Vekrakos
Spartorama | Το Ινστιτούτο Σπάρτης απαντά σε δημόσια ανάρτηση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Το Ινστιτούτο Σπάρτης απαντά σε δημόσια ανάρτηση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Spartorama 29/12/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Πολιτική
Το Ινστιτούτο Σπάρτης απαντά σε δημόσια ανάρτηση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου
«...ο οποίος κατηγορεί ευθέως για παρανομίες τον Δήμο Σπάρτης και τους συλλογικούς φορείς του Δήμου»
Οδός Εμπόρων

Με επιστολή του, την οποία κοινοποιεί προς τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προς τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προς τον Υπουργό Οικονομικών που εποπτεύει τι υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προς τον Δήμαρχο Σπάρτης και προς την Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Σπάρτης, το Ινστιτούτο Σπάρτης απαντά σε επικριτικά δημόσια σχόλια του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος κατηγορεί ευθέως για παρανομίες τον Δήμο Σπάρτης και τους συλλογικούς φορείς του Δήμου (βλέπε και άρθρο εδώ).



  

Η απάντηση του Ινστιτούτου Σπάρτης είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κ. Επίτροπε,

Σε σχολιασμό σας στις 27/12/2020 σε δημοσίευμα της τοπικής ηλεκτρονικής εφημερίδας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ και μάλιστα στην σελίδα της στο Facebook αναφέρεστε σε επιστολή μας προς την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπάρτης με θέμα την εξαίρεση του Ινστιτούτου Σπάρτης από τις πρόσφατες χρηματοδοτήσεις των συλλογικών φορέων του Δήμου Σπάρτης.

Ως ελεύθεροι πολίτες ουδόλως αρνούμαστε την άσκηση κριτικής από κανέναν, αλλά θεωρούμε την εμφανή προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε την αρμόδια Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κα Γεωργία Δεδεδήμου, εσείς, ο Πρόεδρος του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Σπάρτη και μάλιστα με τόσο απαξιωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το Ινστιτούτο Σπάρτης και για όλους τους συλλογικούς φορείς του Δήμου μας, ως μη προσήκουσα στον ρόλο σας

Εξ άλλου, όπως φαίνεται και από το κείμενό σας, ουδόλως γνωρίζετε ότι το Ινστιτούτο Σπάρτης στα δέκα χρόνια λειτουργίας του κινείται και παράγει το τόσο αξιόλογο έργο του ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ, ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μόνον για τον παραπάνω λόγο οφείλετε να πάρετε πίσω τις προσβλητικές σας δηλώσεις και να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη από το Ινστιτούτο Σπάρτης.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας όταν μιλάτε για παρανομίες συλλογικών φορέων και για κακοδιαχείριση. Θεωρούμε ότι ΕΣΕΙΣ είστε ο θεματοφύλακας του ελέγχου της νομιμότητας της κατανομής και της διαχείρισης των δημόσιων πόρων και εσείς θα πρέπει να απολογηθείτε αν οι χρηματοδοτήσεις δεν αναλίσκονται για τους λόγους για τους οποίους εδόθησαν.

Είμαστε βέβαιοι ότι το σχόλιό σας συντάχθηκε χωρίς να κάνετε τον κόπο να διαβάσετε την επιστολή μας προς την αρμόδια Αντιδήμαρχο μέχρι τέλους και μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων στους οποίους άρεσε το περιεχόμενο του σχολιασμού σας είναι και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ψηφίζουν τις χρηματοδοτήσεις προς τους συλλογικούς φορείς.

Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε τα εξής:

  • Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής υποστηρίζουν οικονομικά τους συλλογικούς φορείς (και κατά την γνώμη μας καλά κάνουν).
  • Ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ την Οικονομική Επιτροπή και τους Συλλόγους του Δήμου Σπάρτης ότι παρανομούν και κάνουν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, πράγμα που ο ίδιος γνωρίζει, αλλά δεν επεμβαίνει. Αντίθετα εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμών!           
  • Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ψήφισαν τις χρηματοδοτήσεις προς τους συλλογικούς φορείς του Δήμου μας, επικροτούν τα ΔΗΜΌΣΙΑ επικριτικά σχόλια του Επιτρόπου και κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς τους συλλογικούς φορείς του Δήμου  μας για παρανομίες.
  • Με πρωτοφανή τρόπο μας απαντάτε αντί του Δήμου Σπάρτης και:

 

  • μας εξηγείτε γιατί δεν χρηματοδοτηθήκαμε ως Ινστιτούτο λέγοντας ότι

«Οι δήμοι εγγράφουν κάθε έτος μέχρι το 1,5 των τακτικών εσόδων τους σε καε χρηματοδότησης σωματείων κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό αλλά ούτε και η εξάντληση του ποσού. Όλα είναι δυνητικά δλδ εφόσον τα οικονομικά τους το επιτρέπουν. Με τόσους συλλόγους λογικά κάποιοι δεν θα χρηματοδοτηθούν»!!

