Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54847/

Spartorama - Print | «Η Ελιά Καλαμών, το ΠΟΠ και η Ομηρία», από τον Γιώργο Πουλοκέφαλο

«Η Ελιά Καλαμών, το ΠΟΠ και η Ομηρία», από τον Γιώργο Πουλοκέφαλο

«Η Ελιά Καλαμών, το ΠΟΠ και η Ομηρία», από τον Γιώργο Πουλοκέφαλο
Για την πτώση της τιμής της ελιάς ευθύνονται οι Ελληνοποιήσεις της εισαγόμενης ελιάς εκτός ΕΕ από τρίτες χώρες, οι οποίες στη συνέχεια «βαφτίζονται» Ελληνικές και εξάγονται ως Ελληνικές!
Οδός Εμπόρων

Η επικείμενη συζήτηση στο ΣΤΕ, που αναβλήθηκε για τον Απρίλιο, για την τύχη της ΥΑ 331/20735/2018 που αφορά την εμπορική ονομασία «ΚΑLAMATA OLIVES» για τις ελιές ποικιλίας Καλαμών ανοίγει ένα κρίσιμο κεφάλαιο για την τύχη της τοπικής μας οικονομίας, τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την Εθνική μας οικονομία γενικότερα.

Χρονικά αξίζει έτσι μια αναδρομή για να δούμε την εξέλιξη του θέματος, γιατί όλα έχουν τη σημασία τους.

Η ποικιλία αυτής της ελιάς προϋπάρχει ημών, δεν είναι πρόσφατη! Συναντάμε ελιές εδώ στη Λακωνία τουλάχιστον διακοσίων ετών. Η εξαγωγή της έχει συνδεθεί με το λιμάνι της Καλαμάτας εξ ου και καθιερώθηκε ως ελιά Καλαμάτας η Καλαμών όπως την ξέρουμε.

Το έτος 1996 κατοχυρώνεται ως ΠΟΠ «ΚΑLAMATA OLIVES» από τους γείτονες μας Μεσσήνιους για την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και φυσικά τότε αρνούνται οποιαδήποτε διεύρυνση του ΠΟΠ σε περιοχές εκτός Μεσσηνίας.

Το έτος 2000 στον Διεθνή κατάλογο ποικιλιών εγγράφετε ως συνώνυμο της ελιάς Καλαμάτας η ποικιλία ελιά Καλαμών. Έκτοτε όλοι όσοι καλλιεργούν τις γνωστές ελιές Αίγυπτος, Τουρκία, Αυστραλία κλπ, μπορούν να τις εμπορεύονται, να τις εξάγουν και να τις καταναλώνουν ως ελιές «ΚΑLAMATA OLIVES» και εντός ΕΕ αλλά και εκτός ΕΕ!!!

Το έτος 2018 εκδίδεται η περιβόητη ΥΑ Αποστόλου κατά την οποία η ποικιλία με το ΠΟΠ Καλαμάτας επεκτείνεται εκτός Μεσσηνίας και στους άλλους Νομούς που καλλιεργείται η ελιά δηλαδή κυρίως Λακωνία, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα.

Και αυτό γιατί έγινε! Επειδή το παραγόμενο στην Ελλάδα προϊόν περίπου 70 έως 80 χιλιάδες τόνοι ανάλογα με την χρονιά εξάγεται σε ποσοστό 80%. Οι παραγωγοί εκτός Μεσσηνίας δεν μπορούσαν να εξάγουν ως « Κalamata olives» αλλά μόνον ως το συνώνυμο ΕΛΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΛΑΜΩΝ! Με τέτοια ετικέτα το προϊόν δεν μπορεί να πάει πουθενά γιατί οι ξένοι καταναλωτές γνωρίζουν και αγοράζουν μόνον το « ΚΑLAMATA OLIVES»! Το ελιά Καλαμών δεν τους λέει τίποτα!

Φυσικά κάποια φορτία πλην Μεσσηνίας μέχρι τότε το 2018 εξάγονταν εκτός Ελλάδος με το ΠΟΠ!!! Πως γινόταν αυτό; Ας το αφήσουμε στην Ιστορία!

