Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54838/

Spartorama - Print | Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Το «success story» από την Λακωνία με τις 233 διεθνείς βραβεύσεις

Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Το «success story» από την Λακωνία με τις 233 διεθνείς βραβεύσεις

Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Το «success story» από την Λακωνία με τις 233 διεθνείς βραβεύσεις
Στην κορυφή του κόσμου το Ελληνικό Βιολογικό Ελαιόλαδο
Οδός Εμπόρων

Στην οδό της υψηλής ποιότητας και της καινοτομίας βαδίζει σταθερά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια η οικογένεια Σακελλαρόπουλου. 

Τα καινοτόμα προϊόντα ελιάς από τους βιολογικούς ελαιώνες που διατηρεί στη Λακωνία καταφέρνουν και ξεχωρίζουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, κατακτώντας κορυφαίες διακρίσεις επί σειρά ετών. Έως σήμερα έχουν λάβει 233 διεθνείς βραβεύσεις αποκλειστικά για την γεύση και την υψηλή ποιότητα τους. 

«Δεν μας απασχόλησε ποτέ το να πολλαπλασιάσουμε τις ποσότητες παραγωγής μας, αλλά μας ενδιέφερε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα μας. Δεν επιθυμούσαμε ποτέ να είμαστε μια ευκαιριακή επιλογή του καταναλωτή, που συνήθως εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου», δηλώνει μιλώντας στο mononews.gr ο Νίκος Σακελλαρόπουλος, Χημικός Μηχανικός M.Sc., δεύτερη γενιά της οικογένειας και υπεύθυνος παραγωγής. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και εν μέσω πανδημίας η ζήτηση των προϊόντων της, ιδιαίτερα στο εξωτερικό συνέχισε να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό. 

-Σταθερά κάθε χρόνο τα προϊόντα σας βραβεύονται σε καταξιωμένους διεθνείς διαγωνισμούς για την υψηλή ποιότητα και τη μοναδική γεύση τους. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας και πόσο εύκολη είναι η προσήλωση στην ποιότητα σε τόσο δύσκολους οικονομικά καιρούς που βιώνουμε; 

-Η προσήλωση στην ποιότητα είναι μια ιδιαίτερη δύσκολη οδός, πέρα από το συνηθισμένο, καθώς απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση, εξειδικευμένη τεχνογνωσία, κατάρτιση και μεγάλα διαστήματα δοκιμών και πειραματισμών ώστε να καταλήξουμε στην παραγωγή των καινοτόμων, βιολογικών ελαιοπροϊόντων μας. 

Ο τομέας της ελαιοκομίας, και ιδιαίτερα ότι αφορά στα καινοτόμα προϊόντα ελιάς, δεν είναι καθόλου εύκολος, καθώς συναντάμε τεράστιο διεθνή συναγωνισμό, από επιχειρήσεις προερχόμενες από 42 ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, οι Η.Π.Α., η Αργεντινή, και άλλες χώρες. 

Είναι όμως η οδός που έχουμε επιλέξει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, χωρίς να παρεκκλίνουμε. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε τις πλέον φυσικές τεχνικές, χωρίς προσθήκες και χωρίς περιττή επεξεργασία (θερμική ή χημική) των ελαιοπροϊόντων μας. Ταυτόχρονα, ένα ελαιοπροϊόν που παράγεται αποκλειστικά στους βιολογικούς ελαιώνες μας (single estate – ιδιοπαραγώμενο) φέρει όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά της γης, του μικροκλίματος, των ιδιοτήτων του εδάφους και των μικρο-χαρακτηριστικών των ελαιώνων μας. Διεθνώς, το σύνολο αυτών των χαρακτηριστικών ονομάζεται Terroir. 

Αυτό είναι και το μυστικό μας. Δεν μας απασχόλησε ποτέ το να πολλαπλασιάσουμε τις ποσότητες παραγωγής μας, αλλά μας ενδιέφερε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα μας.  Δεν επιθυμούσαμε ποτέ να είμαστε μια ευκαιριακή επιλογή του καταναλωτή, που συνήθως εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. 

Έχουμε εστιάσει, με επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση, στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής ποιότητας, δηλαδή τροφίμων που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και βελτιώνουν άμεσα ή έμμεσα την ποιότητα της ζωής του. Συνεπώς, θέλουμε να είμαστε μια συνειδητή επιλογή αγοράς, μια επιλογή «λειτουργική». 

