Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54906/

Spartorama - Print | Διαδικτυακό Βιωματικό Σεμινάριο για Γονείς Παιδιών Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Επικοινωνία στην Οικογένεια»

Διαδικτυακό Βιωματικό Σεμινάριο για Γονείς Παιδιών Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Επικοινωνία στην Οικογένεια»

Διαδικτυακό Βιωματικό Σεμινάριο για Γονείς Παιδιών Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Επικοινωνία στην Οικογένεια»
Πρόσκληση Ενδιαφέροντος Συμμετοχής από τον ΔΙΑΥΛΟ
Οδός Εμπόρων

Ο βαρύνων ρόλος της οικογένειας, όσον αφορά στην  πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αποτελεί, πλέον, ένα αδιαμφισβήτητο επιστημονικό δεδομένο. Συγκεκριμένες παράμετροι του στιλ διαπαιδαγώγησης των παιδιών περιγράφονται ως σημαντικοί παράγοντες προστασίας, οι οποίοι είναι δυνατό να αποτρέψουν τα παιδιά από την υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών.

Η ποιότητα των συναισθηματικών σχέσεων στην οικογένεια, η συνεπής και σταθερή οριοθέτηση, καθώς και η ενίσχυση της υπευθυνότητας και αυτονομίας αποτελούν τους βασικούς άξονες ενός σύγχρονου τρόπου διαπαιδαγώγησης, που συμβάλλει αποφασιστικά στην υγιή ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Το σεμινάριο αυτό έχει ως σκοπό να βελτιώσει την επικοινωνία στην οικογένεια και να υποστηρίξει τους γονείς σ’ αυτόν το δύσκολο  αλλά πολύ σημαντικό ρόλο τους.

Γι’ αυτό το σκοπό οι γονείς μαθαίνουν: 

  • Να εκφράζουν τους κοινούς φόβους, τις αγωνίες και τις ενοχές σχετικά με την επικοινωνία τους με τα παιδιά.
  • Να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν  τις ανάγκες τους και να διαχειρίζονται  τις ανάγκες των παιδιών τους.
  • Να διδάξουν στα παιδιά τους να είναι αυτόνομα ξεκινώντας από την ενίσχυση της δικής τους αυτοεκτίμησης.
  • Να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα  συναισθήματα μέσα στην οικογένεια.
  • Να μάθουν να θέτουν όρια και να επιλύουν τις συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.
  • Να εκπαιδευτούν σε τεχνικές ουσιαστικής επικοινωνίας ώστε να αποτελεί  η οικογένεια πηγή ασφάλειας, αποδοχής, υποστήριξης και αγάπης για τα μέλη της.
  • Να ενημερωθούν για την πρόληψη των εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών. 

Δεδομένων των συνθηκών λόγω του Covid -19, το σεμινάριο θα υλοποιείται διαδικτυακά και θα ολοκληρωθεί σε 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας 2,5 ωρών έκαστη. Ημερομηνία έναρξης ορίζεται η Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 5:00 - 7:30 το απόγευμα. Συντονίστριες της ομάδας θα είναι η κα Παπαδοπούλου Ιωάννα, ψυχολόγος και η κα Γκουντούνα Ασπασία, Κοινωνική Λειτουργός.

Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν συμμετοχή διαδικτυακά στο e-mail: kprolip.lakonias@gmail.com και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η ομάδα θα περιλαμβάνει 25 γονείς και για την συμμετοχή θα πρέπει να αποστέλλουν στο e-mail το όνομα τους, τηλέφωνο επικοινωνίας και το προσωπικό τους e-mail όπου θα ειδοποιούνται για τυχόν τροποποιήσεις αλλά και θα τους αποστέλλεται το link της πλατφόρμας zoom μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί το σεμινάριο. Καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής ορίζεται η Δευτέρα 25η Ιανουαρίου 2021.

Η συμμετοχή στην ομάδα είναι δωρεάν.