Vekrakos
Spartorama | Προστασία των Πλατανιών στο Δήμο Σπάρτης

Προστασία των Πλατανιών στο Δήμο Σπάρτης

Spartorama 05/01/2021 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Οικονομία Υγεία
Προστασία των Πλατανιών στο Δήμο Σπάρτης
Ειδικά για τον Πλάτανο της Άρνας που είναι ανακηρυγμένος ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, δρομολογούνται ενέργειες ανάδειξης και προστασίας του
Οδός Εμπόρων

Τα Πλατάνια μας κινδυνεύουν από την καταστροφική ασθένεια του Μεταχρωματικού Έλκους του Πλατάνου, που προκαλεί τη νέκρωση των δέντρων, χωρίς να υπάρχουν μέχρι σήμερα φυτοπροστατευτικά μέσα αντιμετώπισης, εκτός από την πρόληψη.

Ο μύκητας εξαπλώνεται στα ρέματα με φυσικούς τρόπους, αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων.

Γι’ αυτό, είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα (καθαρισμός και απολύμανση των εργαλείων και μηχανημάτων) πριν και μετά τις εργασίες σε περιοχές με Πλατάνια.

Ο Δήμος Σπάρτης έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με αυτήν την καταστροφική ασθένεια που έχει ήδη νεκρώσει εκατοντάδες Πλατάνια στην περιοχή μας (στον Ευρώτα, Κνακίωνα, Ρασίνα, Καστόρι, κ.ά.). Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτεται ένα αναλυτικό ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ για την ασθένεια και τον τρόπο προστασίας των Πλατανιών.

Για την προστασία των Πλατανιών μας, ο Δήμος έχει ήδη υλοποιήσει αλλά και προχωράει στις παρακάτω ενέργειες:

  • Έχει κληθεί δύο φορές στο παρελθόν ο αρμόδιος ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, για ενημερωτικές εκδηλώσεις (στο Πάρκο Γουδέ και στο Καστόρι)
  • Ο ίδιος ερευνητής προσκλήθηκε και ήρθε για να επιδείξει, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών, τον τρόπο φυτοϋγειονομικής καταστροφής μολυσμένου Πλατανιού
  • Το καλοκαίρι του 2016 ο Δήμος εξέδωσε σχετικό ενημερωτικό Δελτίο Τύπου
  • Όλα τα κλαδέματα σημαντικών Πλατανιών σε πλατείες κλπ., γίνονται μετά από ειδοποίηση των τοπικών Συμβουλίων αποκλειστικά από την αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου, και πάντα με τις απαραίτητες προφυλάξεις (καθαρισμός και απολύμανση εργαλείων)
  • Για το 2021, έχει προβλεφθεί η πρόσκληση ειδικών πιστοποιημένων Δενδροκόμων, ώστε να ελέγξουν και να δώσουν έγκυρες οδηγίες προστασίας και διαχείρισης τουλάχιστον, αρχικά, για τα Πλατάνια της Άρνας, του Θεολόγου, του Γεωργιτσίου, του Αγ. Ιωάννη (Πλατείας) και του Παρορείου (Κέραμος), έτσι ώστε αυτά να προστατευτούν με κάθε δυνατό τρόπο
  • Ειδικά για τον Πλάτανο της Άρνας που είναι ανακηρυγμένος ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, δρομολογούνται ενέργειες ανάδειξης και προστασίας του, όπως ενημερωτικές πινακίδες, σήμανση και προστασία του χώρου, κλπ.


Οδός Εμπόρων