-Ποιες είναι οι πιο ιδιαίτερες βραβεύσεις σας σε διεθνείς διαγωνισμούς για την γεύση και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων σας; 

-Τα ελαιοπροϊόντα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν βραβευθεί έως σήμερα με 233 διεθνείς βραβεύσεις αποκλειστικά για την γεύση και την υψηλή ποιότητα τους. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη μοναδική διάκριση της δεύτερης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων EVOOWR το 2017 για το gourmet ελαιόλαδο μας «Συλλεκτικόν». 

Όμως, το αποκορύφωμα όλων αυτών των παγκόσμιων βραβείων γεύσης και ποιότητας ήρθε το 2018 και το 2019, όπου τα δύο διαφορετικά πολυποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα βιολογικά gourmet ελαιόλαδα μας, το «Majestic Blend Evoo» και το «Gemstone blend Evoo», τιμήθηκαν για δύο συναπτά έτη, με την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των ελαιολάδων EVOO World Ranking, προβάλλοντας για πρώτη φορά την Ελλάδα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. 

Για το 2020, οι ελαιώνες Σακελλαρόπουλου βρέθηκαν στην 5η θέση στο κόσμο, στο TOP 10,  ανάμεσα σε 1605 εταιρειών βραβευμένων ελαιολάδων από 42 χώρες, βάσει της παγκόσμιας κατάταξης EVOOWR 2020. Ταυτόχρονα, 10 βιολογικά και gourmet ελαιόλαδα μας κατατάχθηκαν επίσημα στα «Ελαιόλαδα της Χρονιάς 2020» (EVOO of THE YEAR 2020), ανάμεσα σε 13.342 βραβευμένα ελαιόλαδα παγκοσμίως. 

-Πόσο επηρέασε την εταιρεία η πανδημία του κορονοϊού; Τι επιπτώσεις είχε στη ζήτηση των προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό; 

-Η πανδημία έχει επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις εξαγωγές, όπως και την δική μας. Όμως, κάθε επιχείρηση που παράγει ή προωθεί ένα προϊόν σε μια αγορά του εξωτερικού οφείλει να του δώσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα, που λειτουργεί ως διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές. Έτσι, οι συνεργάτες και κυρίως οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευθούν το προϊόν και πρωτίστως την εταιρεία που το παράγει. 

Οι αγορές του εξωτερικού και οι εξαγωγές ποτέ δεν ήταν εύκολες, έχουν υψηλό ανταγωνισμό και – δυστυχώς ή ευτυχώς – μόνο οι καλύτεροι επιβιώνουν σε έναν τέτοιο μαραθώνιο. Όπως δείχνουν όλες οι σύγχρονες στατιστικές αλλά και η προσωπική μας εμπειρία, είμαστε πλέον πεπεισμένοι πως οι καταναλωτές διεθνώς εκτιμούν και στρέφονται προς τα ιδιαίτερα προϊόντα και ειδικά προς τα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα, τα ποιοτικά τρόφιμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κρίσεων όπως η παρούσα πανδημία. 

Ταυτόχρονα, βασισμένοι σε αυτή τη διεθνώς βραβευμένη ποιότητα, έχουμε δημιουργήσει σταθερές και μακροχρόνιες συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Οι συνεργάτες μας αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην παραγωγή, αλλά αναγνωρίζουν την τελική υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας, την οποία χρησιμοποιούν ως πλεονέκτημα ώστε να προσεγγίζουν συνεχώς μεγαλύτερο κοινό. Έτσι, η ζήτηση των προϊόντων μας, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αυξάνεται με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια αλλά και εν μέσω της σημερινής πανδημίας. 

-Ποια είναι τα επόμενα βήματα της εταιρείας; Που θα δώσετε έμφαση και ποιες είναι οι στοχεύσεις σας; 

-Ο ξεκάθαρος στόχος των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το μέλλον είναι η συνέχιση και η εξέλιξη της παραγωγής βιολογικών ελαιοπροϊόντων υψηλής υγειοπροσταστευτικής αξίας με ιδιαίτερη καινοτομία και υγειοπροστατευτικότητα που αποδεικνύεται σε κλινικές μελέτες σε κορυφαία παγκόσμια πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, που αποτελούν τον πυρήνα μας. 

Γι’ αυτό και δεν μένουμε στάσιμοι. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις και τα επιστημονικά δρώμενα στον τομέα της ελαιοκομίας και επιμορφωνόμαστε συνεχώς. Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στη διεύρυνση της αναγνώρισης του brand μας από τους καταναλωτές και στην εξασφάλιση ακόμα περισσότερων σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με σταθερές και αμοιβαίες συνεργασίες.


mononews.gr