 

  • μας διορθώνετε και μας λέτε ότι:

«Το αίτημα υποβάλλονται στο Δήμο κι όχι στο νπδδ αυτού».                  

 Φυσικά αγνοείτε παντελώς ότι το ΝΠΠΠ ζήτησε από τους φορείς προτάσεις Επισημαίνουμε δε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι τις αιτήσεις προς το ΝΠΠΠ είχαμε κοινοποιήσει και στον Δήμο Σπάρτης

 

  • Στην συνέχεια μας επικρίνετε αυστηρότατα, μας αποκαλείτε κρατικοδίαιτους και μας αποκαλύπτετε ως «αντ’ αυτού και ως αντ’ αυτής» ότι δεν θα χρηματοδοτούσατε κανέναν από τους συλλογικούς φορείς του Δήμου μας γιατί είμαστε ανίκανοι και κρατικοδίαιτοι, λέγοντας:

«Προσωπικά θαλεγα ότι κι ο πιο μικρός σύλλογος πιστεύει ότι κάνει το σπουδαιότερο έργο και δεν θα χρηματοδοτούσα κανέναν γιατί όλοι καταντήσατε να είστε κρατικοδίαιτοι.»

Φυσικά αγνοείτε ότι το Ινστιτούτο Σπάρτης δεν έχει λάβει κατά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση από τον Δήμο Σπάρτης.

Εκτός αυτού, υπερβαίνετε  τα όρια των αρμοδιοτήτων σας που είναι ο έλεγχος της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας, υποκαθιστώντας στην ουσία την Αυτοδιοίκηση και επιδιώκοντας να αξιολογήσετε τους συλλογικούς φορείς του Δήμου μας

  • Με καινοφανή νομική διατύπωση επικαλείστε τον όρο «όχι και τόσο νόμιμες δαπάνες»  και κατηγορείτε συλλήβδην τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς του Δήμου Σπάρτης για παρανομίες ,κακοδιαχείριση , προκαλείτε τον Δήμαρχο λέγοντας ότι δίνει λεφτά σε παράνομους και τυχοδιώκτες που κατασπαταλούν σχεδόν …νόμιμα το δημόσιο χρήμα κλπ Απολαύστε το κείμενό σας:

«Σύλλογοι αθλητικοί που πληρώνουν μαύρα σε ποδοσφαιριστές και απλά με την επιχορήγηση πληρώνουν λειτουργικές δαπάνες. Άλλοι που με χρήματα του Δήμου κάνουν πανηγύρια και από τις εισπράξεις αυτών καλύπτουν δαπάνες όχι και τόσο νόμιμες.» 

  • Και τέλος ασκείτε κριτική για τις δραστηριότητες των συλλόγων προφανώς επιδιώκοντας να προστατέψετε τον Δήμαρχο Σπάρτης και κατηγορώντας τους συλλόγους , λέγοντας ότι οι σύλλογοι αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες  που ανήκουν στον Δήμο(!!):

«Άλλοι πάλι υποκαθιστούν το Δήμο σε δικές του αρμοδιότητες.»

Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω συνθέτουν την απόλυτη εικόνα του παραλόγου, εισάγουν μία καινοφανή προσπάθεια υποκατάστασης του Δήμου και των οργάνων του από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δημιουργούν στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο που υπάρχει για να προστατεύει το δημόσιο χρήμα από παράνομες και παραβατικές ενέργειες, συγκαλύπτει και συναινεί στην παρανομία και στην κακοδιαχείριση, την οποία …. καταγγέλλει φραστικά.

Γι’ αυτό  πιστεύουμε ότι με νεώτερες δηλώσεις σας θα πρέπει να αποκαταστήσετε με ευκρίνεια αυτό που γράφετε ως σχολιασμό στην εφημερίδα ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ και μάλιστα στην σελίδα της στο Facebook, και να αποκαταστήσετε τις εντυπώσεις που προσπαθήσατε να δημιουργήσετε με το να απευθύνεστε προσωπικά στην Πρόεδρο του Ινστιτούτου Σπάρτης σε σχέση με όσα στην συνέχεια αναφέρετε, παραβλέποντας προφανώς εσκεμμένα ότι όλα τα μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης υπογράφουν την εν λόγω επιστολή, ακριβώς για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Ελπίζουμε να μην είναι προσωπικό το θέμα προς καμία κατεύθυνση!

Σας ευχόμαστε Καλή και Δημιουργική Χρονιά και περιμένουμε τις ενέργειές σας.


Το ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης

Αναστασία Κανελλοπούλου

Δημοσθένης Ματάλας

Σωτήρης Ροϊνός

Παναγιώτης Γεωργανές

Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου

Γεωργία Κοσμά

Θεόδωρος Καρούνος»


Οδός Εμπόρων