Vekrakos
Spartorama | Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Απαντήσεις σε Ερωτήσεις που Υπεβλήθησαν κατά την Διαδικτυακή Παρουσίαση για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης»

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Απαντήσεις σε Ερωτήσεις που Υπεβλήθησαν κατά την Διαδικτυακή Παρουσίαση για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης» - video

Spartorama 28/12/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Υγεία
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Απαντήσεις σε Ερωτήσεις που Υπεβλήθησαν κατά την Διαδικτυακή Παρουσίαση για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης»
Στις συνολικές κλίνες 164 συνολικά, σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια συμπεριλαμβάνονται και οι θέσεις ΜΤΝ, οι οποίες είναι θα είναι 18
Οδός Εμπόρων

Ερώτηση / Σχόλιο: Για τους ανθρώπους του ΓΝ Λακωνίας η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα καθώς σήμερα βλέπουμε συγκεκριμένα data που αφορούν στο νέο κτηριακό και κλινικό πρόγραμμα του Φορέα μας. Και αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για όλους εμάς καθώς οι παλιές μας κτιριακές υποδομές αλλά και ο εξοπλισμός μας εκτός του ότι καθημερινά δυσχεραίνουν το έργο των ικανότατων επιστημόνων τους οποίους διαθέτουμε είναι αφιλόξενες για τους ασθενείς μας. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, προχώρησε σε αυτή τη σπουδαία δωρεά η οποία δίνει μια μοναδική ευκαιρία για τους Λάκωνες να έχουν έναν υψηλών προδιαγραφών δευτεροβάθμιο φορέα με αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Μόνον ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη μπορεί να έχετε από εμάς και την αμέριστη υποστήριξή μας σε όλο αυτό τον αγώνα που κάνετε. Σας ευχαριστούμε. 

Εύη Παπαγεωργίου
Διοικήτρια ΓΝ Λακωνίας 

Απάντηση ΙΣΝ: Kυρία Παπαγεωργίου, σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και επιπλέον ευχαριστούμε τόσο εσάς όσο και το προσωπικού του νοσοκομείου για τη συνεργασία μας. Ανυπομονούμε να δούμε το έργο να προχωρά, να ολοκληρώνεται και να παραδίδεται στην κοινωνία της Λακωνίας.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Kαλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για την λεπτομερή ενημέρωση. Όσον αφορά το νομικό καθεστώς λειτουργίας του νέου νοσοκομείου, μας διευκρινίσατε για την μη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Τι θα ισχύει για τις παροχές υγείας προς τους ασθενείς, θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν; 

Απάντηση ΙΣΝ: Οι παροχές υγείας προς τους ασθενείς θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν καθώς το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Συγχαρητήρια για την γενναιόδωρη προσπάθειά σας !! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα περιλαμβάνεται κινητή μονάδα αιμοδοσίας ή κάποιο μεταφορικό μέσο κατάλληλα εξοπλισμένο το οποίο θα εξυπηρετεί τις εξωτερικές αιμοληψίες; 

Απάντηση ΙΣΝ: Σας ευχαριστούμε. Το νοσοκομείο θα έχει πλήρως εξοπλισμένη μονάδα αιμοδοσίας μέσα στον κεντρικό κτιριακό του ιστό.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Προβλέπεται κατασκευή κοιτώνων για τους εσωτερικούς βοηθούς που θα παραμένουν κατά την διάρκεια της νύκτας στο Νοσοκομείο; 

Γεώργιος Γερουλάκος
Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής ΕΚΠΑ 

Απάντηση ΙΣΝ: Το νέο νοσοκομείο θα περιλαμβάνει κοιτώνες δίνοντας τη δυνατότητα παραμονής σε βοηθούς.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ και εγώ από την μεριά μου για την πολύ ουσιαστική παρουσίαση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και το ΙΣΝ για την προσφορά του τόσο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε σχετικά με τον έκταση του πρασίνου. Αναλυτικά πόση έκταση θα είναι το πράσινο το οποίο θα είναι προσβάσιμο από τους ασθενείς και τι προδιαγραφές υπάρχουν στην διαμόρφωση του θεραπευτικού κήπου;

Σταύρος Ντεβές 

Απάντηση ΙΣΝ: Σας ευχαριστούμε κύριε Ντεβέ. Η ακριβής έκταση πρασίνου θα προσδιοριστεί με την ωρίμανση της Μελέτης που σήμερα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο. Το σύνολο του περιβάλλοντος χώρου μετά και από την κατεδάφιση του υφισταμένου κτιρίου θα φυτευτεί με πράσινο πλην των τμημάτων που απαιτούνται για διαμόρφωση εσωτερικής κυκλοφορίας, υπαίθριου χώρου στάθμευσης και ελικοδρομίου. Οι Θεραπευτικοί Κήποι προβλέπονται σε έκταση 5.000 m2. Με βάση την ιδέα ενός «νοσοκομείου που βυθίζεται στη φύση», οι Θεραπευτικοί Κήποι σχεδιάζονται έτσι ώστε να ενισχύονται οι αποκαταστατικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι κήποι θα περιλαμβάνουν πληθώρα φαρμακευτικών φυτών που έχουν επιλεγεί ειδικά για τον σκοπό αυτό όπως δενδρολίβανο, φασκόμηλο, λευκάκανθρα, δυόσμο, λευκή ιτιά και άρνικα, τα οποία υποστηρίζουν τη διαδικασία επούλωσης. 


Ερώτηση / Σχόλιο: Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω για το κόστος νοσηλείας όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών θα είναι όπως τα δημόσια νοσοκομεία ή θα πληρώνουν κάποιο ποσοστό συμμετοχής? Επειδή αναφερόμαστε σε NΠΙΔ? 