Η ΥΑ Αποστόλου στην ουσία αυτό το ζήτημα έλυσε! Νομιμοποίησε και διευκόλυνε την εξαγωγή της ελιάς του παραγωγού εκτός Μεσσηνίας με συγκεκριμένη ταυτότητα προϊόντος!

Στην συνέχεια εκκρεμεί στο ΣΤΕ προσφυγή των Φορέων και συλλόγων της Μεσσηνίας για «αποκατάσταση της νομιμότητας» δηλαδή για κατάργηση της απόφασης Αποστόλου και επαναφορά στο καθεστώς πριν από το 2018!!! Και φυσικά αυτή η προσφυγή δεν μιλά πουθενά για επέκταση του ΠΟΠ εκτός Μεσσηνίας! Επομένως απλά και Ελληνικά, εάν κερδηθεί η απόφαση στο ΣΤΕ τότε σημαίνει ότι το ΠΟΠ γεωγραφικά παραμένει μόνον εντός Μεσσηνίας και όλοι οι άλλοι είναι εκτός ΠΟΠ! Πιο απλά ακόμη θα εξάγουν οι παραγωγοί «μαύρες χονδροελιές Καλαμών», που εκτός χώρας δεν τις «γνωρίζει ούτε η μάνα τους» για να γίνω πιο κατανοητός!

Ας έρθουμε τώρα στο προκείμενο! Αυτό που ενδιαφέρει εμάς τους Λάκωνες!

Οι Λάκωνες παραγωγοί που έχουν επενδύσει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια της Ελιάς Καλαμών, εάν καταργηθεί το ΠΟΠ μένουν στα «κάρβουνα»!

Θα επιστρέψουμε στο παλιό δοκιμασμένο καθεστώς της ομηρίας!

Για την κατρακύλα τώρα του προϊόντος των 2 τελευταίων ετών! Σαφώς και δεν φταίει η απόφαση Αποστόλου. Εάν υπάρξει τέτοια τεκμηριωμένη θέση μπορούμε να την δούμε!

Κύρια και πρώτιστα για την πτώση της τιμής της ελιάς ευθύνονται οι Ελληνοποιήσεις της εισαγόμενης ελιάς εκτός ΕΕ από τρίτες χώρες, οι οποίες στη συνέχεια «βαφτίζονται» Ελληνικές και εξάγονται ως Ελληνικές!

Πόσες είναι αυτές; Περίπου 15 έως 18 χιλιάδες τόνοι παρακαλώ! Τόσες είναι οι ποσότητες της φτηνής σε αξία και ποιότητα ελιάς που εισάγονται, συσκευάζονται και εξάγονται ως Ελληνικές και φυσικά με ΠΟΠ «KALAMATA OLIVES». Και γιατί γίνεται αυτό! Επειδή είμαστε διαχρονικό κράτος «οπερέτα» και ποτέ δεν βάλαμε κανόνες στα παιχνίδια των εισαγωγέων, των ενδιάμεσων και των μεταπρατών παντός τύπου! Όλα είναι συνειδητά στην τύχη τους! Έλλειμμα κρατικής σοβαρότητας τεράστιο!

Επομένως για ένα τέτοιο σοβαρό προϊόν για τον τόπο μας που έχουν επενδύσει κυρίως νέα παιδιά- παραγωγοί αγρότες απαιτείται εδώ και τώρα μια σοβαρή Εθνική Στρατηγική που θα βάζει κανόνες σε όλους και σε όλα και κυρίως θα αποτρέπει παίγνια στις πλάτες του παραγωγού από εμπόρους και εξαγωγείς.

Χωρίς ΠΟΠ όμως δεν μπορεί να γίνει τίποτα! Μπορούμε να αποτρέψουμε την ομηρία που μας επιφυλάσσουν οι γείτονες μας! Ας οργανωθούμε!

Γιώργος Πουλοκέφαλος
Περιφερειακός Σύμβουλος