΑ, το Ραφείο Υποκαμίσων ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ και το Γραφείο Ταξιδίων ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΤΣΟΥΝΗ, το οποίο ήταν και το τελευταίο που κράτησε «ζωντανό» αυτό το κτήριο. Σήμερα δεν λειτουργεί εκεί κανένα κατάστημα. Το κτήριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και είναι επικίνδυνο για τους πολίτες (πρόσφατα κατέρρευσε ένα μέρος από τον εξώστη του προς την πλατεία). Μακάρι να βρισκόταν τρόπος να το διασώσει και να το αξιοποιήσει ο δήμος Σπάρτης σαν μέρος της πολιτιστικής – αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης.

Στη φωτογραφία του 1991 η πλατεία δεν είχε ακόμα αναμορφωθεί και η «οδός Λακεδαιμονίων Ν. Υόρκης» ήταν ελεύθερη, κλειστή, όμως, για τα αυτοκίνητα με μια αλυσίδα περασμένη στο αξέχαστο τσιμεντένιο κολωνάκι. Τα καφενεία και τα ζαχαροπλαστεία της πλατείας δεν έβγαζαν πάνω της τραπεζοκαθίσματα. Σήμερα έχει γίνει μέρος της πλατείας και όπως φαίνεται στη φωτογραφία του 2020… «Ορατότης Μηδέν».

Το περίπτερο της γωνίας είναι ακόμα στη θέση του (απ’ τα παλαιότερα περίπτερα της Σπάρτης), τότε πιο «φτωχό», σήμερα «πλουσιότερο».  Διακρίνονται, επίσης, (δεξιά του) τα τραπέζια και τα κόκκινα καθίσματα του θρυλικού υπόγειου εστιατορίου  «ΑΒΕΡΩΦ» (από το 1916) και από πάνω τους η μικρή φωτεινή πινακίδα “RESTAURANT”.

Οι διαφορές στη δυο φωτογραφίες, παρά την απόσταση των 29 χρόνων (σήμερα 30), δεν είναι μεγάλες. Όμως, σίγουρα, εκείνη του 1991 δείχνει μια Σπάρτη που «ανέπνεε» ενώ η άλλη του 2020 μια Σπάρτη που ασφυκτιά.

 

Σπάρτη 15-1-2021
Βαγγέλης Μητράκος