Απάντηση ΙΣΝ: Καθώς το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ θα είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο θα ισχύει ότι ισχύει και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία αναφορικά με την πρόσβαση των ασθενών. 


Ερώτηση / Σχόλιο: Στις 164 κλίνες που αναφέρατε, σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, θα συμπεριλαμβάνονται και οι θέσεις ή όχι της ΜΤΝ; 

Απάντηση ΙΣΝ: Στις συνολικές κλίνες συμπεριλαμβάνονται και οι θέσεις ΜΤΝ, οι οποίες είναι θα είναι 18.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη του Λακωνικού λαού είναι δεδομένη! Είναι μία ιστορική παρέμβαση που θα μείνει στο διηνεκές. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ! 

Θανάσης Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας 

Απάντηση ΙΣΝ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά σας λόγια αναφορικά με το έργο του ΙΣΝ.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Συγχαρητήρια για την προσπάθεια αναβάθμισης των ιατρικών δομών Λακωνίας. Μιλάμε για νοσοκομείο Σπάρτης και όχι για νοσοκομείο Λακωνίας. Μήπως έτσι αποδυναμώνετε περεταίρω το νοσοκομείο Μολάων; 

Απάντηση ΙΣΝ: Ο στόχος της δημιουργίας του νέου νοσοκομείου είναι η δημιουργία υποδομών οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό να παρέχει τις βέλτιστες δυνατές υπηρεσίες στους ασθενείς. Η μελέτη σκοπιμότητας του νέου νοσοκομείου βασίζεται στην προϋπόθεση της συμπληρωματικής λειτουργίας του υφιστάμενου νοσοκομείου Μολάων.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Το υφιστάμενο ελικοδρόμιο στερείται αδειοδότησης. Mε δεδομένο την μη ύπαρξη άλλου στο νομό υπάρχει η σχετική πρόβλεψη για αναβάθμιση; 

Απάντηση ΙΣΝ: Η δημιουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ προβλέπει την κατασκευή νέου ελικοδρόμιου, το οποίο και θα λάβει τις απαραίτητες άδειες.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Συγχαρητήρια στο ΙΣΝ για την προσφορά στη χώρα και των επιλογών σας. Η διασύνδεση με κέντρα έρευνας από το εξωτερικό και την Ελλάδα είναι στους στόχους του έργου καθώς και η στελέχωση με επιστήμονες από το εξωτερικό; Ευχαριστώ.

Γεώργιος Θωμόπουλος 

Απάντηση ΙΣΝ: Σας ευχαριστούμε κύριε Θωμόπουλε. Στόχος του νοσοκομείου είναι να παρέχει υποδομές πάνω στις οποίες θα μπορούν να βασιστούν συνεργασίες όπως αυτές που περιγράψατε. Φυσικά δεν αρκούν μόνο οι υποδομές, οι οποίες αποτελούν ένα εργαλείο, χρειάζεται και η όρεξη, η δέσμευση και η προσπάθεια από όλους τους αρμόδιους οργανισμούς.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Είμαστε ευγνώμονες ως Λάκωνες. Θα σκεφτόσαστε μια πρόταση τοποθέτησης 7πυρηνου μαγνητικού τομογράφου για πρωτοποριακό έλεγχο της νόσου Αλτσχαιμερ; Αντίστοιχο πρόγραμμα τρέχει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σας ευχαριστούμε και πάλι.

Νεοκλής Κρητικός,
Βουλευτής Λακωνίας 

Απάντηση ΙΣΝ: Σας ευχαριστούμε. Ο μαγνητικός τομογράφος που προβλέπεται είναι 3Τ και αποτελεί αναβάθμιση από τις αρχικές σκέψεις τοποθέτησης μαγνητικού τομογράφου 1.5Τ. Προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη τοποθέτησης 7πύρηνου μαγνητικού τομογράφου, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν είναι ευρέως διαδεδομένοι.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Καλησπέρα σας κι ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την προσφορά σας. Παιδιατρικό τμήμα θα υπάρχει στο νέο νοσοκομείο;

Πολίτης πολύτεκνης οικογένειας 

Απάντηση ΙΣΝ: Σας ευχαριστούμε. Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ θα περιλαμβάνει παιδιατρικό τμήμα.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Εάν στο μέλλον απαιτηθεί επέκταση κτιριακών υποδομών, το ΙΣΝ θα μελετήσει και θα επιβλέψει τις εργασίες αυτές ή και ακόμη να τις χρηματοδοτήσει ώστε να παραμείνει ο αρχικός χαρακτήρας του κτιρίου; 

Απάντηση ΙΣΝ: Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην εξ ‘ολοκλήρου χρηματοδότηση της κατασκευής και του εξοπλισμού του νέου νοσοκομείου το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025. Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αναφορικά με την πιθανή χρηματοδότηση επιπλέον υποδομών στο απώτερο μέλλον.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνετε στην πατρίδα του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου. Συγχαρητήρια σε όλους σας. Και ειδικά στον πρόεδρο του Ιδρύματος που σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί. Άξιοι!!! 

Απάντηση ΙΣΝ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.

 

Ερώτηση / Σχόλιο: Παρακολούθησα όλη την παρουσίαση με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την μεγάλη προσφορά του ιδρύματος τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο και είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μακάρι να υπήρχαν μιμητές τέτοιων προσπαθειών. Ευχαριστώ και πάλι.

Νούλας Κώστας 

Απάντηση ΙΣΝ: Σας ευχαριστούμε κύριε Νούλα. Είναι τιμή μας να έχουμε συμπαραστάτες την κοινωνία της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής.


Οδός Εμπόρων