Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54808/

Spartorama - Print | Λόγια Θέλοντας Νου: «Τα Χριστούγεννα είναι αλλού…»

Λόγια Θέλοντας Νου: «Τα Χριστούγεννα είναι αλλού…»

Λόγια Θέλοντας Νου: «Τα Χριστούγεννα είναι αλλού…»
«Τελικά τα Χριστούγεννα δεν είναι πρώτα και κύρια ούτε στα πολυάριθμα φώτα των πόλεων, ούτε σε κάθε λογής απαστράπτουσες εικόνες των ημερών αυτών»
Οδός Εμπόρων

Πριν βιώσει όλη η ανθρωπότητα την νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού τα Χριστούγεννα για τους πιο πολλούς από εμάς ήταν λίγες ημέρες μακριά από την καθημερινότητα, συντροφιά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Φυσικά αυτές τις ημέρες προτεραιότητα έχουν τα παιδιά. Όσοι ,λίγοι είναι η αλήθεια, είχαν την οικονομική δυνατότητα προτιμούσαν να κάνουν Χριστούγεννα μακριά από το σπίτι τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Η σημερινή πραγματικότητα όμως μας περιορίζει τη δυνατότητα μετακινήσεων. Οι συναναστροφές εκμηδενίζονται και οι οικογένειες περνούν το χρόνο τους στο σπίτι. Τα Χριστούγεννα ως οικογενειακή γιορτή από τη φύση τους κάνουν θελκτική την παραμονή στο σπίτι. Όμως ο παρατεταμένος λόγω καραντίνας εγκλεισμός ίσως για κάποιους να δημιούργησε την ανάγκη τα φετινά Χριστούγεννα να βγουν από το σπίτι βελτιώνοντας και την ψυχολογική τους διάθεση.

Τι είναι όμως τα Χριστούγεννα, ποιο το νόημα τους και ποια η προσέγγιση που πρέπει να έχουμε ως ορθόδοξοι στη γιορτή αυτή; Η γέννηση του Χριστού μας, που είναι η ενσάρκωση της αγάπης, της ελπίδας, της θυσίας και της προσφοράς στον συνάνθρωπο νοηματοδοτεί τη ζωή μας και μας επαναφέρει στην πραγματικότητα μακριά από τον κατακλυσμό των υλικών αγαθών και των πρόσκαιρων απολαύσεων.

Ο Χριστός μας απλά και ταπεινά έρχεται να γεννηθεί και να κτυπήσει την πόρτα της καρδιάς κάθε χριστιανού. Έρχεται να μας υπενθυμίσει την πανανθρώπινη αξία της αγάπης. Ποιος είναι άλλωστε αυτός που δεν ευαρεστείται όταν γίνεται αποδέκτης της αγάπης και πόση ευτυχία στην ψυχή έχει αυτός που δίνει αγάπη;

Ο φετινός εγκλεισμός μας ας γίνει ευκαιρία ν’ ανοίξουμε έστω λίγο παραπάνω τις καρδιές μας. Να καταλάβουμε ότι ο Χριστός μας πρέπει να γεννιέται μέσα μας όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά κάθε μέρα που ξημερώνει. Ας παραδεχθούμε ότι η αρχή για να επιλύσουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε τα προβλήματα μας είναι η αγάπη. Αγαπώντας τους συνανθρώπους μας, μεγαλώνουμε τη χαρά και περιορίζουμε τη λύπη, αγαπάμε την ίδια τη ζωή ομορφαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Πολλές φορές ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα έχει πολύ μεγάλη αξία. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε, με ή χωρίς κορωνοϊό στη ζωή μας ας προσπαθήσουμε βιωματικά κι όχι θεωρητικά να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα όχι μόνο στις 25 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου αλλά κάθε ημέρα. Η γιορτή της αγάπης δεν περιορίζεται μέσα σε  χρονικά πλαίσια. Η αγάπη μπορεί να εισέλθει όχι μόνο στις ψυχές των ανθρώπων αλλά σ’ ολόκληρη την πλάση. Ας την προσκαλέσουμε. Ας καλέσουμε τον Δημιουργό μας στο τραπέζι της ψυχής μας κι ας τον βάλουμε Κυβερνήτη στην καρδιά μας και στα συναισθήματα μας. Ας βάλουμε αυτά Χριστούγεννα σε εγκλεισμό, τον εγκλεισμό της αμαρτίας που μας απομακρύνει από τον Κύριο. Ας μετανοήσουμε.

Τελικά τα Χριστούγεννα δεν είναι πρώτα και κύρια ούτε στα πολυάριθμα φώτα των πόλεων, ούτε σε κάθε λογής  απαστράπτουσες εικόνες των ημερών αυτών. Τα Χριστούγεννα είναι αλλού. Μπορούν και πρέπει να βρίσκονται στις καρδιές μας σ’ ολόκληρη τη ζωή μας.

 

Για Την Υπογραφή
Λόγια Θέλοντας Νου