Vekrakos
Spartorama | Ιερά Μητρόπολη: «Το αληθινόν φως επεφάνη», το θέμα της δεύτερης διαδικτυακής συνάντησης

Ιερά Μητρόπολη: «Το αληθινόν φως επεφάνη», το θέμα της δεύτερης διαδικτυακής συνάντησης

Spartorama 26/12/2020 Εκτύπωση Εκκλησία Κοινωνία
Ιερά Μητρόπολη: «Το αληθινόν φως επεφάνη», το θέμα της δεύτερης διαδικτυακής συνάντησης
Την προσεχή Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 στις 19:00
Οδός Εμπόρων

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020 ξεκίνησαν οι «Πνευματικές Διαδικτυακές Συζητήσεις». Άνθρωποι από όλη την επαρχία μας, άλλα και ομογενείς αδελφοί μας, παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα εκκίνηση της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας. 

Θέμα της πρώτης συνάντησης ήταν η προετοιμασία για την γέννηση του Χριστού και είχε ως γενικότερο τίτλο «Ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου». Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Καρύδης, Δρ. Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με θέμα την εικονογραφική απεικόνιση της Γεννήσεως του Κυρίου, κατά την οποία ανέλυσε τα απεικονιζόμενα πρόσωπα και αντικείμενα στην εικόνα των Χριστουγέννων. 

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Χρόνης, Μουσικολόγος, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Πέτρος Λακεδαιμόνιος» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος παρουσίασε υμνογράφους που έχουν συνθέσει ύμνους του Όρθρου της εορτής των Χριστουγέννων, ενώ προσέγγισε και ερμηνευτικά κάποια τροπάρια. 

Στο τέλος των ομιλιών οι συμμετέχοντες απηύθυναν ερωτήσεις προς τους δυο φιλοξενούμενους ομιλητές τους προγράμματος. Χαιρετισμό και πνευματικό λόγο απηύθυνε προς το ακροατήριο και ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος, Πανοσ. Αρχ. Γρηγόριος Βαλτογιάννης

Η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση θα γίνει την προσεχή Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 στις 19.00, με θέμα: «Το αληθινόν φως επεφάνη».

Ομιλητές θα είναι: 

  • Ο κ. Νικόλαος Ταπραντζής, μουσικολόγος, καθηγητής βυζαντινής μουσικής, με θέμα: «Ερμηνευτική προσέγγιση και μελισματική απόδοση της Υμνολογίας της εορτής των θεοφανείων» 
  • Ο κ. Στυλιανός Γεωργαντώνης, αγιογράφος, καθηγητής αγιογραφίας, με θέμα: «Σχόλια και ερμηνεία στη εικόνα της Βαπτίσεως» 
  • Ο κ. Νικόλαος Γεωργαντώνης, ΜS Θεολογίας, με θέμα: «Προσεγγίζοντας τις Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων και Θεοφανείων». 

Υπενθυμίζουμε ότι οι ομιλίες θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 7:00 το απόγευμα ζωντανά μέσω διαδικτύου στην πλατφόρμα ZOOM. Κατά την διάρκειά τους θα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης έγγραφων ερωτήσεων επί του θέματος. Μετά το πέρας της ομιλίας θα δίνονται οι ανάλογες απαντήσεις. 

Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο email: kyklosimspartis@outlook.com, ή στο τηλ. 6947965170. Στο μήνυμα θα πρέπει να περιέχονται:

  1. Ονοματεπώνυμο
  2. Έτος γεννήσεως
  3. Τόπος Κατοικίας - Ενορία
  4. Ιδιότητα (Προαιρετικά, πχ. Ιερέας/ κατηχητής/ Ιδ. Υπάλληλος/ κλπ.)
  5. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αριθμός κινητού τηλ. για αποστολή των συνδέσμων συμμετοχής στην τηλεσυνάντηση.


Οδός Εμπόρων